Κλιματική αλλαγή και διατροφή

Kourosh Nourmohammadi Baygi, Β Λυκείου

Στη σύγχρονη εποχή, η κλιματική αλλαγή είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα και μπορεί να αλλάξει ή να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων στην γη. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, από δραστηριότητες των εργοστασίων μέχρι τα ρούχα που φοράμε. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η διατροφή μας, το φαγητό που καταναλώνουμε, από πού προέρχεται και πού καταλήγει εάν δεν καταναλωθεί.

Με πολύ απλά λόγια, η κλιματική αλλαγή είναι η μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος σε μεγάλο χρονικό διάστημα όπως για παράδειγμα η αύξηση της θερμοκρασίας της γης τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το κλίμα της γης πάντα άλλαζε, άλλα οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ασυνήθιστες αλλαγές μετά την βιομηχανική επανάσταση. Από τότε, οι άνθρωποι και τα εργοστάσια άρχισαν να καίνε τα ορυκτά καύσιμα. Η καύση των ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα που θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα της γης, και ως αποτέλεσμα, θα αυξηθεί η θερμοκρασία της γης. Οι μελέτες δείχνουν ότι κάθε χρόνο παράγονται 21/3 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

 Η κατανάλωση κρέατος και η παραγωγή των υποπροϊόντων κρέατος (γάλα, τυρί, γιαούρτι κλπ.) οδηγούν στην απελευθέρωση σχεδόν 15% του αερίου θερμοκηπίου που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Δηλαδή αν ήμασταν χορτοφάγοι, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Συμπληρωματικά, τα ζώα χρειάζονται μεγάλη ποσότητα φαγητού και νερού για να ζουν. Γενικά, το φαγητό μας είναι η αιτία του 30% διοξειδίου του άνθρακα, και συντελεί στο 80% της αποδάσωσης και στο 70% της χρήσης του νερού. Ο ρόλος των δέντρων και των δασών είναι εξαιρετικά σημαντικός για την μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.

Επίσης, η τοποθεσία στην οποία το φαγητό έχει παραχθεί, επηρεάζει την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, η Αμερική δεν έχει γόνιμα εδάφη άρα η παραγωγή των φαγητών στην Αμερική δεν είναι πολύ αποδοτική και καλή για το κλίμα. Επιπλέον, τα περισσότερα μας φαγητά θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Σύμφωνα με μελέτες, οι Ευρωπαίοι πετάνε σχεδόν 95kg του φαγητού τους στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, στην οποία θα τρώμε όσο το σώμα μας χρειάζεται, μπορεί να σώσει το κλίμα.

            Εν κατακλείδι, μικρά πράγματα όπως η καθημερινή μας διατροφή, έχουν σχέση με το κλίμα της γης και μπορούν να το αλλάξουν. Η κλιματική αλλαγή, έχει ήδη αλλάξει τις ζωές όλων μας και πριν να χειροτερεύσει, όλες οι χώρες πρέπει να συνεργαστούνε μαζί ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.