Τι είναι η Συντήρηση Έργων τέχνης

Η Συντήρηση Έργων Τέχνης

Η Συντήρηση Έργων Τέχνης αποτελεί μια ειδικότητα του ευρύτερου τομέα των Εφαρμοσμένων Τεχνών.Η συντήρηση σε ότι αφορά τα μνημεία και τα έργα τέχνης υποδηλώνει την προστασία , την αξιοποίηση , την ανανέωση , την επανένταξη τους στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Με άλλα λόγια , η έννοια της συντήρησης δεν έχει το χαρακτήρα της εμμονής στα παλιά , αλλά την έννοια της αποκατάστασης των μνημείων και των έργων τέχνης με σκοπό την προβολή τους και την παράταση της ζωής τους ώστε να παραδοθούν ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές.

Η συντήρηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι μία έννοια με μέλλον και ορίζοντα, μία έννοια θετική, προοδευτική, αισιόδοξη.

Το αντικείμενο της Συντήρησης των έργων τέχνης είναι σχετικά καινούργιο όχι μόνο για την δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση αλλά και για τα ελληνικά δεδομένα γενικά, συνδυάζει δε με μοναδικό τρόπο την Τέχνη,την Τεχνολογία και την Επιστήμη.

Στο εργαστήριο Συντήρησης Έργων Τέχνης του 1ου Σ.Ε.Κ. διδάσκονται οι μέθοδοι συντήρησης και αποκατάστασης: Κεραμικών, Πέτρας, Μετάλλων, Ψηφιδωτού, Γυαλιού, Φορητής Εικόνας, Ελαιογραφίας, ξυλόγλυπτου, Χαρτιού, Υφάσματος.

Το διδακτικό πλαίσιο περιλαμβάνει επίσης μία σειρά από μαθήματα όπως: Ιστορία Τέχνης, Φωτογραφία, Τεχνολογία Υλικών, Ελεύθερο & Γραμμικό Σχέδιο, Αποτυπώσεις, Αντίγραφο-Αισθητική Αποκατάσταση, Προστασία Πολιτιστικής  Κληρονομιάς.

Με τη γνώση που παρέχεται, τις δραστηριότητες, την πρακτική άσκηση στα εργαστήρια και τις επισκέψεις σε εκθεσιακούς χώρους και χώρους εργασίας οι μαθητές που αποφοιτούν από την ειδικότητα αυτή είναι επαρκώς εξοπλισμένοι για να βγουν δυναμικά στη ζωή και στην αγορά εργασίας.Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν τόσο στο Δημόσιο τομέα όσο και στον Ιδιωτικό.

Ειδικότερα οι πτυχιούχοι του τμήματος Συντήρησης Έργων Τέχνης & Αποκατάστασης μπορούν να εργαστούν στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, σε Πινακοθήκες, σε εταιρίες Αναστήλωσης και Αναπαλαίωσης Κτιρίων, και σε Ιδιωτικά Εργαστήρια συντήρησης.