Το φιλολογικό μου ιστολόγιο

Ένας οδηγός για τηΓλώσσα και τη Λογοτεχνία

ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μαρ 202417

ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αναφέρεται στη νοηματική συνάφεια ανάμεσα στις προτάσεις, τις περιόδους και τις παραγράφου του κειμένου.

Σχετίζεται την εσωτερική σύνδεση των ιδεών/ νοημάτων σε επίπεδο περιεχομένου.

Η συνεκτικότητα αναφέρεται κυρίως στη συγκρότηση των ιδεών και των επιχειρημάτων, ώστε να γίνεται ομαλά η μετάβαση από το ένα νόημα στο άλλο. Το κύριο συνεκτικό στοιχείο σε κάθε κείμενο είναι το θέμα του (θεματική συνεκτικότητα).

Οι παράγραφοι αναλύουν κάποιο θεματικό κέντρο που συνδέεται άμεσα με το θέμα, την κύρια ιδέα του κειμένου. Εντός των παραγράφων παρατηρούμε λογική αλληλουχία και νοηματική συνάφεια ανάμεσα στα στοιχεία (νοηματική συνεκτικότητα).

Εφόσον ένα κείμενο είναι λογικό τότε η συνεκτικότητα είναι υποχρεωτική.

Πιθανότατα αυτές οι λογικές νοηματικές σχέσεις επισημαίνονται με συγκεκριμένες διαρθρωτικές λέξεις φράσεις. Αυτές, εάν υπάρχουν, δημιουργούν τη συνοχήτου κειμένου.

Πώς εργαζόμαστε:

 Αν μας ζητηθεί ο εντοπισμός της συνοχής και συνεκτικότητας σε ένα κείμενο ή μία παράγραφο ενός κειμένου προσπαθούμε να τις εντοπίσουμε στην αμέσως μικρότερη συντακτική ενότητα από αυτήν που μας ζητήθηκε. Δηλαδή αν μας ζητηθεί συνοχή και συνεκτικότητα κειμένου δουλεύουμε ανάμεσα στις παραγράφους του κειμένου ∙ αν μας ζητηθεί συνοχή συνεκτικότητα παραγράφου δουλεύουμε ανάμεσα στις περιόδους αυτή της παραγράφου.

Επίσης, δεν προσπαθούμε να αποκαλύψουμε οποιαδήποτε νοηματική σύνδεση που διατρέχει το κείμενο. Υποχρεωτικά κάθε παράγραφος ή κάθε περίοδος που εισέρχεται σε ένα κείμενο πρέπει να δημιουργήσει λογικές σχέσεις με την προηγούμενη της. Αυτήν την σχέση και τη συνοχή, εάν υπάρχει προσπαθούμε να βρούμε εμείς. Τελικά η απάντηση μας θα έχει την ακόλουθη μορφή:

Ανάμεσα στη πρώτη και τη δεύτερη  περίοδο/παράγραφο η συνεκτικότητα επιτυγχάνεται με τη λογική σχέση … και η συνοχή διασφαλίζεται με τη συνδετική λέξη-φράση…

 ΚΥΡΙΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  1. σχέση προσθήκης
  2. σχέση αντίθεσης
  3. σχέση διάζευξης
  4. σχέση επεξήγησης
  5. σχέση επιβεβαίωσης
  6. σχέση έμφασης
  7. σχέση συμπερασματικήή αιτίου-αποτελέσματος
  8. σχέση αιτιολόγησης
  9. σχέση προϋπόθεσης
  10. σχέση γενίκευσης
  11. σχέση αναλογίας
  12. χρονικέςκαι τοπικέςσχέσεις.
από κάτω από: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων