“Θετικοί” στον κορωνοϊό;

Στελλίνα Βόμβα, Β Λυκείου

 

Είναι γεγονός πως ο κορωνοϊός ήρθε για να ταράξει τις ζωές όλων μας. Φυσικά δεν είναι μόνο οι νοσούντες αυτοί οι οποίοι έχουν δει την καθημερινότητά τους να αλλάζει αλλά όλοι οι πολίτες. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία κάθε άλλο παρά ευχάριστη μας είναι. Οι ζωές μας έχουν πάρει άλλη τροπή καθώς ακόμη και τα πιο αυτονόητα, όπως η ελεύθερη μετακίνηση στους δρόμους ή μία βόλτα, θεωρούνται πλέον απαγορευμένα. Ωστόσο, θα έκανε καλό σε όλους να εστιάσουμε στα θετικά της όλης κατάστασης, που όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, υφίστανται.

Πρώτα απ’ όλα, η πανδημία λειτούργησε ως ευκαιρία να γίνουν βελτιώσεις στον ατομικό τομέα. Ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά αποκτά υπεύθυνη συνείδηση και μαθαίνει να παίρνει σωστές αποφάσεις για το καλό τόσο το δικό του όσο και του κοινωνικού συνόλου. Κατά συνέπεια, αποκτά και κοινωνική ευθύνη εφόσον πλέον ενδιαφέρεται και φροντίζει για το κοινό καλό. Μένουμε όλοι σπίτι όχι μόνο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τη πανδημία, αλλά και για να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και για τους οποίους ο ιός μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Μαθαίνουμε να παίρνουμε συνειδητές αποφάσεις και να δρούμε για το “εμείς” κι όχι για το “εγώ”.

Ακόμη κάτι στο οποίο έχει επιδράσει θετικά η πανδημία είναι οι οικογενειακές σχέσεις. Οι ρυθμοί της ζωής είναι τόσο γρήγοροι και οι υποχρεώσεις των ανθρώπων τόσο πολλές που έχουμε καταλήξει παρόλο που ζούμε κάτω από την ίδια στέγη να μη βλεπόμαστε με την οικογένειά μας όσο θα θέλαμε. Η καραντίνα υπήρξε ο λόγος που τα μέλη της οικογένειας τώρα περνάν περισσότερο χρόνο μαζί, συζητάνε, κάνουν όλοι μαζί δραστηριότητες και γενικά αναπληρώνουν τον χαμένο χρόνο από τη ρουτίνα.

Ακόμη κάτι για το οποίο ίσως και θα έπρεπε να αισθανόμαστε τυχεροί μες στην ατυχία μας είναι η ανάπτυξη της σύγχρονης εκπαίδευσης. Η τεχνολογία και οι υπηρεσίες που προσφέρει μας βοήθησαν να ανακαλύψουμε καινούργιες μεθόδους διδασκαλίας οι οποίες θα φανούν χρήσιμες και στο μέλλον. Εκτός από την εκπαίδευση, η τεχνολογία βοήθησε στο να έχουμε όλες της δημόσιες υπηρεσίες στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο αναμφίβολα θα μας φανεί χρήσιμο και μετά τη πανδημία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι μένοντας σπίτι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, τα τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί σημαντικά. Η κυκλοφορία στους δρόμους είναι ελάχιστη και δεν κυκλοφορούν πλέον μεθυσμένοι οδηγοί που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές τους αλλά και των άλλων. Δυστυχώς, αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα το οποίο θα φύγει μαζί με τη πανδημία.

Ακόμη κάτι για το οποίο αξίζει να γίνει αναφορά είναι το περιβάλλον και το γεγονός ότι πλέον δε μολύνεται ακατάπαυστα από τον άνθρωπο. Η κυκλοφορία στους δρόμους έχει μειωθεί, επομένως και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων δε ρυπαίνουν πλέον τη φύση. Επίσης, μεγάλες βιομηχανίες και εργοστάσια έκλεισαν προσωρινά. Έτσι, δε μολύνεται πλέον ούτε ο αέρας που αναπνέουμε αλλά ούτε και τα νερά από τα απόβλητά τους. Η φύση πλέον αναπνέει χωρίς τον άνθρωπο να την καταστρέφει μέρα με τη μέρα. Ας ελπίσουμε πως όλοι θα αντιληφθούμε τη θετική επίδραση της πανδημίας στο περιβάλλον και δε θα τα γκρεμίσουμε όλα σε μια μέρα μετά την εξάλειψή της.

Ο κορωνοϊός δεν είναι σίγουρα κάτι ευχάριστο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντιθέτως, έχει φέρει την αναστάτωση στις ζωές μας. Ωστόσο, ας ελπίσουμε ότι θα βγούμε από αυτή την κατάσταση έχοντας αποκομίσει όσα περισσότερα θετικά είναι εφικτό να αποκομίσουμε από μία πανδημία.