Πρωτοχρονιά στην Γερμανία

κεράκια

Αυτές τις μέρες αναβιώνουν ασυνείδητα ή συνειδητά παλιές συνήθειες, παραδόσεις και έθιμα. Κι αυτό ανεξάρτητα από την εμπορευματοποίηση Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ήδη από τον εικοστό αιώνα.

Σε μερικές ημέρες είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς. Σε κάθε χώρα υπάρχουν διάφορα έθιμα και συνήθειες που χαρακτηρίζουν αυτή την ημέρα: π.χ. οι Ισπανοί τα μεσάνυχτα που αλλάζει ο χρόνος σε κάθε χτύπημα της καμπάνας τρώνε μια ρόγα σταφύλι και κάνουν μια ευχή. Στην Ελλάδα κόβουμε τη βασιλόπιτα με το χρυσό φλουρί. Τι κάνουν άραγε οι Γερμανοί;

Παραμονή Πρωτοχρονιάς ή Σιλβέστερ, όπως λέγεται στη Γερμανία, είναι αδιανόητη χωρίς βεγγαλικά και ταρατατζούμ.

Πως περνάει όμως ο κόσμος τον χρόνο του μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα; Συνήθως με συγγενείς και φίλους, τρώγοντας λιχουδιές. Εξάλλου η παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι μια μέρα ξεφαντώματος και δεν έχει στενά οικογενειακό χαρακτήρα, όπως τα Χριστούγεννα.

Στις 12 τα μεσάνυχτα όλοι οι Γερμανοί ανταλλάσσουν το πρωτοχρονιάτικο φιλί και πίνουν ένα ποτηράκι σαμπάνια και τότε, επιτέλους, αρχίζει ο εκκωφαντικός θόρυβος από τα αμέτρητα βεγγαλικά.

100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ξοδεύουν οι Γερμανοί για βεγγαλικά που θα ρίξουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η παράδοση λέει ότι μόλις αλλάζει ο χρόνος πρέπει να κάνουν θόρυβο για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Τον Μεσαίωνα ο κόσμος ξεχυνόταν στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες, παίζοντας τύμπανα, τρομπέτες, ψέλνοντας ύμνους και ασφαλώς χτυπούσαν ασταμάτητα οι καμπάνες των εκκλησιών. Έτσι ξόρκιζαν το κακό. Επίσης προσπαθούσαν να υποδεχτούν τον καινούργιο χρόνο χαρούμενοι για να αποφύγουν τις κακοτυχίες και τις αρρώστιες.

Σε αυτό βοηθούσαν και φαίνεται ότι βοηθούν μέχρι σήμερα διάφορα σύμβολα που φέρνουν γούρι: το πέταλο, το σοκολατένιο γουρουνάκι ή ακόμη καλύτερα το τετράφυλλο τριφύλλι, που καλλιεργείται επιμελώς για τις ημέρες αυτές και το ομοίωμα ενός καπνοδοχοκαθαριστή που τώρα πια κατασκευάζεται από πλαστικό στην Κίνα.

Τα γούρια που συναντάμε στην Γερμανία δεν είναι μόνο το τριφύλλι, αλλά και πολλά άλλα όπως π.χ. το γουρουνάκι, το πέταλο, ο καπνοδοχοκαθαριστής. Κατεβάστε το παρακάτω έγγραφο, για να κάνετε τις αντιστοιχίσεις:

bedeutung-von-gluecksbringern-zum-neuen-jahr

 

Να σημειώσουμε τέλος ότι οι Γερμανοί λένε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς «Σιλβέστερ». Γιατί; Γιατί στις 31 Δεκεμβρίου του 335 μαρτύρησε ο άγιος Σίλβεστρος (πάπας της Ρώμης) και έτσι έδωσε το όνομά του στην τελευταία μέρα του χρόνου.

Daphne Grathwohl / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου