Το φιλολογικό μου ιστολόγιο

Ένας οδηγός για τηΓλώσσα και τη Λογοτεχνία

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Οκτ 202427

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ/ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ορισμοί και αρχές του εθελοντισμού  

Ο εθελοντισμός είναι ευρεία έννοια. Μπορεί να συμπεριλαμβάνει δράσεις σταθερές και επαναλαμβανόμενες μέσα από συγκροτημένα προγράμματα ή οργανώσεις, οπότε συνήθως καλείται επίσημος εθελοντισμός, είτε δράσεις προσωπικές, πρόσκαιρες και μοναδικές (ανεπίσημος εθελοντισμός). Μπορεί να αφορά τη συμμετοχή σε προγράμματα μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιδρυμάτων ή φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης (π.χ. περιβαλλοντικά προγράμματα, αθλητικά προγράμματα, δασοπροστασία, κοινωνική υποστήριξη κ.ά.), αλλά και πράξεις –ατομικές δραστηριότητες, όπως η εθελοντική αιμοδοσία, η βοήθεια ενός ηλικιωμένου στον δρόμο ή ακόμα και η μετά θάνατο προσφορά μελών του ανθρώπινου σώματος για επιστημονικούς σκοπούς.

 

Α. Ο όρος εθελοντισμός γενικά αναφέρεται στην ηθελημένη πράξη για κάποιο κοινωφελή σκοπό χωρίς υλικό ή άλλο αντάλλαγμα. Εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα.

 

Β. Ο επίσημος εθελοντισμός είναι μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται μέσω μη κερδοσκοπικών οργανώσεων:

  • προς όφελος της κοινότητας και του εθελοντή
  • με την ελεύθερη βούληση του ίδιου του εθελοντή και χωρίς καταναγκασμό
  • χωρίς οικονομική αμοιβή
  • μόνο σε θέσεις που προορίζονται για εθελοντές.

 

Γ. «Εθελοντισμός είναι η πρόθυμη δέσμευση ενός ατόμου να εργαστεί χωρίς αμοιβή για ένα καθορισμένο ή αόριστο χρονικό διάστημα για το γενικό καλό της κοινωνίας».

Δ. «Εθελοντισμός είναι η με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελή χαρακτήρα προσφορά έργου ή υπηρεσίας που αναλαμβάνει το άτομο μεμονωμένα ή σε ομάδα, με ελεύθερη βούληση, χωρίς την προσδοκία ή απαίτηση υλικού ή άλλου είδους ανταλλάγματος, με σκοπό τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία ευρύτερα».

                                                              Αρχές του εθελοντισμού

 

  • Ο εθελοντισμός ωφελεί την κοινωνία και τον εθελοντή.
  • Η εθελοντική εργασία δεν αμείβεται.
  • Ο εθελοντισμός είναι πάντα θέμα επιλογής.
  • Ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός.
  • Ο εθελοντισμός είναι ένας νόμιμος τρόπος με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της κοινότητάς τους.
  • Ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίζουν τα άτομα ή οι ομάδες τις ανθρώπινες, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες.
  • Ο εθελοντισμός είναι μια δραστηριότητα που εκτελείται μόνο σε μη κερδοσκοπικούς τομείς.
  • Ο εθελοντισμός δεν υποκαθιστά την αμειβόμενη εργασία.
  • Οι εθελοντές δεν παίρνουν τη θέση υπαλλήλων που αμείβονται, ούτε αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της εργασίας αμειβόμενων υπαλλήλων.
  • Ο εθελοντισμός σέβεται τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό των άλλων.
  • Ο εθελοντισμός προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα.

 

Τομείς εθελοντικής προσφοράς και δράσης

– Ανθρωπιστικός

προσφορά υλικών αγαθών ή χρημάτων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (πχ συσσίτια, φυσικές καταστροφές, αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,  αιμοδοσία, δωρεά οργάνων , συμμετοχή σε ομάδες διάσωσης ανθρώπων κα)

Κοινωνικός

προσφορά εθελοντικής εργασίας σε συλλόγους και ιδρύματα για την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (παιδιών, εξαρτημένων ατόμων, ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες κα)

-Περιβαλλοντικός

ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος (αναδασώσεις, καθαρισμοί ακτών, δασοπυρόσβεση, δασοπροστασία κα)

-Πολιτιστικός

οργάνωση  καλλιτεχνικών δρώμενων  με στόχο την υποστήριξη φορέων μέσω της ευαισθητοποίησης (πχ συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις έργων τέχνης κα)

 

Παράγοντες που κινητοποιούν τους ανθρώπους να αναλάβουν εθελοντική δράση

– ο προβληματισμός πάνω στα σύγχρονα προβλήματα: πόλεμοι, μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή, βία, οικονομική κρίση, εξαρτήσεις κα, κα που ωθούν τους ανθρώπους σε προσφορά βοήθειας

– η αποξένωση του ανθρώπου που υφίσταται σε μεγάλο βαθμό σήμερα, η ανάγκη απόδρασης από τη καθημερινότητα και η επιθυμία για ανακάλυψη του βαθύτερου νοήματος της ζωής.

– η ανάγκη φυγής από τη πεζότητα της καθημερινής ζωής. Υπάρχουν άνθρωποι με έντονο το συναίσθημα ευθύνης απέναντι στη δυστυχία που ταλανίζει την ανθρωπότητα (πόλεμοι, πείνα, εξαθλίωση, κα). Υπάρχουν και άνθρωποι που οι τραυματικές προσωπικές εμπειρίες τους ενισχύουν την ευαισθησία απέναντι σε αντίστοιχα προβλήματα.

-Η αντίσταση απέναντι στον  ατομισμό και στον ωφελιμισμό που διασπά την  κοινωνική συνοχή.

-ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο υλιστικός τρόπος ζωής,  οι ελλείψεις και οι αυξανόμενες ανάγκες, καθιστούν αναγκαία την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Το κίνημα του εθελοντισμού έρχεται να υπενθυμίσει πως υπάρχει ελπίδα και η δύναμη της συλλογικής δράσης δύναται να καταπολεμήσει τη κατήφεια και τη μιζέρια, να υπερνικήσει το συναίσθημα της απομόνωσης και της μοναξιάς, να  απαλλάξει τον άνθρωπο από τον ατομικιστικό του χαρακτήρα και να καλλιεργήσει συναισθήματα αγάπης, προσφοράς κα αλληλεγγύης.

 

 Θετικές επιδράσεις εθελοντισμού

 -ατομικό επἰπεδο

η συστηματική ενασχόληση με τον κοινωνικό εθελοντισμό βοηθά όχι μόνο αυτούς που δέχονται βοήθεια, αλλά και αυτούς που την προσφέρουν, καθώς αποτελεί μία βασική έκφραση των ανθρώπινων σχέσεων και την ανάγκη των ατόμων να συμμετέχουν και να είναι σημαντικοί για τους συνανθρώπους τους. Συγκεκριμένα το άτομο:

Αναγνωρίζει και αξιοποιεί τις προσωπικές του δεξιότητες.

Συνεργάζεται και λειτουργεί αποτελεσματικά σε μία ομάδα.

Οργανώνει την δουλειά του, και επιτυγχάνει τους στόχους του.

Έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους και γνωρίζει νέες κουλτούρες και πολιτισμούς.

Διευρύνει τους ορίζοντες του, μαθαίνοντας νέα πράγματα για τη ζωή και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, δημιουργεί νέες φιλίες και νέες συνεργασίες.

Μέσα από την εμπειρία του, μαθαίνει πόσο σημαντικό είναι να συμβάλλουμε στο περιβάλλον που ζούμε, ώστε να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες ζωής μας.

Διδάσκει στο άτομο να σέβεται και να αλληλεπιδρά μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία για την μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία του.

Αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας μέσα στις ομάδες, απαλείφοντας το αίσθημα του ανταγωνισμού.

-κοινωνικό επίπεδο

προσφορά ανακούφισης και υποστήριξης ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων

ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών ανάμεσα στους πολίτες. Διάπλαση ισχυρής ανθρωπιστικής συνείδησης, κοινωνική ευαισθησία, κοινωνική ανάπτυξη, τη κοινωνική συνοχή στην αύξηση της κοινωνικής εμπιστοσύνης

τρόποι ενίσχυσης εθελοντικής προσφοράς μέσω του σχολείου

-ενίσχυση της  ανθρωπιστικής παιδείας, ώστε να διαμορφώνει προσωπικότητες που να εμφορούνται από ηθικές αξίες και ανθρωπιστικά ιδεώδη

– Η σχολική κοινότητα οφείλει  να αποτελεί  πρότυπο εθελοντικής προσφοράς και δράσης, οι διδάσκοντες να δίνουν το παράδειγμα στους μαθητές τους μέσα από τη δική τους συμμετοχή σε κοινωφελείς δραστηριότητες

– ενημέρωση για τη δραστηριοποίηση φορέων, ομάδων , οργανώσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον εθελοντισμό

-Οι μαθητικές κοινότητες, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, μπορούν να δραστηριοποιηθούν άμεσα για την ανιδιοτελή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, στον άνθρωπο και στη φύση (π.χ. πρωτοβουλίες για δενδροφυτεύσεις, εράνους, συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθαρισμός δημοτικών πάρκων, δρόμων, παραλιών κ.λπ.).

-Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από τα ίδια τα σχολεία με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για εθελοντικούς σκοπούς

από κάτω από: ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ| με ετικέτα ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων