Οι Βασιλικοί τάφοι του Πόντου

AMASYA 1

Το όρος Harsena* (Χαρσενέ) και οι τάφοι στους βράχους, των Ποντίων βασιλέων, στη βόρεια πλευρά της Αμάσειας, έχουν κερδίσει το δικαίωμα να προστεθούν από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό (UNESCO) των Ηνωμένων Εθνών, στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι 5 λαξευμένοι (πάνω στο ασβεστολιθικό πέτρωμα) τάφοι στους βράχους των ηγετών του βασιλείου του Πόντου ( 3ος αιώνας π.Χ. – 1ος αιώνας μ.Χ.) είναι από τους μεγαλύτερους τάφους σε βράχο στην Ανατολία και μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα βασιλικών τάφων στον κόσμο. Μάλιστα, ο δήμος της Αμάσειας έχει καταφέρει να κερδίσει την αναγνώριση που τους αξίζει στο εξωτερικό, και έχουν ενταχθεί στον προσωρινό κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τον μεγάλο Πόντιο Έλληνα στωικό φιλόσοφο και ιστορικό Στράβωνα, εδώ είναι θαμμένοι οι 5 βασιλείς (Μιθριδάτης, Αριοβαρζάνης, Μιθριδάτης Β΄ και Γ΄ και Φαρνάκης Α΄) του κράτους του Πόντου, της δυναστείας των Μιθριδατών. Σε αυτούς τους πέντε και στις οικογένειές τους, ανήκουν τα ταφικά μνημεία της Αμάσειας.

Το ότι είναι βασιλικοί αντανακλάται στην μορφή και την διακόσμησή τους, το επιβεβαιώνουν όμως και τα κείμενα του Στράβωνα.  Πρόκειται για μνημεία επιβλητικά στην όψη, σχεδιασμένα να δεχθούν το νεκρό στον αποκομμένο από τον έξω κόσμο νεκρικό θάλαμο. Ο νεκρός βρίσκεται απομονωμένος εντός του θαλάμου, ενώ μόνον η πρόσοψη του τάφου απευθύνεται στους ζωντανούς, προκειμένου να υπενθυμίζει σε αυτούς την ύπαρξή του και να προκαλεί με την επιβλητικότητά της δέος και σεβασμό!

Πηγή:  lelevose.gr