Feed
Άρθρα
Σχόλια

Αρχείο για την κατηγορία 'ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ'

300px-Missing_Square_Animation

Ο γρίφος του χαμένου τετραγώνου εφευρέθηκε το 1953 απο έναν ερασιτέχνη μάγο, τον Paul Curry, στη Νέα Υόρκη και απεικονίζει δύο ορθογώνια τρίγωνα, τα οποία έχουν διαστάσεις 13×5.

Τα τρίγωνα αποτελούνται απο μικρότερα κομμάτια (των οποίων οι ακέραιες διαστάσεις 2, 3, 5, 8, 13 αποτελούν μέρος της ακολουθίας του Fibonacci) και το παράδοξο έγκειται στο γεγονός ότι παρόλο που αποτελούνται απο τα ίδια κομμάτια, το δεύτερο ορθογώνιο τρίγωνο παρουσιάζει ένα κενό 1×1.
Πάτησε πάνω στην εικόνα που ακολουθεί για να επαναλάβεις τη μεταφορά των κομματιών και  να διαπιστώσεις τι γίνεται….
sq2

Εναλλακτικά ΕΔΩ

ααα
Πηγή:
και

Μοτίβα Moire

moire3

Παρατήρησε τα απλά μοτίβα που δίνονται. Διερεύνησε τα σημεία μετακίνησης ή περιστροφής τους. Προσπάθησε να φτιάξεις μία νέα σύνθεση με αυτά. Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα και δοκίμασε να τη δημιουργήσεις. Για να πειραματιστείς πάτα στην εικόνα που ακολουθεί ή ΕΔΩ

Καλή επιτυχία!

moire1

 

 

Διάσωση ζώων

Παιχνίδι Νο 10: Διάσωση ζώων.

Σώστε όσα περισσότερα ζώα μπορείτε.  Πρέπει να επιλέξετε ποια  από τις αναγραφόμενες εξισώσεις ευθειών διέρχεται από τα περισσότερα ζωάκια  ή να πληκτρολογήσετε εσείς τον τύπο της ευθείας. Το παιχνίδι διάσωσης ξεκινά από τα εύκολα οριζόντιες ή κάθετες και συνεχίζει με τις πλάγιες. Η ευθεία διάσωσης ορίζεται από τους δρομείς x pos, y pos και περιστρέφεται από τον δρομέα slope.  Οταν είσαστε έτοιμοι πατάτε το κουμπί Rescue

Πατήστε πάνω στην εικόνα

Καλή επιτυχία!

zoo

 

Μοτίβα με φώτα

Νο 9:  Παιχνίδι με φώτα που ανάβουν ή σβήνουν και σχηματίζουν σχέδια μοτίβων.

Πατώντας πάνω σε ένα τετράγωνο αλλάζει το χρώμα του αλλά και το χρώμα των όμορων με αυτό. Προσπαθήστε να πετύχετε μερικά από τα μοτίβα που σας δίνονται.

Πατήστε πάνω στην εικόνα

Καλή επιτυχία!

pat

Εναλλακτικά από ΕΔΩ

 

Βάλε στη σειρά τις ψηφίδες

Παιχνίδι Νο 8: Βάλε τα νούμερα στη σειρά

Ενα πολύ παλιό και πάντα ελκυστικό παιχνίδι, στο οποίο πρέπει να βάλεις τα νούμερα στη σειρά.c1

Πόσο εύκολο είναι; δοκίμασε να το διαπιστώσεις.

Πάτησε πάνω στην εικόνα για να ανοίξεις την εφαρμογή.

Ρύθμισε να φαίνεται στο πλαίσιο κάτω:

Προβολή ως HTML5 Εφαρμογή

Καλή επιτυχία!

c2

Εναλλακτικά από ΕΔΩ

Ανάψτε όλα τα λαμπάκια

Παιχνίδι Νο 7: Ανάψτε τα λαμπάκια

Δοκιμάστε δικούς σας αριθμούς και παρατηρήστε ποια λαμπάκια ανάβουν κάθε φορά. Μπορείτε να βρείτε τον αριθμό που ανάβει όλα τα λαμπάκια;

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να κάνετε τους πειραματισμούς σας.

Καλή επιτυχία!

f200

Εναλλακτικά από ΕΔΩ

Στρατηγική

Παχνίδι Νο 6: Στρατηγική κτισίματος

Προσπάθησε να τοποθετήσεις στη κενή θέση to1 τούβλα  με το χρώμα που υποδεικνύεται. Με το κουμπί Α τα τούβλα t2 μετακινούνται αριστερά, με το κουμπί Δ δεξιά, ενώ με το διάστημα (του πληκτρολογίου) παγώνουν στη θέση που βρίσκονται και αποτελούν μέρος του τειχίου.

Ξεκινάς από το επίπεδο 1 και συνεχίζεις σε επόμενο επίπεδο. Κάθε φορά από το μενού μπορείς να επιλέξεις οποιοδήποτε επίπεδο από όλα όσα εχεις επιτύχει μέχρι εκείνη τη στιγμή και να το επαναλάβεις.

Πάτησε πάνω στην εικόνα για να παίξεις

καλή επιτυχία!

k

 

Πρόβλημα

Προβλήματα για όλους:

friends3

Τρεις παίχτες συμφωνούν ότι ο ηττημένος κάθε παιχνιδιού θα διπλασιάζει όσα χρήματα κατέχει ο καθένας από τους δύο άλλους. Παίζουν τρία παιχνίδια και χάνει ο καθένας τους από ένα και στο τέλος κατέχει ο καθένας τους από 16 ευρώ. Πόσα χρήματα είχε ο καθένας τους όταν ξεκίνησαν να παίζουν;

πηγή:  http://telemath.gr/

Σπάσε τον κωδικό

Παιχνίδι Νο 5: Σπάσε τον κωδικό.

Το κομπιούτερ δημιουργεί έναν μυστικό κωδικό με τέσσερα από τα έξι διατιθέμενα σχήματα- σύμβολα.symbol     Εσύ δημιουργείς τον δικό σου συνδυασμό επιλέγοντας ένα ένα τα σύμβολα κάνοντας κλικ πάνω τους και τον δοκιμάσεις με την επιλογή done. Δεξιά από τη σειρά προτίμησης σου βλέπεις με το σύμβολο του μαύρου σταυρού πόσα σύμβολα πέτυχες στη σωστή θέση code2 και με το άσπρο σύμβολο ν πόσα σύμβολα πέτυχες ακόμη αλλά όχι στη σωστή θέση code3. Από την απόκριση αυτή που παίρνεις σε κάθε σου προσπάθεια δημιουργείς ένα νέο κωδικό με σκοπό να επιτύχεις  να βρεις τον κωδικό του υπολογιστή.

Πρέπει να κατεβάσεις στον τοπικό σου δίσκο το παιχνίδι και μετά να το τρέξεις.

code

καλή επιτυχία!

πηγή: http://telemath.gr

Δοχεία με γάλα

Παιχνίδι Νο 4: Δοχεία με γάλα

 

Εχουμε τρείς κάδους των 3, 5 και 8 λίτρων. Ο κάδος των 8 λίτρων είναι γεμάτος γάλα. Προσπαθήστε με διαδοχικές μεταγγίσεις  να απομονώσετε σε ένα από όλα τα δοχεία, γάλα 4 λίτρων.

καλή επιτυχία!

Πατήστε πάνω στην εικόνα να ανοίξει η εφαρμογή:

milk

 

πηγή: http://telemath.gr

Παλιότερα Άρθρα »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων