ptseremoglou's blog

Ιστoλόγιο του Σχολικού Συμβούλου Φυσικών Παντελή Τσερέμογλου

Οδηγίες για τη διδακτέα-εξεταστέα ύλη των μαθημάτων στην Α΄ τάξη ΓΕΛ

Συγγραφέας: Παντελής Τσερέμογλου στις 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοινώθηκαν οι οδηγίες για την διδακτέα-εξεταστέα ύλη των μαθημάτων της Α΄ τάξης των ΓΕΛ (Ημερησίων και Εσπερινών) για το σχολικό έτος 2014-2015.

Όσον αφορά στα Ημερήσια ΓΕΛ, έγιναν οι παρακάτω αλλαγές, σε σχέση με την περσινή ύλη, στα μαθήματα φυσική, χημεία και βιολογία:

  • Φυσική: Αφαιρείται η εργαστηριακή άσκηση “Μέτρηση μήκους, μάζας, χρόνου”.  Αφαιρούνται οι ασκήσεις 6 και 12 στις σελίδες 157, 158 (κίνηση δύο σωμάτων συνδεδεμένων μέσω τροχαλίας) καθώς και η άσκηση 20 στη σελίδα 195.
  • Χημεία: Γίνονται ελάχιστες αλλαγές (στον γραμμομοριακό όγκο απαιτείται μόνο ο ορισμός και η τιμή του σε STP και δεν είναι στην ύλη οι τρεις νόμοι των αερίων), αλλά ορίζεται με μεγαλύτερη σαφήνεια τι ακριβώς απαιτείται να απομνημονεύσουν οι μαθητές. Έτσι ορίζεται ότι θα απομνημονευτούν τα χημικά στοιχεία του πίνακα 2.1 , ο πίνακας 2.4 με τα μονοατομικά ιόντα, ορισμένα από τα πολυατομικά ιόντα του πίνακα 2.4, ορισμένοι αριθμοί οξείδωσης του πίνακα 2.5, ενώ δεν χρειάζεται να απομνημονευτούν η σειρά δραστικότητας και τα κυριότερα αέρια και ιζήματα του πίνακα 3.1. Στην εξουδετέρωση επίσης δεν περιλαμβάνονται οι αντιδράσεις με όξινα και βασικά οξείδια.
  • Βιολογία: Αφαιρούνται τα κεφάλαια 7 και 8 καθώς και οι ενότητες “Ανάπτυξη του εμβρύου”, “Τοκετός” του 12ου κεφαλαίου. Προστίθενται στο κεφάλαιο 9, οι ενότητες “Λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου” και “Δυναμικό ηρεμίας-Νευρική ώση”  (το τελευταίο θα γίνει από τις οδηγίες διδασκαλίας του μαθήματος και όχι από το σχολικό εγχειρίδιο), στο κεφάλαιο 10, η ενότητα “Έλεγχος έντασης εισερχομένου φωτός και εστίαση”, στο κεφάλαιο 3, η ενότητα “Η κυκλοφορία του αίματος” (περιλαμβάνεται δηλ. ολόκληρο το κεφάλαιο) και στο κεφάλαιο 12 “Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος” που θα διδαχθεί επίσης από τις οδηγίες διδασκαλίας του μαθήματος και όχι από το σχολικό εγχειρίδιο. Οι εικόνες και τα γραφικά (σχήματα/διαγράμματα) που συνοδεύουν τα κείμενα του σχολικού εγχειριδίου αποτελούν μέρος της διδακτέας ύλης, ενώ τα παραθέματα και οι πίνακες δεν περιλαμβάνονται στη διδακτέα ύλη, αλλά θα πρέπει να αξιοποιούνται κατά τη διδασκαλία.

Οδηγίες για την διδακτέα-εξεταστέα ύλη των μαθημάτων στην Α΄ τάξη των ΓΕΛ

Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων στην Α΄ και Β΄ τάξη των ΓΕΛ    (αφορά μόνο τη Βιολογία από τα παραπάνω μαθήματα)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *