Από την Θεοφανώ έως την Αθηναΐδα-Ευδοκία: Γυναίκες-αυτοκρατόρισσες στο Βυζάντιο

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ | , στις 02-03-2016

Ελευθερία_Θεοφανώ Θεοφανώ

Η Θεοφανώ ήταν κόρη του Κρατερού, που είχε καπηλειό, και το πρώτο της όνομα ήταν Αναστασώ. Η αρραβωνιαστικιά του Ρωμανού Β’, η Ιταλίδα Βέρθα, πέθανε και ο Ρωμανός παντρεύτηκε την 15χρονη Αναστασώ, με την οποία είχαν διαφορά περίπου 5 χρόνια. Αυτό δεν άρεσε στον πατέρα του Ρωμανού, τον Κωνσταντίνο Ζ’, αφού ήθελε βασιλικής γενιάς. Ο Κωνσταντίνος πέθανε, πολύ λένε πως τον πότισε το φαρμάκι της Θεοφανούς. Η Θεοφανώ έκλεισε την μητέρα του Ρωμανού, την Ελένη Λεκαπηνού, και τις Πορφυρογέννητες αδερφές του, Θεοδώρα, Ζωή, Αγάθη, Άννα και Θεοφανώ (συνώνυμη) σε μοναστήρια. Έκανε δυο παιδιά, τον Βασίλειο τον Β’ και τον Κωνσταντίνο Η’. Όμως ο Ρωμανός πέθανε. Πάλι λένε πως τον σκότωσε η Θεοφανώ, αν κι ήταν μόλις δυο μέρες μετά την γέννα της Άννας μόλις την ειδοποίησαν. Επειδή προσπαθούσαν να της πάρουν τον θρόνο, παντρεύτηκε τον Νικηφόρο Β’ Φωκά, στρατηγό, ο οποίος θα μπορούσε να ‘ταν πατέρας της. Μιας κι ήταν μεγάλος σε ηλικία, τον βαρέθηκε, και μαζί με τον ανιψιό του Νικηφόρου Ιωάννη τον σκότωσαν με την προϋπόθεση πως ο Ιωάννης θα την παντρευτεί, αλλά την έστειλε, με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Πολύευκτου, σε μοναστήρι. Το έσκασε και έκανε συνωμοσία ενάντια του Ιωάννη, αλλά την έπιασαν και την έστειλαν σε άλλο μοναστήρι, στην Αρμενία. Τα παιδιά της την έβγαλαν απ’ το μοναστήρι μετά τον θάνατο του Ιωάννη, κι έζησε τα στερνά της χρόνια στο παλάτι.

 Ελευθερία_Αθηναΐς-Ευδοκία Αθηναΐς-Ευδοκία Η Ευδοκία ήταν αρχικά ειδωλολάτρισσα με τ’ όνομα Αθηναΐς. Τ’ αδέρφια της δεν της έδωσαν την πατρική περιουσία, κι έτσι κατέφυγε στην αδερφή του Θεοδόσιου Β’, Πουλχερία. Εντυπωσιασμένη απ’ την σοφία της, η Πουλχερία την πάντρεψε με τον αδερφό της, και την ονόμασε Ευδοκία. Η Ευδοκία έκανε μια κόρη, την Λικινία Ευδοξία, που παντρεύτηκε τον Βαλεντινιανό Γ’. Ήρθε σε σύγκρουση με την Πουλχερία, που την κατηγόρησε τάχα για μοιχεία, και τέλος κατέφυγε καλόγρια στους Άγιους Τόπους, που έγραψε τον βίο των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνας.
 Ειρήνη η Αθηναία Ειρήνη η Αθηναία Σύζυγος του Λέοντα Δ’. Εικονολάτρισσα, που ο σύζυγός της δεν της ξαναμίλησε, όταν το αντιλήφθηκε. Τέλος ο Λέων πέθανε και έγινε αυτοκράτειρα στο πλάι του 10χρονου γιου της, του Κωνσταντίνου. Τον πάντρεψε με το ζόρι είκοσι χρόνων με την Μαρία, που την χώρισε και πήρε την Θεοδότη, ακόλουθο της Ειρήνης, παρ’ όλες τις αντιρρήσεις των μοναχών, ενώ την κακομοίρα την Μαρία την έστειλε σε μοναστήρι. Μετά από πολλές φάσεις, η Ειρήνη τον τύφλωσε και τον έκλεισε σε μοναστήρι. Ο Νικηφόρος Α’, μεγάλος στρατηγός, έκανε στάση ενάντια στην Ειρήνη και την ανάγκασε να γίνει καλόγρια.
 Ζωή  Ζωή

Ανιψιά του Βασιλείου Β’. Στα 48, παντρεύτηκε τον 20 έτη μεγαλύτερό της Ρωμανό Γ’ Αργυρό, που τον έπνιξε με την βοήθεια του Μιχαήλ Δ’, 20 χρόνια μικρότερός της, στο λουτρό. Ο Μιχαήλ, μην αντέχοντας τις τύψεις, κλείσθηκε σε μοναστήρι με την θέλησή του. Η Ζωή ανέβασε στον θρόνο τον Μιχαήλ Ε’, αλλά αυτός την εξόρισε με διαταγή να γίνει μοναχή. Ο λαός βγήκε στον δρόμο κραυγάζοντας, έτσι ο Μιχαήλ την έβγαλε. Όμως τα κουρεμένα μαλλιά της εξαγρίωσαν το πλήθος, έτσι η Ζωή ξανάγινε αυτοκράτειρα και παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο τον Μονομάχο, ενώ του Μιχαήλ του έβγαλαν τα μάτια.

 

Στο νόμισμα της εποχής του αυτοκράτορα Ηράκλειου εικονίζονται ο ίδιος (αριστερά)μαζί με τη Μαρτίνα. 

ΜαρτίναΗ Μαρτίνα ήταν ανιψιά του Ηράκλειου, από την αδερφή του, Μαρία. Ο Ηράκλειος την ερωτεύτηκε και την παντρεύτηκε. Ο Πατριάρχης Σέργιος αρνήθηκε να τελέσει τον γάμο, αλλά τέλος υποτάχτηκε και τους πάντρεψε. Η Μαρτίνα υπήρξε πολύ φιλόδοξη Αυγούστα, κι έπεισε τον Ηράκλειο να ακρωτηριάσει τον γιο του από άλλη μάνα Αθαλάριχο, και μετά τον έκλεισε σε μοναστήρι (τον Αθαλάριχο). Με τον Ηράκλειο έκανε πάρα πολλά παιδιά, αλλά πέθαναν όλα εκτός απ’ τον Ηρακλεωνά. Όταν πέθανε ο Ηράκλειος, σκότωσε τον πρωτότοκο γιο του Ηράκλειου Κωνσταντίνο, για να γίνει ο δικός της γιος αυτοκράτορας. Τιμωρήθηκε με θάνατο και ο γιος της για ακρωτηριασμό γλώσσας, αλλά ο Ηρακλεωνάς σώθηκε. Αυτοκράτορας έγινε ο Κώνστας Β’, γιος του Κωνσταντίνου.
 θεοδώρα Θεοδώρα

Γυναίκα του τσίρκου στην αρχή, μ’ έναν άγαμο γιο και πολλές εκτρώσεις, παντρεύτηκε τον Ιουστινιανό, 15 χρόνια μεγαλύτερο, παρά την άρνηση της θείας του της Ευσεβείας. Κατάφερε να πείσει τον άνδρα της να μην το σκάσει στην Στάση του Νίκα. Η αδερφή της, Κομητώ, ήταν επίσης παντρεμένη με στρατηγό. Έκανε ό,τι ήθελε τον Ιουστινιανό, και τέλος πέθανε από καρκίνο του μαστού γύρω στα 50. Μετά τον θάνατό της, ο Ιουστινιανός δεν αναμίχθηκε ξανά με τα πολιτικά.

 Ελευθερία,Φαύστα
 Φαύστα

Η Φαύστα, η 9χρονη κόρη του Μαξιμιανού, παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο τον Μέγα. Φημιζόταν για το κάλλος της, αφού ο Κωνσταντίνος παράτησε γι’ αυτήν την πρώτη του σύζυγο, Μινερβίνη. Έκανε 5 παιδιά. Η Φαύστα είπε στον Κωνσταντίνο πως τάχα ο Κροίσπος, γιος του από την Μινερβίνη, προσπάθησε να την βιάσει. Ο Κωνσταντίνος διέταξε την εκτέλεσή του. Μόλις έμαθε την αλήθεια όμως, διέταξε να εκτελέσουν την Φαύστα.

 agnesdefrance  Αγνή-Άννα
Φράγκα που παντρεύτηκε, 8χρονη, τον Αλέξιο Β’, με τέσσερα χρόνια διαφορά, και ονομάστηκε Άννα. Ο Ανδρόνικος Α’ σκότωσε τον Αλέξιο, όμως η Αγνή, ερωτευμένη μαζί του, τον παντρεύτηκε, αν και μπορούσε να ‘ταν εγγονή του. Μετά την εκθρόνιση του Ανδρόνικου και την εκτέλεσή του απ’ τον Ισαάκιο Β’ Άγγελο , όταν ήταν 14 ετών, παντρεύτηκε τον στρατηγό Θεόδωρο Βρανά. Δεν μας έχει μείνει καμιά απόδειξη της εμφάνισής της, αν και όλοι συμφωνούν πως ήταν όμορφη.
 Μαρία της Αντιόχειας  Μαρία της Αντιόχειας 

Σύζυγος του Μανουήλ Β’, μητέρα του Αλέξιου Β’. Φημιζόταν για την ομορφιά της. Αν κι έγινε καλόγρια, σύμφωνα με την διαθήκη του Μανουήλ, ως συμβασίλισσα του γιου της μετά τον θάνατο του άνδρα της, ερωτεύτηκε τον Αλέξιο τον Πρωτοσεβαστό. Ο Ανδρόνικος Α’, ξάδερφος του Μανουήλ, σκότωσε τον Αλέξιο τον Πρωτοσεβαστό κι αιχμαλώτισε την Μαρία, ως κηδεμόνας του Αλέξιου. Ο Αλέξιος υπόγραψε την θανατική καταδίκη της. Της έδειξαν την υπογραφή του γιου της και μετά από βασανιστήρια, την σκότωσαν. Ο Ανδρόνικος, για να μην συγκινηθεί κανείς από την ομορφιά της, έβαλε να την παρουσιάσουν γριά κι άσχημη.

   Θεοδώρα η Μακαρία

Σύζυγος του Θεόφιλου, υποταχτική. Έκανε πέντε κόρες κι έναν γιο, τον Μιχαήλ Γ’, που θα ονομαζόταν ‘’Μέθυσος’’ απ’ τους χρονογράφους. Προσκυνούσε εικόνες πίσω από την πλάτη του Θεόφιλου. Τέλος, ο Θεόφιλος πέθανε κι η Θεοδώρα αναστήλωσε τις εικόνες. Ο αδερφός της, Βάρδας, πήρε την συμβασιλεία του μικρού Μιχαήλ στα χέρια του. Η Θεοδώρα πήρε τις κόρες της κι όπου φύγει… φύγει. Αλλά τελικά την έπιασε ο Βάρδας, και την διέταξε, αυτήν και τις κόρες της, να κουρευτούν μοναχές. Μιας κι ο Πατριάρχης αρνήθηκε, τις κούρεψε ο αδερφός της Πετρωνάς. Έζησε τον θάνατο του γιου της από τον Βασίλειο Α’.

Ελευθερία, Α., Ε1, 2015-2016

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση