Ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος “ΣΠΟΥΤΝΙΚ”

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ | , στις 16-06-2019

Ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος “ΣΠΟΥΤΝΙΚ”

 Ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος ο Σπουτνικ 1, που στα ρώσικα σημαίνει συνοδός, ήταν μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα. Ο δορυφόρος, που επίσημα ονομάστηκε “Τεχνητός Δορυφόρος της Γης” (ISZ στα ρώσικα), κατασκευάστηκε και εκτοξεύτηκε στην Σοβιετική Ένωση από την εξέδρα εκτόξευσης “Γκαγκάριν”.

Επρόκειτο για ένα μεταλλικό, στρογγυλό σώμα από αλουμίνιο, που είχε σχήμα διαμέτρου 58 εκατοστά και ζύγιζε 83 κιλά περίπου. Η μέγιστη ταχύτητα του ήταν 29.000 χλμ./ώρα, η ταχύτητα κατά την τροχιά ήταν 8km/s και το τροχιακό ύψος ήταν 577 χλ.

Αυτό φτιάχτηκε για να μελετάει το περιβάλλον έξω από την ατμόσφαιρα, να καταγράφει θερμοκρασία, την πυκνότητα της ανώτερης ατμόσφαιρας και την διάδοση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην Ιονόσφαιρα.

Ελένη Κ., ΣΤ1, 2018-2019

LEBRON JAMES

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΑΘΛΗΤΙΚΑ | , στις 07-06-2019

 Ο Αμερικανός παίχτης του ΝΒΑ ο LeBron James γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1984 από 16χρονη μητέρα την Gloria Marie. O LeBron έχει ύψος 2,03 μ, είναι 118 κιλά και 34 χρονών. Στην παιδική του ηλικία ο LeBron πέρασε δύσκολα, επειδή η μητέρα του προσπαθούσε να βρει μια σταθερή δουλειά,ο πατέρας του ο Anthony είχε εκτεταμένο ποινικό μητρώο και δεν ασχολήθηκε με τη ζωή του και μετακόμιζαν στις παλαιότερες φτωχογειτονιές του Akrom Ohio. Ο LeBron σπούδασε στο St.-Vincent-St.Mary High School. Όταν η Gloria κατάλαβε πως θα ήταν καλύτερα για τον γιο της να ζει σε ένα καλύτερο οικογενειακό περιβάλλον, του επέτρεψε να κινηθεί με την οικογένεια του Frank Walker ενός τοπικού προπονητή ποδοσφαίρου νεολαίας που εισήγαγε τον LeBron στο μπάσκετ όταν ήταν εννέα ετών.

Ο LeBron ξεκίνησε σαν χόμπι το μπάσκετ στην Πέμπτη δημοτικού. Λίγο πιο μετά έπαιξε μπάσκετ Ερασιτεχνικής Αθλητικής Ένωσης [AAU] για τα Βορειοανατολικά Ohaio Shooting Stars όπου ο LeBron ήταν αρχηγός. Ο LeBron έπαιξε μπάσκετ για το St. Vincent-St. Mary High School στην πατρίδα του Αkrom Ohio. Tο 2003 εντάχθηκε στους Cleveland Cavaliers, μετά από 7 χρόνια [2010] στους Miami Heat για 4 χρόνια, το 2014 ξαναπήγε πίσω στους Cavs μέχρι το 2018 και τώρα βρίσκεται στους Los Angeles Lakers.  Τώρα πια ο LeBron είναι από τους καλύτερους παίχτες και είναι και αρκετά πλούσιος, επίσης έχει το παρατσούκλι, επειδή είναι ο καλύτερος παίχτης του ΝΒΑ και επειδή είναι πολύ πλούσιος.

Γιώργος Π., ΣΤ1, 2018-2019

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση