Η Θεολογία… στο σχολείο

Αγία Γραφή

animated-bible

Σελίδες

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Αναζήτηση

Πρόσφατα κείμενα

Επισκέπτες

Αρχείο

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούνιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Καιρός

Πρόσφατα σχόλια

Παρουσιάσεις στο Slideboom

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σύνδεσμοι

Χρήσιμα Ιστολόγια

Μεταστοιχεία

on line

Χάρτης Τρίπολης

Ψυχῆς ἴσον οὐδέν

Πριν λίγες μέρες, εξαιτίας ενός θλιβερού γεγονότος, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά και καλύτερα έναν αξιόλογο άνθρωπο·  τον αρχιμ. π. Παΐσιο Σουλτανικά, Ιερατικό Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας Χαλκιδικής.

Σε μια συζήτησή μας ο π. Παΐσιος μου μίλησε για μια αξιόλογη και αξιέπαινη προσπάθεια που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια- κάθε μέρα, όσοι έχουν ζητήσει να συμπεριληφθούν στο σχετικό κατάλογο, λαμβάνουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με ένα κείμενο πνευματικού περιεχομένου. Ακολουθεί το πρώτο κείμενο, με το σκεπτικό της απόφασής του αυτής. Το email του, για όσους θέλουν να προστεθούν στον κατάλογο είναι: p.paisioss@gmail.com

Ψελλίσματα κεγχριαίου μοναχού

—————————
“ΨΥΧΗΣ ΙΣΟΝ ΟΥΔΕΝ.”

“Τίποτε δεν είναι ισάξιο με την ψυχή.”

Αυτός ο λόγος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στάθηκε αφορμή για την απόφαση σύνταξης και αποστολής ενός Ηλεκτρονικού Μηνύματος (e-mail), με αποδέκτες νέους ανθρώ-πους, που αγωνίζονται ή θέλουν να βάλουν αρχή στον πνευματικό τους αγώνα.
Η απόφασή μου, για μιά καθημερινή αποστολή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος πνευ-ματικής οικοδομής και προβληματισμού, πάρθηκε έπειτα από προτροπή πνευματικών μου τέκ-νων που βρίσκονται στο εξωτερικό (Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Καναδά), και τα οποία μου ζητούσαν πνευματικό στίγμα και στήριξη στον καθημερινό τους αγώνα. Γνωρίζοντας το γεγονός της ενασχόλησης των νέων ανθρώπων με την τεχνολογία, και κατόπιν ευλογίας του Πνευματικού μου Πατρός, προχωρώ σ’ αυτή την προσπάθεια.
Βλέποντας ότι όλοι μας, στις μέρες μας, κάνουμε τα πάντα να κρατάμε υγιές το σώμα μας, κάνουμε τα πάντα να κρατάμε σε εγρήγορση και γυμνασμένο το νου μας, αλλά με πειρα-σμική προτροπή, αφήνουμε την ψυχή μας να πεινά και να διψά, να μένει αγύμναστη και νωθρή, έλαβα το θάρρος για το ξεκίνημα αυτό.
Το ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα θα φέρνει κοντά μας, δίπλα μας, μέσα στα σπίτια και τις οικογένειές μας, λόγο οικοδομής και αφυπνίσεως. Λόγο από τις αστείρευτες πηγές της Αγίας Γραφής και τα γάργαρα νερά των Αγίων Πατέρων. Το μήνυμα που θα αποστέλλεται θα μας βοηθά έτσι ώστε να ανοίξουν τα μάτια της ψυχής μας, να δούμε τα μεγαλεία και την αγάπη του Θεού, να γνωρίσουμε την Πίστη και τους Αγίους μας, μα πάνω από όλα να βάλουμε στη ζωή μας τον Χριστό και την προσευχή.
Ο Θεϊκός σπορέας σκόρπισε απλόχερα το σπόρο του θεϊκού λόγου και της θεϊκής αγάπης στο χωράφι των καρδιών μας. Η καλλιέργεια όμως του χωραφιού, είναι καθαρά δική μας υπόθεση. Η καρποφορία δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται καρτερία, χρειά-ζεται προσπάθεια, χρειάζεται σιωπή, μα κυρίως χρειάζεται υπομονή και ασταμάτητο αγώνα. Το καθημερινό λοιπόν αυτό μήνυμα, προς αυτή την κατεύθυνση θα κινείται, της πνευματικής καλλιέργειας των ψυχών μας.
Η προσπάθειά μας αυτή δεν έχει μεγάλες αξιώσεις. Θα είμαι χαρούμενος και αναπαυμέ-νος βλέποντας όλους μας να βαδίζουμε στα μονοπάτια των Αγίων Πατέρων, που περνούν μέσα από την προσευχή και τη μελέτη.
Η αποστολή των μηνυμάτων θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου τ.έ., αρχή του νέου Εκκλησια-στικού έτους. Όποιος επιθυμεί να εγγραφεί στη λίστα των αποδεκτών των μηνυμάτων αυτών, θα πρέπει να απαντήσει στο παρόν e-mail. Η παραλαβή του παρόντος μηνύματος, δεν συνεπάγεται εγγραφή στην λίστα αποδεκτών των μηνυμάτων. Αναμένω λοιπόν τις απαντήσεις σας και τα σχόλιά σας. Μπορείτε επίσης να προωθήσετε το παρόν μήνυμα σε γνωστούς και φίλους, πάντοτε νέους ανθρώπους, που πιστεύετε πως θα τους ενδιέφερε αυτή η προσπάθεια.
Εξυπακούεται πως, ελεύθερα κάποιος, οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να ζητήσει να εξαιρε-θεί από την λίστα των αποδεκτών των μηνυμάτων αυτών. Όπως επίσης ελεύθερα, μπορεί ο οποιοσδήποτε να ζητήσει και να εγγραφεί στους αποδέκτες. Είναι αυτονόητο ακόμη, πως οι όποιες απαντήσεις ή τα σχόλια που θα λαμβάνω δεν θα κοινοποιούνται, ούτε θα δημοσιεύ-ονται. Ο σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να οικοδομηθούμε, να προβληματιστούμε και πρωτίστως να βοηθηθούμε στην πνευματική μας, εν Χριστώ, πορεία.
Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι, ο λόγος του Ευαγγελίου και η φωνή των Αγίων Πατέρων, να γίνουν καθημερινή μας τροφή, οδηγώντας μας στη γνώση και το βίωμα της Μίας, Αγίας, Αληθινής και Ζωντανής Πίστεως της Μάνας μας, Αγίας Εκκλησίας.

Με ευχές και αγάπη Χριστού

+ιερομ. Παΐσιος
κεγχριαίος μοναχος