Το χρέος μας για την Ειρήνη

FB IMG 1655038704814

Κείμενο [ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ]

Φίλες και φίλοι, βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ, όχι για να διακηρύξουμε απλώς την προσήλωσή μας στην αξία της ειρήνης. Δυστυχώς, με την είσοδο του 21ου αι. και παρά τα τεχνολογικά άλματα και την ευημερία που υπάρχει στις ανεπτυγμένες χώρες, τα τύμπανα του πολέμου ήχησαν και ηχούν επικίνδυνα. Σήμερα δεν μπορούμε να μην έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο Ιράκ, όπως το είχαμε πριν από λίγα χρόνια στη Γιουγκοσλαβία. Εκεί όπου συνάνθρωποί μας υποφέρουν. Εκεί όπου η ανθρωπότητα δίνει τη μάχη, για να διατηρήσει τα ιδανικά της. Αντιστεκόμαστε στη βαρβαρότητα, διακηρύσσουμε την αντίθεσή μας στον πόλεμο και τη βία.

Θα αποτολμήσω να πω ότι το λαϊκό αίτημα των πολιτών, για ειρήνη και ευημερία, αποτελεί στις μέρες μας τη μοναδική ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Το κίνημα κατά του πολέμου φούντωσε πριν από έναν χρόνο διεθνώς και δεν δικαιούμαστε να το εγκαταλείψουμε. Δεν δικαιολογούμαστε να συνηθίσουμε τον πόλεμο και τις εικόνες φρίκης. Οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε, να μην αδιαφορήσουμε για τη φρίκη του πολέμου. Οφείλουμε να βάλουμε στην άκρη τις όποιες πολιτικές μας διαφορές και όλοι μαζί να αντισταθούμε. Αντίσταση στον πόλεμο σημαίνει αντίσταση σε έναν κόσμο που προβάλλει ως μοναδικό ιδανικό το κέρδος.

Ο ελληνικός λαός έχει παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την ειρήνη. Έδωσε τη μάχη κατά του φασισμού με τη μεγαλειώδη του αντίσταση στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Αντιστέκεται και σήμερα στη βαρβαρότητα, γιατί δεν ανέχεται το άδικο. Με οδηγό τους αγώνες για την Ελευθερία, την ειρήνη και την κοινωνία αλληλεγγύης που οικοδόμησαν οι παλαιότερες γενιές.
Η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, δεν μπορεί να σβήσει μέσα στις στάχτες του πολέμου, δεν μπορεί να νικηθεί από το δίκαιο του ισχυρού, γιατί κανείς μας δεν μπορεί να δεχθεί ότι έστω και ένας πολίτης του κόσμου, είναι αναλώσιμος. Όλοι μαζί θα αποδείξουμε ότι τη δύναμη την έχουν οι λαοί. Όλοι μαζί θα αντιταχθούμε στη βία και τον φανατισμό, από όπου κι αν προέρχεται. Αντιστεκόμαστε στην τρομοκρατία, τον φανατισμό και τη βία, με αγώνες για περισσότερη ακόμη δημοκρατία. Το φιλειρηνικό κίνημα είναι κατεξοχήν πολιτικό κίνημα. Σε αυτή την παγκόσμια μάχη για μια καλύτερη κοινωνία, δεν πρέπει να λείψει κανείς, γιατί η Ειρήνη διαφυλάσσεται μόνο μέσα από τη συμμετοχή όλων μας.

Ομιλία της Φώφης Γεννηματά στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης,
στις 06 Μαΐου 2004. (Διασκευή)

@ Με αφόρμηση τους προβληματισμούς του κειμένου οι μαθητές μας «παρουσίασαν» σε μια ομιλία κατά την εκδήλωση του Σχολείου τους, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το Σχολείο να βοηθήσει στην υπόθεση της Ειρήνης.

Συγκινητικά τα μηνύματά τους!

Παρέδωσαν «Μάθημα ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών» προσεγγίζοντας με ευαισθησία το κοινωνικό πρόβλημα του πολέμου και διατυπώνοντας τις προτάσεις τους, εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους!
Αξιόλογες οι προτάσεις τους για δραστηριότητες και εκδηλώσεις τέχνης & πολιτισμού, στάσεις & συμπεριφορές δημοκρατικές, διάλογος…για την καλλιέργεια & την εδραίωση της αξίας της ειρήνης.

Μπράβο, παιδιά μου!

Με τους νέους και τα ηχηρά μηνύματά τους ελπίζουμε η φλόγα της ειρήνης να επικρατήσει παντού!

Κατηγορίες: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α', ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.