Προμηθέας: Ο δεσμώτης του Καυκάσου

Promitheas -οκ

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο πατέρας των Ελλήνων και όλων των ελληνικών φυλών ήταν ο Προμηθέας, ο Τιτάνας που τα έβαλε με τον Δία για χάρη των ανθρώπων και δέθηκε ως τιμωρία στον Καύκασο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το άγριο και μεγαλόπρεπο αυτό βουνό του Πόντου συνδέεται με την καταγωγή των Ελλήνων και μάλιστα μέσα από έναν τόσο ανατρεπτικό ενάντια στην πανίσχυρη εξουσία των θεών μύθο.

Το εκτυφλωτικό φως που αντανακλούν οι παγετώνες του Μεγάλου Καύκασου μοιάζει σαν να σημαδεύει την αρχή και το τέλος της Ασίας. Εδώ σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή των μυθολογικών αφηγήσεων, ο Προμηθέας, αφού έκανε την ευεργετική πράξη για τους ανθρώπους, εφοδιάζοντάς τους με την φωτιά και διδάσκοντάς τους πώς να την χρησιμοποιούν στη μεταλλουργία, βοηθώντας τους να βγουν από την βαρβαρότητα, δέχτηκε την οργή του Δία.

Η εκδίκηση του πατέρα των θεών ήταν να δέσει τον κλέφτη Προμηθέα στους βράχους του Καυκάσου, όπου κάθε μέρα ένας αετός του κατέτρωγε το συκώτι. Εκεί τον βρήκε αιώνες ή χιλιετίες αργότερα ο Ηρακλής και τον ελευθέρωσε, δίνοντας ένα τέλος στο μαρτύριό του.

Ο εγγονός του Προμηθέα ονομαζόταν Έλλην. Τα παιδιά του Έλληνα και τα εγγόνια του, ο Δώρος, ο Αίολος, ο Αχαιός, ο Ίων, ο Μάγνης και άλλοι ήταν οι αρχηγέτες των ελληνικών φυλών.

Πηγές:  designplanet.tv,  ellinondiktyo.blogspot.com