Η Θεολογία… στο σχολείο

Αγία Γραφή

animated-bible

Σελίδες

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Αναζήτηση

Πρόσφατα κείμενα

Επισκέπτες

Αρχείο

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούνιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Καιρός

Πρόσφατα σχόλια

Παρουσιάσεις στο Slideboom

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σύνδεσμοι

Χρήσιμα Ιστολόγια

Μεταστοιχεία

on line

Χάρτης Τρίπολης

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαλεβής

Στην ειδυλλιακή, κατάφυτη από κέδρους περιοχή του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας, στις πλαγιές του Πάρνωνα, βρίσκεται η ιστορική Μονή Μαλεβής, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η επωνυμία «Μαλεβή» σχετίζεται με την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, τον Μαλεβό, όπου ήταν αρχικά κτισμένο το μοναστήρι.
Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε στις αρχές του 8ου αιώνα, στο υψηλότερο σημείο του βουνού, στη θέση Κανάλους. Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, στις αρχές του 14ου αιώνα μεταφέρθηκε στην τοποθεσία Πουρνάρια, όπως προκύπτει από χρυσόβουλλο του 1320, του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου.

Στη σημερινή της θέση, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, οικοδομήθηκε το 1616. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας πυρπολήθηκε δύο φορές, το 1786 και το 1826, από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Στην Επανάσταση του 1821 διαδραμάτισε σημαντικό ρολο, καθώς ο ηγούμενός της ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως πρακτικός χειρουργός, ενώ ο Κολοκοτρώνης είχε εγκαταστήσει εδώ μονάδα για την περίθαλψη τραυματιών και ασθενών. Στους νεότερους χρόνους, κατά την περίοδο της κατοχής, βομβαρδίσθηκε από γερμανικά αεροπλάνα, διότι στους χώρους της περιθάλπονταν αντάρτες που δρούσαν στον Πάρνωνα. Το 1949 μετατράπηκε από ανδρική σε γυναικεία.
Το σύγχρονο μοναστηριακό συγκρότημα προστατεύεται με περίβολο που σχηματίζεται από τα νεόκτιστα ή ανακαινισμένα κτήρια. Περίπου στο κέντρο του χώρου βρίσκεται το καθολικό. Ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο, είναι κτισμένο με αργολιθοδομή, και το εσωτερικό του διακοσμείται με σύγχρονες τοιχογραφίες.
Πόλο έλξης των προσκυνητών αποτελεί η θαυματουργή εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και επαργυρώθηκε το 1362. Στη μονή υπάρχει και παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Κοίμηση του Αγίου Νείλου, που εορτάζει στις 12 Νοεμβρίου. Ο κατά κόσμον Νικόλαος Τερζάκης, από το χωριό Άγιος Πέτρος, εκάρη εδώ μοναχός και αργότερα ασκήτευσε στο Άγιο Όρος, δίπλα στον άγιο Πέτρο τον Αθωνίτη.

πηγή: http://www.religiousgreece.gr/peloponnese/-/asset_publisher/J4zsS00HlAz5/content/i-m-panagias-malebes

Δείτε και στο: http://www.monastiria.gr/peloponisos/nomos-arkadias/iera-moni-panagias-malevi-arkadias/