ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

Όσο βαριά και δύσκολη κι αν ήταν η αγροτική κατ’ εξοχήν εργασία, δεν κούραζε τόσο τον εργαζόμενο, γιατί εκτελούνταν στα πλαίσια μια υγιούς οικογένειας και μιας οργανωμένης μικρής κοινωνίας. Δεν εργάζονταν οι Πόντιοι μόνο, διασκέδαζαν συνάμα με την εργασία τους!

Τους έβλεπες, τους άκουγες μάλλον, στο τσάπισμα, στο θέρισμα, στον τρύγο, να τραγουδούν, δημιουργώντας συχνά δικά τους επίκαιρα δίστιχα και τετράστιχα.

Το ίδιο συνέβαινε και στα παρακάθια, όταν παστάλιαζαν τα καπνά, ή ξεφλούδιζαν τα κοτσάνια από τα καλαμπόκια, όταν ράβδιζαν τα μαλλιά, όταν ύφαιναν, όταν έβοσκαν και πότιζαν τα ζώα, όταν έχτιζαν ομαδικά έναν τοίχο, όταν έκοβαν τα ξύλα, όταν μετέφεραν με τα κάρα τα προϊόντα τους.

Στον Πόντο, από τότε που ζούσαν εκεί Έλληνες, συνηθίζεται στις αγροτικές εργασίες όπως το κοτόφλυμαν,1 το λύχτρεμαν,2 το σκάψιμον, το διφτέρισμα ή αροκόπεμαν3 και το θέρισμα, οι οικογένειες να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να δουλεύουν όλοι μαζί στα χωράφια της μιας ή της άλλης οικογένειας.

Το έθιμο, εκτός του ότι καλλιεργούσε τις κοινωνικές σχέσεις, την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη, αποτελούσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδείξουν κάποιοι τις καλλιτεχνικές δυνατότητές τους αλλά και να έρθουν πιο κοντά με υποψήφιους γαμπρούς ή νύφες.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που γάμοι είχαν προκύψει από τέτοιες συναντήσεις!

 

________
1. Κοτόφλυμαν: Η αποφλοίωση των καλαμποκιών. | 2. Λύχτρεμαν: Το σκάλισμα του χωραφιού. | 3. Διφτέρισμα ή αροκόπεμα: Αραίωση του καλαμποκιού.

ΠΗΓΗ: www.pontos-news.gr  και www.lelevose.gr, δείτε τα άρθρα στους παρακάτω συνδέσμους:

 

Έρθαν οι εμπορ’   – Καζαντζίδης Στέλιος

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων