15 Αυγούστου

IMG 20220814 101511

«Η σκέπη και του ανθρώπου εσύ, τ’ αγγέλου εσύ και η δόξα,

με τη χαρά σου χαίρεται, χαριτωμένη η κτίση!

Μητέρα των ανέλπιδων κι όλου του κόσμου σκέπη,

κάτω από σε και οι ανέλπιδοι κι όλος ο κόσμος ίσοι!

Μπρος στην εικόνα σου γυρτός ο κόσμος με το στόμα

τρεμουλιαστό, κρεμάμενο μόνο απ’ τόνομά σου

κι από τη σκέψη σου, Κυρά, κι από τ’ανάβλεμμά σου,

μ’ ένα τροπάρι μυστικό, με μια πνιχτή μουρμούρα

δυό απέραντα μονόλογα: Χαίρε Χαριτωμένη!…»

Κ. ΠΑΛΑΜΑΣ ( 1859-1943)

Κατανυκτικός ύμνος στην Παναγία οι στίχοι του Κ. Παλαμά όπου εξυμνεί τη στοργική και ελπιδοφόρα ματιά της.

Κοιτάζει από την εικόνα της η Μεγαλόχαρη την παρέλαση του ανθρώπινου πόνου και η ματιά της μεταδίδει καρτερία και ελπίδα.

#######################

https://www.livemedia.gr/video/330572

Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή τω χωρίω, κηδεύσατε μου το σώμα, και συ, Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα. Ο γλυκασμός των Αγγέλων, των θλιβομένων η χαρά, χριστιανών η προστάτις, Παρθένε Μήτηρ Κυρίου, αντιλαβού μου και ρύσαι, των αιωνίων βασάνων.

Και σε μεσίτριαν έχω, προς τον φιλάνθρωπον Θεόν, μη μου ελέγξη τας πράξεις, ενώπιον των Αγγέλων, παρακαλώ σε, Παρθένε, βοήθησόν μοι εν τάχει. Χρυσοπλοκώτατε πύργε, και δωδεκάτειχε πόλις, ηλιοστάλακτε θρόνε, καθέδρα του Βασιλέως, ακατανόητον θαύμα, πως γαλουχείς τον Δεσπότην.

########

Αγιογραφία εγχάρακτη σε φυσικό ξύλο

Παναγία Επτάσπαθη – Η Πραΰνουσας ή Απαλύνουσας τας σκληράς Καρδίας

Απεικονίζει την Μητέρα του Χριστού μας με τα επτά σπαθιά, που συμβολίζουν τις θλίψεις, με τρία σπαθιά στον κάθε ώμο και ένα σπαθί να τρυπάει την καρδιά της από κάτω. Στην Αγία Γραφή, ο αριθμός επτά, συνήθως δηλώνει την πληρότητα και την αφθονία. Εδώ τα σπαθιά είναι επτά για να υποδηλώσουν την πληρότητα των απέραντων θλίψεων, του πόνου της καρδιάς, που ένιωσε η Θεοτόκος στην διάρκεια της επιγείου ζωής της.

Η θλίψη της Παναγίας ήταν τόσο μεγάλη, όταν είδε τον μονάκριβο υιό της να περνά τα Θεία Πάθη και να υπομένει τον σταυρικό θάνατο ώστε όλα τα προβλήματά μας να φαίνονται μικρά και ασήμαντα σε σύγκριση με τα βάσανά της. Γι’ αυτό η Παναγία είναι πάντα έτοιμη βοηθός στα καθημερινά προβλήματα μας και παρηγοριά στις θλίψεις μας.

Δημοσιεύθηκε στην ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α'. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.