Πάνος Βασιλόπουλος

η περιοχή μου στο Blogs.sch.gr κύρια για σχολική χρήση

  • ημερολόγιο γραπτών

    Ιανουάριος 2009
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • Σελίδες

  • wordpress visitor
  • RSS γράφω κι αλλού

    • «Όλοι Ναζί τον φάγατε»
      Κατσάκος Πέτρος-Αυγή | Πέρυσι το καλοκαίρι είδες το διαφημιστικό τρέιλερ και γελούσες στο καφενείο. «Και λίγες έφαγε η παλιοκουμμούνα» έλεγες στον κολλητό σου κι αυτός σου απαντούσε «να αγιάσει το χέρι του Ηλία». Τον επιβράβευσες τον Ηλία με την ψήφο σου και τον έστειλες στο «μπουρδέλο» να τους πλακώσει όλους στο ξύλο. Μαζί έστειλες στη […]
  • RSS η ταινιοθήκη μου

    • The Warden- Ο (αρχι) Φύλακας
       Με σκηνικό μια φυλακή στο Ιραν το 1960 ένα ψυχολογικό δράμα ή και θρίλερ που περιγράφει τη πάλη ανάμεσα στο θάνατο και την επιβίωση, ή καλύτερα στο καθήκον και την ανθρωπιά.Επιπλέον το να θεωρεί κάποιος το Ιράν χώρα του κακού για τη Δύση η ταινία προσφέρεται τουλάχιστον για προβληματισμό...Iran 2019https://www.imdb.com/title/tt8522820/?ref_=ttmi_tt
  • RSS καλαμπούρια

Αμφιλεγόμενο πείραμα θα ρίξει λίπασμα στον ωκεανό

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στις 12 Ιανουαρίου 2009

Ερευνητικό σκάφος με πολυεθνική επιστημονική ομάδα αναχώρησε για το νότιο Ατλαντικό, όπου θα πετάξει στο νερό 20 τόνους λιπάσματος για φύκια, με την ελπίδα ότι η δραστική αυτή τεχνική θα βοηθήσει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο άλλοι επιστήμονες αντιδρούν και χαρακτηρίζουν το πείραμα παράνομο και επικίνδυνο.Όπως αναφέρει το Nature.com, το γερμανικό ερευνητικό πλοίο Polarstern αναχώρησε από το Κέιπ Τάουν φορτωμένο με 20 τόνους θειικού σιδήρου, ενός σημαντικού θρεπτικού στοιχείου που υπάρχει σε περιορισμένες μόνο ποσότητες στα παγωμένα, φτωχά νερά του νότιου Ατλαντικού.

Οι ερευνητές της αποστολής Lohafex (από την ινδική λέξη «λόχα» που σημαίνει σίδηρος) ελπίζουν ότι το λίπασμα θα οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση του φυτοπλαγκτού, το οποίο απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και μετριάζει έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η λίπανση των ωκεανών, σε μια γιγάντια επιχείρηση «γεωμηχανικής», έχει προταθεί ως εύκολη λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Προηγούμενα πειράματα μικρότερης κλίμακας προσέφεραν ενδείξεις ότι η λίπανση ολόκληρου του Νότιου Ωκεανού γύρω από την Ανταρκτική θα οδηγούσε στην απορρόφηση ενός δισ. τόνων CO2 ετησίως.

Ωστόσο οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επέμβασης παραμένουν άγνωστες, και πολλοί επιστήμονες θεωρούν την ιδέα δυνητικά επικίνδυνη.

Οι 191 χώρες που έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα ψήφισαν πέρυσι να επιβάλουν μορατόριουμ στη λίπανση των ωκεανών με την εξαίρεση πειραμάτων μικρής κλίμακας σε παράκτια νερά.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το Αφρικανικό Κέντρο για τη Βιοασφάλεια στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, θεωρούν ότι η αποστολή Lohafex παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία.

Όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας αρνήθηκε να απαγορεύσει τον απόπλου στο ερευνητικό σκάφος και η αποστολή βρίσκεται ήδη εν πλω για να λιπάνει 300 τετραγωνικά μέτρα θάλασσας ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ανταρκτική.

πηγή in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *