ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ “ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

 

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών είναι επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Αθήνα και μέλη του εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μετά από παράκληση πολλών εκπαιδευτικών, μελών και φίλων μας, επιτροπή από μέλη και φίλους του Συνδέσμου μας εκπόνησε Σχέδιο Εργασίας με θέμα «Ποντιακός Ελληνισμός», το οποίο με κάποιες τροποποιήσεις διαμορφώθηκε τόσο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, κυρίως στη ΣΤ΄ τάξη) όσο και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (κυρίως για τα Γ΄ τάξη του Γυμνασίου και την Α΄ τάξη του Λυκείου).

Το Σχέδιο είναι μεγάλο και περιλαμβάνει όλο σχεδόν το ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο του ποντιακού ελληνισμού. Θα μπορούσε να είναι συνοπτικό, κρίθηκε όμως προσφορότερο να δοθούν όλα τα δεδομένα αφενός μεν γιατί η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού είναι σχεδόν άγνωστη και αφετέρου για να δοθεί η ευκαιρία στον εκπαιδευτικό που θα το διδάξει, να επιλέξει τα δεδομένα που επιθυμεί. Ο χρόνος διδασκαλίας μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα. Μπορεί να διαρκέσει 4 μήνες (από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο), ή ακόμη και 1 μήνα (το Μάιο). Σε κάθε περίπτωση ο Σύνδεσμός μας είναι διατεθειμένος να στηρίξει τη διδασκαλία του Σχεδίου, με όποιο τρόπο κρίνουν πρόσφορο οι εκπαιδευτικοί που θα το διδάξουν. Σε περίπτωση εφαρμογής του Σχεδίου παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας στο e-mail pavlidisant@hotmail.com (για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Πρωτοβάθμιας) και στο e-mail xaritidoug@gmail.com (για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Δευτεροβάθμιας).

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

(Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ):

 

“ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ”

 

Γενικός στόχος: Με την ευκαιρία των 90 χρόνων απ’ τη Μικρασιατική καταστροφή, να γνωρίσουν οι μαθητές ένα σημαντικό τμήμα του ελληνισμού, που ευρισκόμενο εκατοντάδες μίλια μακράν του ελλαδικού χώρου, ανέπτυξε σημαντικές ιδιαιτερότητες, που το βοήθησαν να επιβιώσει διατηρώντας την ελληνικότητά του, πολλές φορές μέσα από οριακές συνθήκες. Το σχέδιο αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλα ανάλογα σχέδια.

 

Για να δείτε το Σχέδιο Εργασίας με θέμα «Ποντιακός Ελληνισμός», πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Σχέδιο Εργασίας «Ποντιακός Ελληνισμός»

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και τον κύριο Παυλίδη Αντώνη που μας επέτρεψαν να δημοσιεύσουμε το σχέδιο εργασίας στο blog του σχολείου μας.

 

 

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων