Αρχική » Ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος

Ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος

Ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος

“Ευγένιον τον μέγα και περιβόητον μάρτυρα η καλλίστη των πόλεων ήνεγκε Τραπεζούς…” (Ύμνος του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ξιφιλίνου για τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο)

88888888888888.png

Ο Άγιος Ευγένιος, αμέσως μετά τον εκχριστιανισμό του Πόντου από τον Απόστολο Ανδρέα, υπήρξε ο δεύτερος Επίσκοπος Τραπεζούντας, μετά τον ιδρυτή της τοπικής Εκκλησίας Απόστολο Ανδρέα.Ο Άγιος Ευγένιος, πολιούχος της Τραπεζούντας, αλλά και άγιος όλων των Ποντίων, έζησε και μαρτύρησε στην Τραπεζούντα το 290 μ.Χ., την περίοδο των σκληρών διωγμών των χριστιανών από τους Ρωμαίους. Νωρίτερα μαρτυρικό θάνατο υπέστησαν και οι συναθλητές του Αγίου Ευγενίου, Ουαλεριανός, Κανίδιος και Ακύλας και οι τέσσερις νέοι από επιφανείς οικογένειες της Τραπεζούντας

99999999999999999999999999999999999.png

Μονή Αγίου Ευγενίου

Ο πρώτος Ναός του Αγίου Ευγενίου, που χτίστηκε νέας τιμή του, βρισκόταν κοντά στο πατρικό του σπίτι. Η δε Μονή του Αγίου Ευγενίου υπήρξε κατά τη διάρκεια νέας Αυτοκρατορίας νέας Τραπεζούντας, νέας από νέας σημαντικότερους ναούς νέας πόλης.

Ο ναός και η μονή του Αγίου Ευγενίου στην Τραπεζούντα ενισχύθηκε από νέας βυζαντινούς αυτοκράτορες καθώς και νέας αυτοκράτορες νέας Αυτοκρατορίας νέας Τραπεζούντας. Μάλιστα ο πρώτος αυτοκράτορας νέας Τραπεζούντας ο Αλέξιος Α’ (1204-1222), αμέσως μόλις ίδρυσε την Αυτοκρατορία του, στέφθηκε συμβολικά στο ναό του Αγίου Ευγενίου.
Μετά την άλωση νέας Τραπεζούντας το 1461, ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ μετέτρεψε το ναό του Αγίου Ευγενίου σε τζαμί και πήρε το όνομα τέμενος νέας νέας ή πρώτης Παρασκευής (Yeni Cuma), επειδή προσευχήθηκε εκεί ο σουλτάνος την πρώτη Παρασκευή μετά την άλωση νέας Τραπεζούντας. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ευγενίου βρίσκονται στη Μονή Παναγίας Σουμελά Βερμίου και στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Θαύματα

Η φήμη και η λατρεία του Αγίου Ευγενίου ήταν τόσο διαδεδομένη στην Τραπεζούντα, ώστε κατά τη διάρκεια της γιορτής του συγκεντρώνονταν χιλιάδες προσκυνητές. Στα πανηγύρια που γίνονταν προς τιμή του Αγίου Ευγενίου, συμμετείχε όλος ο τοπικός πληθυσμός με κάθε επισημότητα.

Η λαϊκή αφήγηση έχει διασώσει πλήθος θαυμάτων του Αγίου Ευγενίου, που έσωσε την πόλη της Τραπεζούντας από επιδρομές και ασθένειες. Αλλά η ευεργετική του παρέμβαση διασώζεται και σε διηγήσεις θαυμάτων, μεμονωμένων προσώπων. Το γεγονός αυτό των θαυμάτων ενδυνάμωσε την πίστη του και τη λατρεία των κατοίκων της Τραπεζούντας, προς τον Άγιο Ευγένιο.

10000000000000000000000000000.png

Νομίσματα

Και τα νομίσματα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας είχαν τη μορφή του Αγίου Ευγενίου. Ο τύπος αυτός των νομισμάτων, που στη μια πλευρά είχε τη μορφή του Αυτοκράτορα που έκοψε το νόμισμα και στην άλλη πλευρά είχε τη μορφή του πολιούχου Αγίου Ευγενίου.

Ήταν ο τύπος των νομισμάτων που καθιερώθηκε στην Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, με ελάχιστες εικονογραφικές παραλλαγές.

Γιορτές Αγίου Ευγενίου

Η γιορτή του Αγίου Ευγενίου εορτάζεται την 21η Ιανουαρίου, ημέρα του μαρτυρίου του. Από τον 9ο αιώνα όμως, την εποχή της αρχιερατείας του Τραπεζούντιου Αθανασίου Δαιμονοκαταλύτη, καθιερώθηκε να γιορτάζεται και η ημέρα των γενεθλίων του, που είναι στις 24 Ιουνίου.

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου, φυλάσσεται στη Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους σώζεται ένα εξαίσιο καλλιτεχνικό χειρόγραφο του 1346 που βρισκόταν στη Μονή του Αγίου Ευγενίου. Ενώ στη Μονή Διονυσίου υπάρχει μια τοιχογραφία του Αγίου.

Οι Πόντιοι είναι περήφανοι για την καταγωγή του Αγίου Ευγενίου, αναφέροντας συνεχώς την πόλη της καταγωγής

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
 

Τραπεζοῦντος τὸν γόνον καὶ θερμὸν ἀντιλήπτορα, καὶ τοῦ πάντων Δεσπότου στρατιώτην περίδοξον, Εὐγένιον τὸν μέγαν Ἀθλητήν, τιμήσωμεν ἐν ὕμνοις οἱ πιστοί· ἀπὸ πάσης γὰρ λυτροῦται ἐπιφορᾶς, τοὺς πίστει ἀνακράζοντας· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.

Όνομα συντάκτη

Όνομα: ΕΡΜΕΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΜΑΡΙΑ

Σύντομο βιογραφικό:
Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση