TIBULLUS – ELEGIARUM LIBER PRIMVS

TIBULLUS

TIBULLUS ELEGIA  1

Η πρώτη ελεγεία του πρώτου βιβλίου του Τίβουλλου είναι αφιερωμένη πρωτίστως στον έρωτά του με την Δηλία. Σας δίνω δυο αρχεία, ένα της εισαγωγής στην ελεγεία αυτήν, και ένα άλλο όπου θα βρείτε το πρωτότυπο κείμενο, σχόλια συντακτικά & ερμηνευτικά, και την μετάφραση.

(Α) ΕΙΣΑΓΩΓΗ:   TIBULLI, Ι-1 εισαγωγή

(Β) ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΧΟΛΙΑ – ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:   TIBULLUS, I-1


 

TIBULLUS ELEGIA  2

Η δεύτερη ελεγεία του πρώτου βιβλίου είναι αφιερωμένη επίσης στην Δηλία, και αναφέρεται στον καταδικασμένο σε αποτυχία έρωτά του γι’ αυτήν

(Α) ΕΙΣΑΓΩΓΗ: TIBULLUS-1-2-ΕΙΣΑΓΩΓΗ

(Β) ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΧΟΛΙΟ – ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:   TIBULLUS – I-2


 

TIBULLUS ELEGIA 3 

(A) ΕΙΣΑΓΩΓΗ   TIBULLUS, I-3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

(Β) ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΧΟΛΙΑ – ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ   TIBULLUS, 1-3

 


TIBULLUS ELEGIA 4

Ο Πρίαπος υποτίθεται ότι απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στον Τίβουλλο του αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχίας στην ερωτική σχέση. Ο ποιητής φαίνεται να αποδέχεται αυτές τις προτάσεις και τις ερωτικές συμβουλές του Πριάπου σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διεκδικεί το δικαίωμα να αποκαλείται δάσκαλος του έρωτα. Όμως στο τέλος του ποιήματος αποκαλύπτεται ότι και ο ίδιος έχει βρεθεί σε δυσμενή θέση ως εραστής, και ότι η θεωρητική παρουσίαση αυτών συμβουλών απέχει πολύ από την πρακτική τους εφαρμογή.

TIBULLUS 1-4

 


TIBULLUS ELEGIA 5

Η Delia μόλις έχει βρει ένα νέο πλούσιο εραστή, και φυσικά η σχέση της με την ποιητή διεκόπη. Ο Τίβουλλος πληγωμένος της αφιερώνει αυτήν την ελεγεία με την ελπίδα ότι θα συγκινηθεί και θα επανέλθει στον δικό του έρωτα, αν και ξέρει ότι αυτό είναι πλέον ιδιαιτέρως δύσκολο.

TIBULLUS I-5

 


TIBULLUS ELEGIA 6

Ο Τίβουλλος μόλις έχει διαπιστώσει ότι η Delia έχει δημιουργήσει και ένα άλλο παράνομο δεσμό με κάποιον άλλον εραστή πλην του ιδίου, και αυτό τον έχει πληγώσει θανάσιμα. Στην ελεγεία αυτήν προσπαθεί να την πείσει πως είναι πολύ φυσιολογικό για μία παντρεμένη γυναίκα, σαν την Delia, να συνάψει ένα παράνομο ερωτικό δεσμό με κάποιον – όπως τώρα συμβαίνει μεταξύ τους – και να προδώσει την νόμιμο σύζυγο, ενώ είναι εντελώς αφύσικο και παράλογο να προδώσει τον εραστή της (!).

TIBULLUS I-6

 


TIBULLUS ELEGIA 7

Ο Τίβουλλος αφιέρωσε την συγκεκριμένη ελεγεία στον επιστήθιο φίλο του ‘Μεσσάλα’.

TIBULLUS 1-7

 


TIBULLUS ELEGIA 8

Στην συγκεκριμένη ελεγεία ο Τίβουλλος ασχολείται με τον έως πριν λίγο σύντροφό του, τον νεαρό δούλο ‘Marathus’, ο οποίος αιφνιδίως άλλαξε τις ερωτικές του προτιμήσεις, και από ομόφυλος έγινε ετερόφυλος. Όμως τώρα αυτός ο ‘μεταλλαγμένος’ στην ερωτική του συμπεριφορά νεαρός δούλος βρίσκεται σε πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί είναι ερωτευμένος με μία νεαρή δούλη, την ‘Pholoe’, η οποία αρνείται τον έρωτά του όντας προσκολλημένη σ’ ένα πλούσιο, αλλά ηλικιωμένο άνδρα.

TIBULLUS 1-8

 


TIBULLUS ELEGIA 9

Αυτή είναι η δεύτερη Ελεγεία στην οποίαν ο Τίβουλλος αναφέρεται στον τον νεαρό Marathus. Στην προηγούμενη ασχολήθηκε με την πρόσφατη ερωτική περιπέτεια του νεαρού αυτού με την Pholoe. Αυτή η ερωτική σχέση δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαιτέρως τον Τίβουλλο, διότι ως ετερόφυλη δεν είχε μέλλον, για τον ομόφυλο νεαρό.  Όμως σ’ αυτήν την δεύτερη ελεγεία του ο Τίβουλλος είναι πολύ προβλημα- τισμένος και ανήσυχος με την νέα ερωτική περιπέτεια του νεαρού, διότι αυτή είναι τώρα ομόφυλη, οπότε κινδυνεύει να πάρει χαρακτηριστικά μονιμότητας.

TIBULLUS 1-9

 


TIBULLUS ELEGIA 10

Η τελευταία ελεγεία του πρώτου βιβλίου είναι αφιερωμένη στο αντιπολεμικό κίνημα περιγράφοντας τις αρνητικές επιπτώσεις των μαχών σε αντιδιαστολή με τα θετικά αποτελέσματα της ειρήνης.

TIBULLUS I-10