Μία διαθεματική δράση στα μαθήματα της φυσικής και της πληροφορικής: κατανάλωση και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

Η διαθεματική δράση με ενσωμάτωση των ΤΠΕ εφαρμόστηκε στα γνωστικά αντικείμενα της φυσικής και της πληροφορικής στο 3ο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς 2015-16. Συμμετείχαν 50 μαθητές από δύο τμήματα της Γ’ Γυμνασίου. Οι μαθητές εκπόνησαν μαθησιακές δραστηριότητες φυσικής και πληροφορικής, ενώ οι ΤΠΕ χρησιμοποιήθηκαν ως γνωστικό αντικείμενο (λογιστικά φύλλα, επεξεργαστής κειμένου) και ως εργαλείο. Οι μαθησιακές δραστηριότητες εστίασαν στην επίλυση ζητημάτων από τη σχολική ζωή, σχετικά με την κατανάλωση και εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο τέλος της δράσης συμπλήρωσαν ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο.

Σχεδόν οι μισοί μαθητές απάντησαν ότι ήταν «πολύ» ευχαριστημένοι από τη δράση στην οποία συμμετείχαν. Το ένα πέμπτο των μαθητών απάντησε ότι ήταν «πάρα πολύ» ευχαριστημένοι από τις ευκαιρίες να συνεργαστούν με συμμαθητές τους (η ομαδικότητα / συνεργασία αναφέρθηκε ως το περισσότερο αρεστό στοιχείο) και από τη βοήθεια του φύλλου εργασίας για την ηλεκτρική ενέργεια. Οι εφαρμογές που χρησιμοποίησαν οι μαθητές για την εργασία τους ήταν ο επεξεργαστής κειμένου, τα λογιστικά φύλλα και το διαδίκτυο.

 

Νικολοπούλου, Κ. & Ρηγάτος, Α. (2017). Μία διαθεματική δράση στα μαθήματα της φυσικής και της πληροφορικής: κατανάλωση και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Στα Πρακτικά Εργασιών 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, σ 1049-1059, Ε.Ε.Π.Ε.Κ, Λάρισα 13-15 Οκτ. 2017, ISBN: 978-618-82197-6-2 (τόμος Α΄)

nikolopoulou_rigatos_eepek_2017