Μεσογειακή διατροφή το μυστικό της βιωσιμότητας
Λίγα λόγια για τη Μεσογειακή διατροφή
Βασίζεται στην παραδοσιακή διατροφή των Μεσογειακών λαών (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, κ.ά.) και στα προϊόντα της μάνας γης που διέθετε ο ευλογημένος τόπος τους. Φυσικά διαφέρει από την Αμερικάνικη δίαιτα που εφαρμόστηκε στην σύγχρονη Ευρώπη με την αστικοποίηση και τη μαζική παραγωγή διατροφικών αγαθών που επεξεργάζονται και διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Η επεξεργασία των τροφών παραδοσιακά ήταν ελάχιστη, οικιακή και αφορούσε στη διατήρηση, όπως αποξήρανση, κονσερβοποίηση και πάστωμα. Η πλειονότητα των τροφών καταναλωνόταν στην εποχή τους, όπως λαχανικά, φρούτα, άγρια χόρτα και θαλασσινά. Αν παρατηρήσουμε τις Κρητικές συνταγές μπορούμε να καταλάβουμε τη λογική της Μεσογειακής διατροφής που αφορά στη χώρα μας και την τοπικότητα και εποχικότητα των διατροφικών επιλογών.
Η Μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με πληθώρα ευεργετικών συστατικών για την υγεία. Μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες συμπεραίνουν ότι η έμφαση της διατροφής σε προϊόντα πλήρη, φυτικά και φρέσκα εξηγεί τα οφέλη στην υγεία. Αυτές οι τροφές είναι γεμάτες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που αποτρέπουν την ασθένεια. Ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν τη Μεσογειακή δίαιτα εμφανίζουν σπανιότερα καρδιαγγειακά και ηπατικά νοσήματα, διαβήτη, ακόμα και κακοήθειες. Η Μεσογειακή δίαιτα φαίνεται να βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και να συμβάλει στη μακροζωία. Παρόλο που δεν είναι χαμηλή σε λιπαρά συμβάλει στη μείωση του βάρους με τους συνδυασμούς των θρεπτικών και τον τρόπο μαγειρέματος αλλά και της αποφυγής καθιστικής ζωής.
Τρόφιμα που περιλαμβάνει η Μεσογειακή διατροφή συνιστούν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Ελιές και ελαιόλαδο κυριαρχούν στο καθημερινό πιάτο. Οι ζωικές πρωτεΐνες περιλαμβάνουν συχνότερα κοτόπουλο και ψάρι αντί κόκκινου κρέατος. Τυρί, αυγά και γιαούρτι μέχρι τέσσερεις φορές την εβδομάδα. Επίσης, οι Μεσογειακές περιοχές φημίζονται για τους αμπελώνες τους και τα κρασιά τους. Οπότε το κρασί συμπεριλαμβάνεται στο διαιτολόγιό τους. Δεν περιλαμβάνονται παρά ελάχιστα γλυκά, κυρίως σπιτικά, ελάχιστο κόκκινο κρέας ντόπιο και καθόλου επεξεργασμένες τροφές (μπισκότα, κρουασάν, πατατάκια, κ.ά.). Άλλα δυο συστατικά της Μεσογειακής διατροφής έχουν να κάνουν με την ιδιοσυγκρασία και τον πολιτισμό των λαών της Μεσογείου και χωρίς αυτά δεν νοείται Μεσογειακή διατροφή. Φαγητό με παρέα, την οικογένεια και φίλους, καθώς και καθημερινή σωματική άσκηση.
Φτιάξε τη δική σου διατροφική ιστορία πάππου προς πάππου
http://www.readwritethink.org/files/resources/interactives/herosjourney/heros_journey.html
Κάτω από Διατροφή | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μεσογειακή διατροφή το μυστικό της βιωσιμότητας