ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΛΙΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΛΥΡΑΡΗΔΕΣ-ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ

Μία υπέροχη δουλειά από την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής ( ΕΠΟΝΑ ) . Πέντε αφιερώματα σε άξιους και πασίγνωστους  πόντιους καλλιτέχνες του προηγούμενου αιώνα που με το πρωτοφανές τους ταλέντο αλλά και αγάπη για τον Πόντο, άφησαν ανεξίτηλα την σφραγίδα τους στην μουσική μας παράδοση.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι….

 

Στάθης Βενιαμίδης – Απόστολος Αθανασιάδης

Στάθης Βενιαμίδης – Απόστολος Αθανασιάδης

Καλλιτεχνικό αφιέρωμα από την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής  (Ε.Πο.Ν.Α.) σε δύο αξεπέραστους εκφραστές της μουσικής παράδοσης της Ματσούκας του Πόντου, τους Στάθη Βενιαμίδη (Βενιάμ) και Απόστολο Αθανασιάδη (Αποστολίκα).

_____________________________________________________________

 

Γιάννης Τσορτανίδης – Παντελής Σεβαστίδης

Γιάννης Τσορτανίδης – Παντελής Σεβαστίδης

Καλλιτεχνικό αφιέρωμα από την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής στους κύριους εκφραστές της μουσικής παράδοσης της Σάντας, Γιάννη Τσορτανίδη (Τσορτάν) και Παντελή Σεβαστίδη (Παντελίκα).

Μετέφεραν και μετέδωσαν ήχους και αξίες από τον αλησμόνητο Πόντο στην Νέα Σάντα Κιλκίς αλλά και σε όλους εμάς που μαθαίνουμε για αυτές τις σπάνιες προσωπικότητες, του δασκάλου και του μαθητή.

____________________________________________________________

 

Νίκος Παπαβραμίδης – Χρήστος Μπαϊρακτάρης

Νίκος Παπαβραμίδης – Χρήστος Μπαϊρακτάρης

Καλλιτεχνικό αφιέρωμα από την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής στους δύο αλησμόνητους θεματοφύλακες της ποντιακής μούσας τον Νίκο Παπαβραμίδη και τον Χρήστο Μπαϊρακτάρη.

Έζησαν 17 χρόνια στον Πόντο έχοντας γνήσια ακούσματα της λύρας και των τραγουδιών. Μετά την Γενοκτονία ήρθαν στην Ελλάδα φέρνοντας νωπό και ανόθευτο τον ποντιακό παραδοσιακό ήχο και με τη βοήθεια του ραδιοφώνου τον μεταφέρανε σε ολόκληρη την χώρα. Παρότι δεν είχαν γνώσεις μουσικής, με το ταλέντο και την αγάπη τους ξεπέρασαν το εμπόδιο αυτό. Οι μελωδίες τους κατευθυνόντουσαν από ενστικτώδεις κινήσεις που ξεπερνούσαν τα όρια των τεχνικών μηχανικών ρυθμών. Δίκαια ανήκουν σε αυτούς τους παππούδες που αποτέλεσαν πρότυπο καλλιτέχνη, πατριώτη αλλά και ανθρωπιάς, για τις επόμενες γενιές.

____________________________________________________________

 

Γιωργούλης Κουγιουμτζίδης – Χριστόφορος Χριστοφορίδης (Στοφόρον)

Γιωργούλης Κουγιουμτζίδης – Χριστόφορος Χριστοφορίδης (Στοφόρον)

Καλλιτεχνικό αφιέρωμα από την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής σε δύο αξέχαστους θεματοφύλακες της ποντιακής μούσας, τον λυράρη Γιώργο Κουγιουμτζίδη (Γιωργούλης) και τον πολυσύνθετο Χριστόφορο Χριστοφορίδη(Στοφόρον).

Πρόκειται για τον κορυφαίο για πολλούς λυράρη Β’ γενιάς που συνέχισε στα βήματα των παλαιοτέρων τη μουσική μας παράδοση και την μετέδωσε στην ομογένεια στο εξωτερικό συνεργαζόμενος για πολλά χρόνια με τον Χρύσανθο. Ο Στοφόρον αποτέλεσε το πρότυπο πόντιου ματσουκάτε. Αυθεντικός σε κάθε έκφανση της ποντιακής παράδοσης και γνήσιος εκφραστής του αρχέγονου θυμοσοφικού πνεύματος, είχε την ικανότητα να συνεπάρει τον συνομιλητή του και να τον ταξιδέψει νοητικά στην πατρίδα.

___________________________________________________________

 

Γώγος Πετρίδης – Χρύσανθος Θεοδωρίδης

Γώγος Πετρίδης – Χρύσανθος Θεοδωρίδης

Καλλιτεχνικό αφιέρωμα από την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής στον πατριάρχη της ποντιακής λύρας Γιώργο Πετρίδη (Γώγος) και το αηδόνι του Πόντου Χρύσανθο Θεοδωρίδη.

Πρόκειται για δύο από τους πιο άξιους και πασίγνωστους καλλιτέχνες του προηγούμενου αιώνα που με το πρωτοφανές τους ταλέντο αλλά και αγάπη για τον Πόντο, άφησαν ανεξίτηλα την σφραγίδα τους στην μουσική μας παράδοση.

 

ΠΗΓΗ : Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής

Επισκεφτείτε τη σελίδα της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής και δείτε τη θαυμάσια δουλειά που κάνουν

και τα καλλιτεχνικά αφιερώματα στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.epona.gr/category/%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%bf/%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b5%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση


Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων