ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ | , στις 15-12-2014

Το μυστήριο της Ατλαντίδας είναι ένας μύθος, για τον οποίο έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, χωρίς όμως να μπορεί κανένας να αποδείξει ότι πραγματικά υπήρξε. Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι ο μύθος της χαμένης Ατλαντίδας ταυτίζεται με την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού και της αρχαίας Θήρας.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές έγιναν από τον Αθηναίο φιλόσοφο Πλάτωνα, στους διαλόγους «Κριτίας» και «Τιμαίος», όπου περιγράφεται ότι οι Άτλαντες ήταν ένας λαός με υπερφυσικές ικανότητες και θεϊκή καταγωγή, που ζούσαν ειρηνικά σε ένα εύφορο νησί πέρα από τις Πύλες των Ηρακλειδών (πιθανόν κάπου ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική). Σταδιακά άρχισαν να χάνουν τη θεϊκή τους δύναμη και όταν τελικά κυριεύτηκαν από ανθρώπινες αδυναμίες αποφάσισαν να στραφούν ενάντια σε άλλους εύπορους λαούς με σκοπό την υποταγή. Έτσι, ταξίδεψαν προς τη Μεσόγειο, ώσπου συναντήθηκαν με τους Αθηναίους, οι οποίοι είχαν τρομερές δυνάμεις και ήταν πολύ γενναίοι. Για πρώτη φορά οι Άτλαντες νικήθηκαν, αλλά μετά από εξαντλητικές μάχες, οι Αθηναίοι τελικά λύγισαν. Τότε οι θεοί εξοργίστηκαν με τους Άτλαντες, κι αποφάσισαν να τους τιμωρήσουν. Ο θυμός τους ήταν τόσο μεγάλος, που τους κατάστρεψαν μέσα σε μία μόνο νύχτα, αφήνοντας πίσω μόνο μάζες από λάσπη και πυκνούς καπνούς.

Κάποιοι ερευνητές συνδέουν τη χαμένη Ατλαντίδα με την αρχαία Θήρα, αφού, όπως υποστηρίζουν, ήταν ένα νησί με εύπορη ζωή που εξαφανίστηκε μετά από μία μεγάλη έκρηξη, που προκάλεσε φοβερούς σεισμούς και καπνούς. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, οι καπνοί φαίνονταν από τις ακτές της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου και οι άνθρω2ποι που παρακολουθούσαν αυτό το φαινόμενο, νόμιζαν ότι έβλεπαν τον ίδιο τον Άτλαντα να κρατά τον ουρανό στους ώμους του. Έτσι προέκυψε και το όνομα Ατλαντίδα .      

Παρά τις πολύχρονες μελέτες, εξακολουθούν να υπάρχουν αμέτρητα αναπάντητα ερωτήματα, γεγονός που οδηγεί κάποιους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η χαμένη Ατλαντίδα, ίσως να μην υπήρξε ποτέ τελικά. 

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση