ptseremoglou's blog

Ιστoλόγιο του Σχολικού Συμβούλου Φυσικών Παντελή Τσερέμογλου

Δίολκος: Ένα καλό θέμα για ερευνητική εργασία στο Λύκειο

Συγγραφέας: Παντελής Τσερέμογλου στις 19 Σεπτεμβρίου 2014

Η δίολκος, που αποτελεί ένα εξαιρετικό τεχνικό επίτευγμα του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό θέμα ερευνητικής εργασίας  με συνδυασμό των μαθημάτων της φυσικής, της ιστορίας και της τεχνολογίας. Μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στο χώρο του Ισθμού της Κορίνθου και στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κων/νου Κοτσανά στο Κατάκολο. Μπορεί να κατασκευαστεί με τη βοήθεια του μαθήματος της τεχνολογίας και κάποια μακέτα του έργου ή κάποιων λεπτομερειών του. Χρειάζεται, όπως για όλες τις Ε.Ε., προσεκτική προετοιμασία και χρονοδιάγραμμα δραστηριοτήτων. 
Σαν έναυσμα για την έναρξη της ερευνητικής εργασίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ταινία που υπάρχει στην παρακάτω διεύθυνση. Η ταινία αυτή 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου, τότε που δεν υπήρχε ο πορθμός.
Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία: Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *