Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΡΙΟΥ – ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

0

Συγγραφέας: Παντελής Τσολάκος | Κατηγορία ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | , στις 31-12-2013

Η γέφυρα του Ρίου –Αντιρρίου ενώνει την Πελοπόννησο (από το Ρίο του νομού Αχαΐας) με την Στερεά Ελλάδα (στο Αντίριο του νομού Αιτωλ/νιας) και η επίσημη ονομασία της είναι «Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης » αφού ο συγκεκριμένος, όταν ήταν πρωθυπουργός, ήταν ο πρώτος  που είχε την  ιδέα για την δημιουργία της στις αρχές του 20ου αιώνα. Μια ιδέα που άργησε 100 χρόνια και πέρασε από χίλια κύματα αφού τα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν ήταν πολλά και διαφορετικά. Από τα δυνατά θαλάσσια ρεύματα μέχρι τους δυνατούς ανέμους του Κορινθιακού κόλπου.

γέφυρα Ρίο-Αντίριο

  Πρόκειται για μία καλωδιακή γέφυρα με τέσσερις πυλώνες στην θάλασσα και το μήκος της είναι περίπου 2.500 μέτρα. Η γέφυρα έχει εντυπωσιακές αντοχές σε σχεδόν όλα τα καιρικά φαινόμενα. Αντέχει σεισμούς μεγαλύτερους από 7 Ρίχτερ σύγκρουση με τεράστια τάνκερ και τυφώνα κατηγορίας  5. Υπάρχουν βέβαια και τα αρνητικά στοιχεία αφού δεν υπήρξε πρόβλεψη για γραμμή τραίνου καθώς και ότι την εποχή που ολοκληρώθηκε η κατασκευή της – λίγο πριν τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 – οι εθνικοί δρόμοι που ενώνει η γέφυρα, είναι από ανεπαρκείς έως ανύπαρκτοι.

Σίγουρα είναι μια από τις μεγαλύτερες, ομορφότερες και καλύτερες  γέφυρες της Ευρώπης, σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή αφού χιλιάδες επιβάτες την χρησιμοποιούν κάθε μέρα για να περάσουν με τα αυτοκίνητά τους, αλλά και πεζοί για να θαυμάσουν την υπέροχη θέα από το κατάστρωμά της, και οι ντόπιοι φυσικά είναι πολύ περήφανοι  γι’ αυτήν. Μόλις ολοκληρωθούν οι οδικές αρτηρίες και από τις δύο πλευρές δηλαδή η Ολυμπία και η Ιονία οδός τότε σίγουρα η χρησιμότητά της θα γίνει περισσότερο αισθητή σε όλους. 

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση