Τανωμένος Σουρβάς (σούπα)
Υλικά:
( Πάνω από 10 πιάτα)
1 φλυτζάνι ρύζι ή πληγούρι ή σιτάρι
1/2 κιλό κλασικό παραδοσιακό γιαούρτι
ελαιόλαδο ή αγελαδινό βούτυρο
1 κρεμύδι
δυόσμο
1 ματσάκι δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το ρύζι ή το πληγούρι να βράσει σε αλατισμένο νερό (σε αναλογία νερού 2:1). Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι ή το βούτυρο να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμύδι (που έχουμε περάσει από το μούλτι) με τον δυόσμο ψιλοκομένο.
Όταν το ρύζι ή το πλιγούρι είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε τον δυόσμο κα το κρεμύδι από το τηγάνι στην κατσαρόλα και αφήνουμε να δέσουν τα υλικά. Μόλις δέσουν τα υλικά (περίπου μετά από 5-10 λεπτά) χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει η σούπα μας και ετοιμάζουμε το γιαούρτι. Παίρνουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε με ζουμάκι από την κατσαρόλα (όπως κάνουμε το αυγολέμονο) σε ένα ξεχωριστό μπολ. Προσοχή: Προσέχουμε να μην το ρίξουμε απότομα για να μην κόψει το γιαούρτι. Όταν δέσει το προσθέτουμε στην κατσαρόλα να δέσει με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος βάζουμε αλάτι και/ή πιπέρι στο φαγητό μας, ανάλογα με την αρεσκεία μας.