Φ.Ε.: Αχιλλέας και Έκτορας 2 (3 δ.ώ.)

Σε αυτό το φύλλο εργασίας εκμεταλλευόμαστε το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλάρα από την συλλογή «Η πρώτη μου μυθολογία» με τίτλο «Αχιλλέας και Έκτορας». Σκοπός είναι να γνωρίσουμε την ιστορία με ένα πιο παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό τρόπο.

  1. Διαβάζουμε το κείμενο και προβάλλουμε το περιεχόμενο του βιβλίου με τη βοήθεια του προτζέκτορα στον πίνακα.
  2. Ακολουθεί κουβέντα με την τάξη για να εντοπιστούν τα στοιχεία που τους κίνησαν το ενδιαφέρον και να μιλήσουμε λίγο παραπάνω για τα γεγονότα του Τρωικού Πολέμου.
  3. Εκμεταλλευόμαστε μια εργασία από το τετράδιο εργασιών του μαθήματος της Ιστορίας και την πηγή της σελίδας 71 του βιβλίου του μαθητή. Την διαβάζουμε, βρίσκουμε τα βασικά της στοιχεία και προσκαλούμε κάθε ομάδα μαθητών να δημιουργήσουν την καινούρια ασπίδα του Αχιλλέα, όπως την περιγράφει η πηγή. Τονίζουμε ότι πρέπει να σχεδιάσουν όλες τις εικόνες που μας δίνει η πηγή.
  4. Αφού ολοκληρωθούν οι ασπίδες τους, τις εκθέτουμε μέσα στην τάξη.

    Έτσι ολοκληρώνεται το πρώτο κομμάτι του σχεδίου εργασίας μας. Στην επόμενη συνάντησή μας, εξηγούμε ότι μια που δημιουργήσαμε την καινούρια ασπίδα του Αχιλλέα καλό θα ήταν να δημιουργήσουμε και την περικεφαλαία του.

  1. Στα παιδιά δίνεται το πατρόν που θα βρείτε παρακάτω και γκρι λωρίδες για να τις συρράψουμε σε κύκλο σύμφωνα με το κεφάλι του κάθε παιδιού.
  2. Το πατρόν της μπροστινής όψης, το εκτυπώνουμε σε λευκό χαρτί μεγέθους Α4. Με τη βοήθεια αυτού χαράσσουμε το περίγραμμά του σε ασημί χαρτόνι και ακολούθως κόβουμε. Δε ξεχνάμε να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι πρέπει να διπλώσουν την περικεφαλαία κατά μήκος της, αφού την έχουν κόψει για να αγκαλιάζει όμορφα το πρόσωπό τους και να έχει τρισδιάστατη όψη.
  3. Για το πατρόν του λοφίου θα χρειαστούμε κόκκινο χαρτόνι μεγέθους Α4. Το διπλώνουμε κατά μήκος των γραμμών που βρίσκονται στη μέση του πατρόν (από την ίδια φορά πάντα). Στη συνέχεια, κόβουμε πάνω στις οριζόντιες γραμμές του φύλλου, μέχρι να συναντήσουμε τις κάθετες.
  4. Στο τέλος, συρράπτουμε την προσωπίδα στη γκρι λωρίδα και το κόκκινο λοφίο στη γκρι λωρίδα, στη θέση του μετώπου και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ίσως χρειαστεί να κόψουμε 1-2 σειρές από την μπροστινή μεριά του λοφίου για σταθεί καλύτερα. Επίσης, διπλώνουμε αρκετά καλά τις λωρίδες για να μη πέφτουν.

Ακόμη κι έτσι όμως, τα παιδιά ευχαριστήθηκαν πολύ τις περικεφαλαίες τους γιατί ήταν η κάθε μια μοναδική!

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις κατασκευές.

Το πατρόν της περικεφαλαίας:



Λήψη αρχείου

2 σχόλιαστο “Φ.Ε.: Αχιλλέας και Έκτορας 2 (3 δ.ώ.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *