Αρχική » Χωρίς κατηγορία » ΜΟΥΖΑΚΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΜΟΥΖΑΚΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Χτισμένο σε υψόμετρο 180 μέτρων, στις παρυφές του όρους Ίταμος, το Μουζάκι είναι κωμόπολη του Ν. Καρδίτσας και έδρα του ομώνυμου δήμου, ο οποίος αποτελείται από 13 δημοτικά διαμερίσματα. Απέχει 28 χλμ από την Καρδίτσα και 18 χλμ από τα Τρίκαλα. Εξαιτίας της προνομιακής του θέσης, στα όρια των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, αποτελεί το εμπορικό κέντρο της Αργιθέας και ταυτόχρονα το σταυροδρόμι μεταξύ του νομού Καρδίτσας και της περιοχής της Αργιθέας με το Νομό Τρικάλων και την Ήπειρο.

Σε κοντινή απόσταση υπήρχε η αρχαία πόλη των Γόμφων και αργότερα η πόλη Επισκοπή. Τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία έφεραν στο φως τυχαίες ανασκαφές μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία του χωριού. Η αρχαία πόλη των Γόμφων σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ιδρύθηκε τον 4ο αι. π. Χ., έκοψε νόμισμα πρώτη φορά το 340 π. Χ. και διέθετε αμυντικό τείχος. Στους Γόμφους μεταξύ άλλων λατρευόταν και ο θεός Διόνυσος. Η λατρεία του υποδηλώνει την καλλιέργεια των σταφυλιών και την παραγωγή κρασιού, πράγμα που υπάρχει και σήμερα. Όσοι έχουν επισκεφτεί το Μουζάκι, σίγουρα έχουν γευτεί την ποικιλία σταφυλιού “ μπαντίκι”· άριστης ποιότητας και εξαιρετικής γεύσης.

Το Μουζάκι πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς το 1943, με αποτέλεσμα να σώζονται σήμερα ελάχιστα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τα περισσότερα κτίρια είναι σχετικά νεόκτιστα. Το χωρίο διασχίζει, πριν καταλήξει στον ποταμό Πηνειό, ο χείμαρρος Πάμισος, στις όχθες του οποίου τα υπέροχα πλατάνια δημιουργούν τοπία απίστευτης ομορφιάς.

Στο Μουζάκι μένουν μόνιμα περίπου 4000 κάτοικοι οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και το εμπόριο, ενώ κάποιοι εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής. Διαθέτει δύο Δημοτικά Σχολεία, τρία Νηπιαγωγεία, Γυμνάσιο, Γεν. Λύκειο και ΕΠΑΛ καθώς και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση