Φ.Ε. Ο Αρλεκίνος, της Ζωρζ Σαρή (2 δ.ώ)

Σε αυτό το φύλλο εργασίας θα δουλέψουμε το κείμενο της Ζωρζ Σαρή «Ο Αρλεκίνος» που είναι ένα διδακτικό αποκριάτικο παραμύθι για την αγάπη μέσα στην οικογένεια, για την έννοια των επαναχρησιμοποιούμενων υλικών, για την ευτυχία που μπορεί να έρθει μέσα από απλά πράγματα. Παράλληλα, το φύλλο εργασιών εναρμονίζεται και με την περίοδο των Αποκριών την οποία διανύουμε.

Η Δάφνη Στανίση έχει κάνει μια συγκεντρωτική παρουσίαση του παραμυθιού σε μoρφή prezi που μπορούμε να βρούμε εδώ. Λόγω της ολοκληρωμένης παρουσίασης του θέματος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτή ανταποκρίνεται στο γνωστικό και ηλικιακό στάδιο των μαθητών, επιλέξαμε την εκμετάλλευσή της.

  1. Με τη βοήθεια του προτζέκτορα, προβάλλουμε στον πίνακα την εφαρμογή που δίνεται εδώ. Εξηγούμε στα παιδιά πώς θα ακούσουμε το παραμύθι και θα δούμε την εικονογράφησή του.
  2. Με το πέρας της αφήγησης κουβεντιάζουμε για την ιστορία που ακούσαμε, ρωτάμε τις εντυπώσεις των παιδιών. Αν το επιθυμούμε, οδηγούμε τον διάλογο στην έννοια της επαναχρησιμοποίησης των υλικών και ζητάμε να σκεφτούν αντίστοιχες πρακτικές στην καθημερινή τους ζωή.
  3. Επιστρέφουμε την στολή του Αρλεκίνου και την συνδέουμε ξανά με το καρναβάλι αναφερόμενοι στα πολλά χρώματα της στολής. Αναφέρουμε ότι η στολή λόγω της μορφολογία της αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς γνωστούς ζωγράφους που την εκμεταλλεύτηκαν στα έργα τους.
  4. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να δείξουμε τα έργα των Πικάσο, Σεζάν και Φερέτι που μας προσφέρει η εφαρμογή και να συζητήσουμε πάνω σε αυτά.
  5. Τέλος, αναφέρουμε πως θα φτιάξουμε κι εμείς τον δικό μας Αρλεκίνο που θα είναι μια γαντόκουκλα. Δίνουμε την κατασκευή, που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εκτυπωμένο φύλλο Α4 (αν θέλουμε εκτυπώνουμε σε χαρτόνι ίδιου μεγέθους για πιο σταθερή κατασκευή) και τους αφήνουμε να την χρωματίσουν. Στη συνέχεια κόβουμε σύμφωνα με τις οδηγίες και κολλούμε την πίσω πλευρά του καπέλου του Αρλεκίνου ώστε να δημιουργηθεί χώρος για να μπαίνει η παλάμη μας.

Τα παιδιά διασκέδασαν την κατασκευή και χρωμάτισαν τους Αρλεκίνους σύμφωνα με το προσωπικό τους γούστο, δημιουργώντας έτσι διαφορετικές γαντόκουκλες. Βέβαια, η κατασκευή δε πρόλαβε να ολοκληρωθεί και να φωτογραφηθεί διότι βγήκαμε εκτός χρόνου και μετά σταματήσαμε για τηλεκπαίδευση (ακόμη μία φορά).

Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ήταν αυτό:

Το πατρόν (από με metovlemma):

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *