Βιώσιμη Γεωργία

Η γεωργία αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση δηλαδή να θρέψει τον παγκόσμιο πληθυσμό (6,6 δισ. ανθρώπους σήμερα και ακόμη περισσότερους αύριο).

Για να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή πρέπει να είναι παραγωγική και βιώσιμη.

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί της βιώσιμης γεωργίας, που προωθούν περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς, στην προσπάθεια να αποδώσουν την έννοια της βιωσιμότητας.

Αλλά κάθε ορισμός θα πρέπει να βασίζεται στη βασική αρχή της ικανοποίησης των αναγκών της παρούσης γενεάς, χωρίς να διακυβεύονται οι προοπτικές των μελλοντικών γενεών, να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες.

DSCN0233Η γεωργία για να είναι βιώσιμη πρέπει:

  • Να είναι παραγωγική
  • Να διατηρεί τους εδαφικούς πόρους
  • Να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής και οικονομικά βιώσιμη
  • Να είναι κοινωνικά δίκαιη και πολιτικά εφικτή.

Ο σκοπός της γεωργίας είναι η παραγωγή τροφίμων και βασικό στοιχείο οποιουδήποτε ορισμού της «βιωσιμότητας» είναι η παραγωγικότητα, που πρέπει να αυξάνεται, συνεχώς, για να ικανοποιεί τις αυξανόμενες ανάγκες που δημιουργούνται από τον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

DSCN0204

ΚΤΙΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΩΝ

Για να χρησιμοποιηθεί η έννοια της βιωσιμότητας ως οδηγός στην πράξη, πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογίας και τεχνικών, που διατηρούν και αυξάνουν την παραγωγικότητα.Τεχνική μελέτη

 

Η χρήση των λιπασμάτων συνδέεται στενά με την παραγωγικότητα του εδάφους και βιώσιμη γεωργία και βιώσιμη χρήση λιπασμάτων είναι έννοιες αδιαχώριστες, που διέπονται από όμοιες θεωρήσεις – παράγοντες.

Ωστόσο, βιώσιμη χρήση εδάφους είναι εκείνη που επιτυγχάνει την παραγωγή, ενώ διατηρεί τους πόρους από τους οποίους εξαρτάται η παραγωγή και το ζητούμενο είναι να συνεχισθεί η αύξηση της ποσότητας και ποιότητας της παραγωγής, χωρίς την υποβάθμιση των εδαφικών πόρων.

Οι εδαφικοί πόροι υπάρχουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ανθρώπου, η πιο βασική από τις οποίες είναι η διατροφή του. Τίποτε δεν είναι σημαντικότερο από τον εφοδιασμό του πληθυσμού σε τρόφιμα. Τίποτε δεν είναι βασικότερο, από την εισροή θρεπτικών στην παγκόσμια γεωργία.

Πάνω από το μισό του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα οφείλεται στις εισροές λιπασμάτων και η διαχείρισητης γονιμότητας του εδάφους είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η χρήση λιπασμάτων αυξήθηκε δραστικά κατά τα τελευταία 40 έτη συνεισφέροντας σημαντικά στην εξ’ ίσου σημαντική αύξηση στις αποδόσεις των καλλιεργειών στην περίοδο αυτή.

Ειδικότερα, η σταθερή αύξηση των αποδόσεων των σιτηρών, σε παγκόσμια βάση, σχετίζεται με το επίπεδο αζώτου (Ν), που χρησιμοποιήθηκε στη γεωργία.

Οι πρακτικές παραγωγής πρέπει, επίσης, να είναι περιβαλλοντικά ασφαλείς, ώστε να είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Αν δεν προστατεύσουμε το περιβάλλον δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε τρόφιμα και αν δεν αναπτύξουμε βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Παραγωγοί, ερευνητές και γεωργική οικονομία πρέπει να ενδιαφέρονται για την επίδραση των πρακτικών παραγωγής στο περιβάλλον και να εργάζονται για την προστασία του.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων