Μετα Πληροφορίες

Σύνδεσμοι

Αναζήτηση

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΓΟΙ ΜΑΣ

27 Μαρτίου 2009 από

Όταν οι κοινωνίες, λαοί, έθνη αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις οι ταγοί τους πρέπει να αναλάβουνν δράση. Με το παραδειγμά τους θα εμψυχώσουν θα ενθαρρύνουν και θα εμπνεύσουν τους πολίτες να βγούν από τη λάσπη της όποιας κρίσης. Η Ιστορία έχει διασώσει ανάλογες πράξεις ταγών με χαρακτηριστικό παράδειγμα  την στάση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 324 πΧ εγκαταλείποντας την εκστρατεία στην Ινδία, αποφασίζει να επιστρέψει μέσω της ερήμου της Γεδρωσίας. Ο καύσωνας και η έλλειψη νερού όμως προκαλούν τεράστια προβλήματα στο στράτευμα.  Κάποιοι υπασπιστές, του προσφέρουν νερό με την περικεφαλαία, αλλά ο Αλέξανδρος το χύνει επιδεικτικά. Το χωρίον του Πλούταρχου είναι αποκαλυπτικό της επίδρασης που είχε η ενέργεια αυτή στους στρατιώτες του: Ἂν γὰρ αὐτὸς πῖω μόνος, ἀναθυμήσουσιν οὗτοι [οἱ ἱππεῖς]”. θεασάμενοι δὲ τὴν ἐγκράτειαν αὐτοῦ καὶ μεγαλοψυχίαν οἱ ἱππεῖς ἀνέκραγον θαρρούντα καὶ τοὺς ἵππους ἐμάστιζον. Οὔτε γὰρ κάμνεις οὔτε διψᾶν οὐθ’ ὅλως τοὺς θνητοὺς εἶναι νομίζειν αὐτούς, ἕως ἂν ἔχωσι βασιλέα τοιοῦτον. {42-10}Στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία οι ταγοί μας ας αναλάβουν αντίστοιχες δράσεις. Τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.. είναι περιττά την ώρα που …». Οι πράξεις τους θα αποκαταστήσουν και την χαμένη αξιοπιστία τους. Εμείς ερασιτέχνες της πολιτικής και οικονομικής επιστήμης προτείνουμε:

  1. Τα κόμματα να αποποιηθούν την ετήσια οικονομική επιχορήγηση και να την διαθέσουν στο ταμείο κοινονικής συνοχής. Ας συνεισφέρουν στα έξοδά τους τα μέλη τους. Και αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για λόγους πολιτικής στρατηγικής το αρνηθούν ας ανοίξει το δρόμο το κόμμα της κυβερνώσας παράταξης. Όταν ο κόσμος πεινά δεν έχει ανάγκη το παντεσπάνι (διάβαζε δημοσκοπήσεις)
  2. Οι υπουργοί, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι και άλλοι να διαθέσουν τις ετήσιες αποδοχές τους (αποζημειώσεις και έξοδα παράστασης) ομοίως στο ταμείο κοινωνικής συνοχής. Από τα πόθεν έσχες φαίνεται ότι οι περισσότεροι έχουν και άλλες πηγές εσόδων και δεν θα στερηθούν των βασικών αγαθών. Ας περιοριστούν μόνο στον «άρτο» και ας αφήσουν «τα θεάματα» για αργότερα.

Και αν κάποιοι νομίζουν ότι οι προτάσεις αποπνέουν λαικισμό ας διαβάσουν τα παρακάτω αποσπάσματα και ας προβληματισθούν:«…Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…»«…εφ´οσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

Ιωάννης Καποδίστριας

πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, προς την Δ´ Εθνική Συνέλευση στο Άργος την 4/8/1829.

Κατηγορία ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ | 8 Σχόλια »



Αφήστε μια απάντηση