Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΡΙΟΥ – ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | , στις 31-12-2013

Η γέφυρα του Ρίου –Αντιρρίου ενώνει την Πελοπόννησο (από το Ρίο του νομού Αχαΐας) με την Στερεά Ελλάδα (στο Αντίριο του νομού Αιτωλ/νιας) και η επίσημη ονομασία της είναι «Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης » αφού ο συγκεκριμένος, όταν ήταν πρωθυπουργός, ήταν ο πρώτος  που είχε την  ιδέα για την δημιουργία της στις αρχές του 20ου αιώνα. Μια ιδέα που άργησε 100 χρόνια και πέρασε από χίλια κύματα αφού τα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν ήταν πολλά και διαφορετικά. Από τα δυνατά θαλάσσια ρεύματα μέχρι τους δυνατούς ανέμους του Κορινθιακού κόλπου.

γέφυρα Ρίο-Αντίριο

  Πρόκειται για μία καλωδιακή γέφυρα με τέσσερις πυλώνες στην θάλασσα και το μήκος της είναι περίπου 2.500 μέτρα. Η γέφυρα έχει εντυπωσιακές αντοχές σε σχεδόν όλα τα καιρικά φαινόμενα. Αντέχει σεισμούς μεγαλύτερους από 7 Ρίχτερ σύγκρουση με τεράστια τάνκερ και τυφώνα κατηγορίας  5. Υπάρχουν βέβαια και τα αρνητικά στοιχεία αφού δεν υπήρξε πρόβλεψη για γραμμή τραίνου καθώς και ότι την εποχή που ολοκληρώθηκε η κατασκευή της – λίγο πριν τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 – οι εθνικοί δρόμοι που ενώνει η γέφυρα, είναι από ανεπαρκείς έως ανύπαρκτοι.

Σίγουρα είναι μια από τις μεγαλύτερες, ομορφότερες και καλύτερες  γέφυρες της Ευρώπης, σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή αφού χιλιάδες επιβάτες την χρησιμοποιούν κάθε μέρα για να περάσουν με τα αυτοκίνητά τους, αλλά και πεζοί για να θαυμάσουν την υπέροχη θέα από το κατάστρωμά της, και οι ντόπιοι φυσικά είναι πολύ περήφανοι  γι’ αυτήν. Μόλις ολοκληρωθούν οι οδικές αρτηρίες και από τις δύο πλευρές δηλαδή η Ολυμπία και η Ιονία οδός τότε σίγουρα η χρησιμότητά της θα γίνει περισσότερο αισθητή σε όλους. 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΙΕ

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΤΕΧΝΕΣ | , στις 31-12-2013

βραχιόλια Το να φτιάχνεις βραχιόλια και κολιέ είναι μια ευχάριστη απασχόληση, χαλάρωσης και δημιουργίας, αρκεί να το αγαπάμε.Όταν δημιουργείς βραχιόλια και κολιέ νιώθεις ωραία. Στα βραχιόλια και στα κολιέ μπορεί ο καθένας να βάλει το δικό του σχέδιο και το δικό του στιλ. Πριν φτιάξεις ένα βραχιόλι ή ένα κολιέ σκέφτεσαι αν έχεις όλα τα υλικά και με τι είδους χάντρες θα το φτιάξεις. 
 χάντρες 1) Πρώτα παίρνεις ένα κορδόνι, ένα σκοινάκι ή σύρμα.

2) Μετά βάζεις μέσα τις χάντρες.

3) Ύστερα βάζεις το κούμπωμα και κάνεις τους κόμπους, για να κλείσει.

4) Έτσι φτιάχνεται ένα βραχιόλι ή ένα κολιέ !!!

 βραχιόλι 5) Αργότερα το φοράς  και νιώθεις ευχαρίστηση. 

6) Αφού το φορέσεις μπορείς να το συνδυάσεις με ρούχα.

Υπομονή και καλή επιτυχία!!!

Μουστάκα Δωροθέα, Ε2, 2013-2014

Ο βασιλιάς που έτρωγε τα νύχια του

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΒΙΒΛΙΑ | , στις 31-12-2013

 

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς που είχε μανία να τρώει τα νύχια του. Αυτός ο βασιλιάς είχε ένα σεντούκι που εκεί μέσα είχε πολλά γάντια. Επειδή έτρωγε συνεχώς τα νύχια του δεν ήθελε κανένας να  τα δει, φορούσε γάντια. Όμως ήρθε μια μέρα που έπρεπε να υπογράψει κάτι χαρτιά και δεν έβρισκε τα γάντια του. Έτσι λοιπόν με θάρρος τα υπέγραψε τα χαρτιά χωρίς τα γάντια και τότε ο κόσμος δεν τον ήθελε ως βασιλιά και τον διώξανε. Τότε ο βασιλιάς έμαθε ότι δεν είναι ωραίο να τρως τα νύχια σου. Έτσι δεν το ξανάκανε ποτέ.

Συγγραφέας: Ιωάννα Κυρίτση – Τζιώτη

Εκδόσεις: Μίλητος, 2004

 ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ:

…. το σημείο που ο βασιλιάς πήγε με θάρρος χωρίς τα γάντια να υπογράψει τα χαρτιά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παιδαγωγικά στη Σχολή Νηπιαγωγών της Αθήνας. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Unesco – Τμήμα. Πειραιώς και Νήσων και από το Δήμο Σπετσών, για τη συγγραφική της δράση. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. (Πηγή βιβλιοnet) Περισσότερα για το έργο της πατήστε εδώ.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα της συγγραφέα.

Αλέξι Κλαούντιο, Ε2, 2013-2014

Μια ιστορία στο δάσος

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ | , στις 29-12-2013

Μια ζεστή μέρα ο μπαμπάς μου, η μαμά μου  κι εγώ αποφασίσαμε να πάμε να κάνουμε πικ-νικ στο δάσος της Πάρνηθας.

Ήταν πολύ ωραία η βόλτα. Η μαμά μας έκανε αστεία και γελάγαμε. Κάποια στιγμή αποκοιμήθηκα και ούτε που το κατάλαβα.

Το δάσος ήταν συναρπαστικό. Ξύπνησα όταν  φτάσαμε. Με το που βγήκα έξω, πήρα δύο καθαρές ανάσες. Τότε ο μπαμπάς μού είπε πως πρέπει να πάμε να βρούμε ένα ωραίο μέρος για να καθίσουμε. Φάγαμε τοστ. Του αδελφού μου του ήρθε η πεταλούδα στο χέρι του. Εκείνος έτρεχε όσο πιο πολύ μπορούσε, ώσπου έπεσε και χτύπησε. Του βάλαμε μπεταντίν. Μετά από λίγο μάζεψε λουλούδια.

Αντί για το άρωμα των λουλουδιών μας ήρθε η άσχημη μυρωδιά του καπνού. Όλοι ανησυχήσαμε. Ακολουθήσαμε τη μυρωδιά για να βρούμε την εστία της φωτιάς.

Το στομάχι μου έγινε κόμπος από το φόβο και το άγχος. Δεν ξέραμε την έκταση της φωτιάς και από το μυαλό μας περνούσαν χίλιες δυο κακές σκέψεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε μας και στο δάσος. Καθώς η μυρωδιά γινόταν όλο και πιο έντονη – σημάδι ότι την πλησιάζαμε – ο φόβος και η αγωνία μας γίνονταν αγανάκτηση. δε φοβόμασταν πλέον για εμάς, αλλά θυμώναμε για αυτούς τους ασυνείδητους που απρόσεκτα άναψαν φωτιά ή ακόμα την έβαλαν επίτηδες, για να γίνει στάχτη το δάσος.

Με αγωνία ψάχναμε να βρούμε λίγο νερό, για να περιορίσουμε τη φωτιά. Όσο δεν το καταφέρναμε τόσο περισσότερο αγωνιούσαμε για το τι θα γίνει. Η λύτρωση μας ήρθε όταν ακούστηκαν οι πρώτες σειρήνες της Πυροσβεστικής. Σε λίγη ώρα η Πυροσβεστική κατάφερε να σβήσει την φωτιά.

Με όλα αυτά η ώρα πέρασε και έπρεπε να φύγουμε. Νιώθαμε κουρασμένοι, αλλά πάνω από όλα περήφανοι που βοηθήσαμε στο σβήσιμο της φωτιάς.

Πριν φύγουμε, φυτέψαμε σπόρους, για να ξαναγίνουν ωραία λουλούδια και δέντρα. Δεν ήθελα να φύγουμε, επειδή συγκινήθηκα με το περιστατικό, αλλά και επειδή μου άρεσε πάρα πολύ στο δάσος. Ο πατέρας μου με καθησύχασε λέγοντας ότι θα ξαναέρθουμε σ’ αυτό ή σε άλλο δάσος.

Καραμπούλη Ξένια, Ε2, 2013-2014

Τα δάση και οι κακοί

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ | , στις 28-12-2013

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια ελαφίνα στο δάσος της μαγικής αγάπης, που μόνο γτα ζώα ήξεραν και ήταν ευτυχισμένα για αυτό.Μια μέρα ένας επιστήμκονας με πολύ κακές προθέσεις βρήκε το δάσος. Με πολλές παγίδες έπιασε πολλά ζωάκια που γυρνούσαν ανέμελα κάνοντας βόλτες. Δεν ήξεραν ότι ο επιστήμονας ήθελε να καταστρέψει το δάσος. Εκείνη υτην ημέρα είχε βγει μια βόλτα και η ελαφίνα χαρούμενη με τις φίλες της χωρίς να υποψιάζεται τίποτα. Όταν ο κακός πήγε να ρίξει ένα δηλητήριο στο ποτάμι άκουσε φωνές και πήγε να δει. Έιδε την ελαφίνα, έτριψε τα χέρια του με ικανοποίηση και ένα σατανικό χαμόγελο εμφανίστηκε στο πρόσωπό του, γιατί ήταν σίγουρος πως θα την πιάσει. Η Ελίζαμπεθ, η ελαφίνα, φοβισμένη και απορημένη μαζί με τις φίλες της, όταν τον κατάλαβαν άρχισαν να τρέχουν, για να προειδοποιήσουν και τα άλλα ζώα.

Λαγουδάκια, ελάφια, σκαντζόχοιροι, πάπιες και πολλά άλλα ζώα συγκεντρώθηκαν στο δέντρο της σοφής κουκουβάγιας, για να φτιάξουν ένα σχέδιο. Η κουκουβάγια, που ήταν η πιο έξυπνη και ψύχραθιμη τους είπε το σχέδιό υτης και τους καθησύχασε.

– Πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, είπε ένα λαγουδάκι.

– Ναι!

– Ναι, βιαστείτε! είπε η Ελίζαμπεθ χαρούμενη.

Επιτέλους ξέφυγαν από την παγίδα. Ο κακός τρομαγμένος και λυπημένος έπεσε σε αυτήν και τα ζώα σώθηκαν. Όλα χοροπηδούσαν χαρούμενα, γιατί ποτέ δε θα τον ξαναέβλεπαν. Πήγαν και ελευθέρωσαν τα φυλακισμένα ζωάκια και έζησαν αυτοί καλά κκαι εμείς καλύτερα.

Φυσελιά Δανάη, Ε2, 2013-2014 

Μια ιστορία σε ένα δάσος

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ | , στις 28-12-2013

Η μέρα στο δάσος ήταν ήρεμη. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια οικογένεια σε ένα δάσος. Αυτή η οικογένεια ήθελε να κάνει πικ νικ.

Η μέρα άρχισε να γίνεται συννεφιασμένη. Δυστυχώς όμως  συννέφιασε αρκετά και η οικογένεια ανησύχησε.Τότε η μέρα  χειροτέρεψε και έπιασε μεγάλη βροχή.

Η οικογένεια παγιδεύτηκε και το αμάξι τους ήταν μακριά.Η οικογένεια πανικοβλήθηκε και δεν ήξερε τι να κάνει. Εκείνη τη στιγμή η οικογένεια τρελάθηκε και ένιωθαν λύπη. Νόμιζαν πως θα κάτσουν εκεί για πάντα και δε θα έφευγαν ποτέ.

Προσπάθησε απελπισμένα  η οικογένεια να κάνει κάτι αλλά δεν μπορούσε. Προσπάθησαν μάλιστα να ειδοποιήσουν κάποιον για να έρθει να τους πάρει. Όμως δεν έγινε τίποτα.

Στο τέλος η οικογένεια σώθηκε από έναν ταξιτζή. Ευτυχώς πέρασε από εκεί τυχαία και τους είδε να κάθονται μόνοι τους στη βροχή. Τους πήρε στο ταξί. Τους πήγε στο σπίιτι και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Αλέξι Κλαούντιο, Ε2, 2013-2014 

 

Τα μαρσουπιλαμί

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ | , στις 28-12-2013

Πριν από πολλά χρόνιια στα βάθη του δάσους υπήρχαν εκατοντάδες οικογένειες μαρσουπιλαμί. Τα μαρσουπιλαμί είναι κιτρινωπές μαιμούδες με πάρα πολύ μακριά ουρά. Τα μαρσουπιλαμί φημίζονταν ως τα πιο χαρούμενα και τα πιο θαραλλέα ζώα. Γιατί αυτό; Τα μαρσουπιλαμί τρώνε πιράνχα και δηλητηριώδη φυτά.

Μια μέρα εκεί που έπαιζαν αγώνες για τη μακρύτερη ουρά, εμφανίστηκε ένας κυνηγός με  πολλά όπλα θέλοντας να σκοτώσει τα μαρσουπιλαμί για τη γούνα τους!!! Το πρόσωπο των μαρσουπιλαμί είχε γεμίσει από επιθετικότητα.

Τότε το μεγαλύτερο μαρσουπιλαμί ξεφώνισε: “Ου, ου ακα ακα ντου”. Αυτό σήμαινε “Κάντε μπάλες τις ουρές σας και επιτεθίτε του”. Τα συναισθ’ηματά τους ήταν μπερδεμένα. Από τη μία ήθελαν να τον αποτελειώσουν και από την άλλη τον λυπόντουσαν. Το αποφάσισαν! έπρεπε   να τον εκδικηθούν που πάτησε στο δάσος τους και … αυτό έκαναν.

Προσπάθησαν να τον νικήσουν, αλλά αυτό ήταν αδύνατο. Αυτός είχε καραμπίνες, δίχτυα, πιστόλια και παραισθησιογόνες ουσίες, τις οποίες έπιαναν σε λήθαργο μόνο τα ζώα.

Τα μαρσουπιλαμί είχν πάρει μια έντρομη έκφραση, έδειχναν πολύ τρομαγμένα, ανήσυχα και στενοχωρημένα.

Τότε τα μαρσουπιλαμί σκέφτηκαν να καλέσουν το φίλο τους τον Τνιουκ, ένα δεκάχρονο αγόρι. Όλα τα μαρσουπιιλαμί μαζί είπαν: “Ου κακα μπουμ”.. 

Αμέσως ο Τνιουκ πήγε να δει τι γίνεται. Μόλις είδε τον κυνηγό, κάλεσε το δασοφύλακα. Μετά από πέντε λεπτά έφτασε ο δασοφύλακας και έβαλε στη φυλακή τον παράνομο κυνηγό.

Από τότε δεν ξαναενοχλήθηκαν τα μαρσουπιλαμί.

Τσιβάκα Κωνσταντίνα, Ε2, 2013-2014

Μια ιστορία σε ένα δάσος

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ | , στις 28-12-2013

Μια μέρα που πήγα στο δάσος μαζί με την οικογένειά μου, προχωράγαμε και θαυμάζαμε τα σκιουράκια. Μετά από μια ώρα περιήγησης στο δάσος σσυνειδητοποίησα ότι πονούσε το στομάχι μου. Πονούσα τόσο πολύ που δεν μπορούσα να περπατήσω. Έτσι ζήτησα από τη μαμά μου ναμου δώσει κάτι από τις υπέροχες λοχουδιές που είχε φέρει μαζί της.Αργότερα προχωρήσαμε λίγο ακόμη και είδαμε στους θάμνους κάτι να κουνιέται. Εμείς τρομάξαμε, αλλά τελικά ήταν το σκιουράκι που θαυμάζαμε. Μάλλον φαίνεται ότι μας ακολούθησε. Αμέσως μετά αρχίζαμε και γελάγαμε, αλλά το σκιουράκι εξαφανίστηκε και δεν το βρίσκαμε.

Μετά από λίγο κάτι άκουσα και είδαμε ότι πάλι κουνιέται ένας θάμνος. Είπα “πάλι το σκιουράκι θα είναι” και ξαφνικά πετάγεται μια αρκούδα. Εμείς τρομάξαμε πάρα πολύ και είχαμε αρχίσει να τρέχουμε πέρα δώθε αλλά ο αδερφός μου ήρθε λίγο πιο μετά και είδε την αρκούδα αλλά δεν έτρεξε γιατί πήγε σιγά σιγά κοντά της και αυτή ηρέμησε.

Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε κι άλλο μέσα στο δάσος. Κααθώς προχωρούσαμε αακούσαμε ένα θόρυβο και αμέσως σταματήσαμε για να δούμε τι είναι. Ξαφνικά πετάχτηκε ένα μικρό αρκουδάκι. Ήταν τόσο χαριτωμένο που όλοι πήγαμε κοντά του για να το χαιδέψουμε.

Αυτό ερχόταν μαζί μας όπου κι αν πηγαίναμε. Αμέσως μετά βρήκαμε και τη Μαριτίνα τη συμμαθήτριά μου που είχε έρθει κι αυτή με την οικογένειά της. Αμέσως πήραμε το αρκουδάκι και παίζαμε στο δάσος μαζί του.

Ρίζου Αναστασία, Ε2, 2013-2014

Μια ιστορία σε ένα δάσος

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ | , στις 28-12-2013

Μια μέρα, όταν πήγα στο δάσος με την οικογένειά μου για εκδρομή, ξαφνιαστήκαμε από την ομορφιά του και το κοιτάγαμε με ανοιχτό το στόμα. Καθίσαμε, φάγαμε  και ήπιαμε και όταν ήταν η ώρα να φύγουμε, έσκυψα το πρόσωπό μου και φύγαμε για το σπίτι.Την επόμενη μέρα είχα κανονίσει να πάω να παίξω στο δάσος, αλλά μόλις μπήκα είδα το δάσος γεμάτο με σκουπίδια όπως: μπουκάλια, αλουμινόχαρτο, κονσέρβες και άλλα. Όταν έφυγα, χαιρέτησα με θλιμμένο και σκυμμένο πρόσωπο το δάσος.

Αργότερα έφυγα και πήγα σπίτι. Όταν έφτασα, είπα στους γονείς μου τι συμβαίνει. Μετά πήγα στο δωμάτιό μου και σκεφτόμουν μια λύση. Και ξαφνικά ανέβασα το κεφάλι μου και πήρα τηλέφωνο τους συμμαθητές μου.

Όταν ήρθε το πρωί, πήγα εγώ κι άλλοι συμμαθητές μου σττο δάσος. Εκεί όμως ήταν ένας φύλακας πολύ κακός και μοχθηρός. Του είπαμε ότι θέλαμε να καθαρίσουμε το δάσος. Δεν πας πίστεψε κι έτσι φύγαμε.

Έτσι σκεφτήκαμε μια άλλη ιδέα. Πήγαμε ξανά εκεί και αυτός ήταν πάλι εκεί. Του είπαμε ότι δεν είχαμε κακές προθέσεις και μας άφησε να μπούμε.

Μπήκαμε μέσα. Χωριστήκαμε σε ομάδες, πήραμε τις σακούλες σκουπιδιών και καθαρίσαμε όλο το δάσος.

Την επόμενη μέρα καλέσαμε φίλους και συγγενείς και παίζαμε όλη την ημέρα χαρούμενοι  και με το κεφάλι ψηλά.

Έτσι μάθαμε ένα μάθημα, να μη μολύνουμε το δάσος, τα πάρκα και τις ακτές.

Μαριτίνα Τσουκαλή, Ε2, 2013-2014

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ | , στις 19-12-2013

Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι ένα απο τα πιο σημαντικά και αναγνωρίσημα μνημεία του  κόσμου. Μάλιστα είναι και ένα από τα επτά (7) θαύματα της αιρχαιότητας. Βρίσκονται στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο αρχαίο νεκροταφείο, στη “Νεκρόπολη” που είναι λίγο έξω απο την πόλη του Καϊρου, δίπλα στον ποταμό Νείλο.
Οι πυραμίδες φτιάχτηκαν για να ταφούν οι βασιλιάδες της Αιγύπτου, οι Φαραώ.
Η πιο μεγάλη απο τις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας είναι αυτή του Χέοπα. Η επόμενη σε μέγεθος είναι αυτή του Χεφρήνου και η μικρότερη του Μυκερίνου.
Υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες, πάνω από 60, μικρότερες που ανήκουν σε άλλους βασιλείς και αξιωματούχους της αρχαίας Αυγύπτου. Εκεί βρίσκεται και η περίφημη Μεγάλη Σφίγγα.
Η ολοκλήρωση της πυραμίδας του Χέοπα, χρονολογείται στο 2580 πχ. Χρειάστηκαν 30 χρόνια, 100.000 χιλ. εργάτες και περίπου 2 εκατομμύρια ογκόλιθοι ασβεστόλιθοι που ζύγιζαν 2,5 τόνους ο καθένας, για να ολοκληρωθεί.
Το ύψος της πυραμίδας φτάνει τα 147 μέτρα και κάθε πλευρά της βάσης φτάνει τα 230 μέτρα. Ήταν δηλαδή ένα τεράστιο και μεγαλόπρεπο κατασκεύασμα που κάλυπτε μια έκταση μεγαλύτερη απο 9 γήπεδα ποδοσφαίρου και ήταν ορατό από χιλιόμετρα μακριά.
Όλη αυτή η προσπάθεια και ο κόπος γίνονταν γιατί οι Αρχαίοι Αυγύπτιοι πίστευαν ότι μετά το θάνατο έπρεπε να φροντίσουν το σώμα του νεκρού έτσι ώστε το πνεύμα του να επιβιώσει. Αφαιρούσαν τα εσωτερικά όργανα και κάλυπταν το σώμα με άλατα και μετά το τύλιγαν με γάζες. Έτσι, γίνονταν μια μούμια. Μετά η μούμια έμπαινε στη σαρκοφάγο και μαζί με τρόφιμα, ρούχα, κοσμήματα και ότι άλλο πίστευαν οτι χειάζεται για την μεταθανάτιο ζωή, τοποθετούνταν σε ένα ταφικό θάλαμο μέσα στην πυραμίδα. Για την ασφάλεια του νεκρού και των πολύτιμων κτερισμάτων το εσωτερικό της πυραμίδας ήταν σαν λαβύρινθος απο διαδρόμους και αίθουσες που ήταν σχεδόν αδύνατο κάποιος εισβολέας να μπορέσει να ξαναβγεί.
Το μεγαλείο και η τεχνική των πυραμίδων είναι κάτι που θαυμάζεται απο εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, αλλά και προβληματίζει τους σύγχρονους ειδικούς για το πώς μπόρεσαν πριν απο χιλιάδες χρόνια με πρωτόγονα σχεδόν μέσα να δημιουργήσουν κάτι που θα θαυμάζεται για χιλιάδες χρόνια μετά.
Κουφοπούλου Ελευθερία, Ε2,2013-2014
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση