Ενότητα: Περιοδικός Πίνακας

Για την ενότητα Περιοδικός Πίνακας προτείνω τρία σχέδια μαθήματος για τρεις (3) διδακτικές ώρες.

Το διδακτικό μοντέλο του κύκλου μάθησης είναι μια διδακτική στρατηγική διερεύνησης που  χωρίζεται σε  3 φάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται με την  σειρά:

Ταξινόμηση των χημικών στοιχείων στον περιοδικό πίνακα

Περιοδικός νόμος

Περιοδικός πίνακας και ηλεκτρονιακή δομή

Οι άνθρωποι από τη φύση τους θέλουν να πετυχαίνουν σπουδαία αποτελέσματα καταναλώνοντας το λιγότερο δυνατό κόπο και χρόνο. Για το σκοπό αυτό προσπαθούν να ομαδοποιούν τα πράγματα με βάση κοινά κριτήρια ή κοινές ιδιότητες. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ταξινόμηση και διευκολύνει τη διαχείριση όλων των τομέων της ζωής.

Ο σύγχρονος περιοδικός πίνακας είναι μια κατάταξη των χημικών στοιχείων κατά αύξοντα ατομικό αριθμό. Περιλαμβάνει επτά οριζόντιες γραμμές, οι οποίες ονομάζονται περίοδοι, και δεκαοκτώ κατακόρυφες στήλες, οι οποίες ονομάζονται ομάδες.

Η 1η περίοδος περιλαμβάνει δύο στοιχεία, ενώ η 2η και η 3η περίοδος οκτώ στοιχεία η καθεμία. Η 4η και η 5η περιλαμβάνουν από 18 στοιχεία η καθεμία, ενώ η 6η περίοδος περιλαμβάνει 32 στοιχεία, εκ των οποίων τα 14 βρίσκονται σε παράρτημα εκτός του περιοδικού πίνακα. Η 7η περίοδος δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη.

Όταν μελετώνται τα στοιχεία κατ’ αύξοντα ατομικό αριθμό παρατηρείται μια σχετικά κανονική επανάληψη, δηλαδή μια περιοδικότητα, στις ιδιότητές τους. Τα στοιχεία που βρίσκονται στην ίδια ομάδα έχουν παρόμοιες χημικές ιδιότητες, ενώ οι ιδιότητες των στοιχείων που βρίσκονται σε μία περίοδο μεταβάλλονται προοδευτικά και έτσι οδηγούμαστε στο νόμο της περιοδικότητας.

Νόμος της περιοδικότητας:

Οι ιδιότητες των χημικών στοιχείων είναι περιοδική συνάρτηση του ατομικού τους αριθμού.

Ορισμένες ομάδες στοιχείων του πίνακα έχουν ιδιαίτερα ονόματα. Έτσι:

  • τα στοιχεία της 1ης ομάδας, εκτός από το υδρογόνο, ονομάζονται αλκάλια,
  • τα στοιχεία της 2ης ομάδας ονομάζονται αλκαλικές γαίες,
  • τα στοιχεία της 17ης ομάδας ονομάζονται αλογόνα και
  • τα στοιχεία της 18ης ομάδας ονομάζονται ευγενή αέρια.

Για πρακτική εξάσκηση κατανόησης πάτα εδώ

 

https://img1.blogblog.com/img/video_object.png

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.