Πύργος: Τίμησαν τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν, το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο αγνώστου στρατιώτη, για να αποδοθεί φόρος τιμής στα 353.000 θύματα της ποντιακής τραγωδίας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Γενοκτονία των Ποντίων τιμάται με εκδηλώσεις και επισήμως από τότε που η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Λίγο πριν την κατάθεση στεφάνων, προηγήθηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Επισκόπου Ηλείας και Ωλένης κ.κ.Αθανασίου.

Μετά τη δοξολογία ακολούθησε ομιλία εντός του Ιερού Ναού από την Εκπαιδευτικό Φιλολογίας του 1ου Γυμνασίου Πύργου κα Αιμιλία Νικολακοπούλου.

Κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε από εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Αντιπεριφεριάρχη Οικονομικών κ.Παναγιώτη Μπράμο, εκ μέρους του Δήμου Πύργου κ.Νίκο Λαϊνόπουλο και εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων κ.Βασίλη Σμαρνάκη.

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Πηγή: myilianews.gr