Η ψευδαίσθηση της Σελήνης

Όλοι μας έχουμε θαυμάσει την Σελήνη κυρίως στη φάση της πανσελήνου.
‘Ενα παράδοξο….


Όταν είναι χαμηλά στον ορίζοντα φαίνεται μεγάλη, ενώ όταν σκαρφαλώσει στον ουρανό φαίνεται μικρότερη. Γιατί ;;; Απομακρύνθηκε;;;
Σίγουρα όχι, η τροχιά της είναι σχεδόν κύκλος.
080806-234856a
Παίζει ρόλο το πάχος της ατμόσφαιρας που διαπερνά το φως της, θα πουν μερικοί. Όταν η Σελήνη είναι χαμηλά στον ορίζοντα, το φως διαπερνά μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας μέχρι να φτάσει σε μας απ’ ότι όταν είναι ψηλά στον ουρανό.
Μπα. Φωτογραφήστε την πανσέληνο κοντά στο ορίζοντα χωρίς ζουμ και φωτογραφήστε την πάλι όταν είναι ψηλά. Τυπώστε τις δύο φωτογραφίες και μετρήστε την διάμετρο και στις φωτογραφίες.
Παράξενο έτσι, είναι ίδια!!!
Ή πάρτε μια ασπιρίνη και κρατήστε την ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα με τεντωμένο το χέρι, προς την πανσέληνο. Θα δείτε ότι η ασπιρίνη καλύπτει ακριβώς τον δίσκο της σελήνης είτε αυτός είναι χαμηλά στον ορίζοντα είτε ψηλά στον ουρανό.

Ίσως το φαινόμενο της διάθλασης του σεληνιακού φωτός που εισέρχεται από το κενό του διαστήματος στην ατμόσφαιρα της γης υπό μεγαλύτερη γωνία όταν η Σελήνη είναι χαμηλά απ’ ότι όταν είναι ψηλά στον ουρανό, θα πουν κάποιοι που έχουν ορισμένες γνώσεις φυσικής.
Μμμμμμ….. οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η διαφορετική διάθλαση, επηρεάζει μόνον τον κατακόρυφο άξονα και γιαυτό το λόγο, όταν η Σελήνη είναι χαμηλά φαίνεται λίγο πεπλατυσμένη.

Ορισμένοι άλλοι λένε ότι όταν η Σελήνη είναι κοντά στον ορίζοντα, μπορούμε να την συγκρίνουμε με άλλα αντικείμενα, μακρινά, όπως βουνά, σπίτια δέντρα ενώ όταν βρίσκεται ψηλά δεν μπορούμε να την συγκρίνουμε, και γι’ αυτό τον λόγο φαίνεται αυτή η διαφορά, ξεγιελιέται ο εγκέφαλος μας…

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
Ιδίως στο ηλιοβασίλεμα φαίνεται τεράστιος, ενώ ψηλά στον ουρανό μικρότερος…

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;;;

Επίσημη απάντηση δεν υπάρχει…

Εγώ πάντως πιστεύω ότι κάτι πρέπει να γίνεται με τον φακό του ματιού μας και το πως επηρεάζεται η καμπυλότητά του από την βαρύτητα και τον προσανατολισμό του. Πρέπει όμως να μιλήσω με έναν οφθαλμίατρο για την φυσιολογία του φακού του ματιού μας.

Υ.Γ.Πρόσφατα διάβασα, αλλά δεν το έχω επιβεβαιώσει ακόμη, ότι αν κοιτάξουμε την πανσέληνο, όταν είναι χαμηλά στον ορίζοντα σκυφτοί ανάμεσα από τα πόδια μας ή κάνοντας γέφυρα (λίγο δύσκολο για μένα), δηλαδή ανάποδα, τότε χάνεται η ψευδαίσθηση και φαίνεται όπως όταν βρίσκεται ψηλά στον ουρανό!!! Περιμένω την επόμενη πανσέληνο…

Κατηγορίες: Αστρονομία. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση