ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ BLOG

 

 

Το blog αυτό δημιουργήθηκε το σχολικό έτος 2017-2018, από μαθητές και καθηγητές του  2ου Γυμνασίου Χρυσούπολης στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος-διαγωνισμού :

Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον

που συνδιοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Υπουργείο Εσωτερικών (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης), με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών ,  με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Υπό την Αιγίδα της Ελληνική Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων (από την Ελλάδα και την Ομογένεια) τον Ποντιακό Ελληνισμό και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.

Ευχαριστούμε:

 

– Τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Υπουργείο Εσωτερικών (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης) , για την ευκαιρία που μας έδωσε, μέσω του προγράμματος-διαγωνισμού να δημιουργήσουμε το blog για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

– Τον κ. Γιάννη Πούλιο για τις προτάσεις δραστηριοτήτων και το χρήσιμο υλικό, με θέματα ποντιακού ενδιαφέροντος, που μας έστειλε.

– Τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών , συνδιοργανωτή του προγράμματος , και τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Παυλίδη Αντώνη, που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε το Σχέδιο Εργασίας «Ποντιακός Ελληνισμός» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

– Tη Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ3, που μας έστειλε και επέτρεψε στην ομάδα του blog να δημοσιεύσει επεισόδια, από εκπομπές της, ποντιακού περιεχομένου, όπως :

  • ΔΙΑΣΠΟΡΑ, « Οδοιπορικό στη γη του Πόντου»,
  • Μνήμη μου σε λένε Πόντο ,
  • Ελλήνων Δρώμενα, «Σέρρα».

– Την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε το πολύτιμο ψηφιοποιημένο υλικό της.

Την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (Ε.Πο.Ν.Α.) και τον πρόεδρό της κύριο Δαβιτίδη που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε άρθρα της σελίδας της και τα βίντεο με τα πέντε αφιερώματα της Ε.Πο.Ν.Α., σε άξιους και πασίγνωστους πόντιους καλλιτέχνες του προηγούμενου αιώνα που με το πρωτοφανές τους ταλέντο αλλά και αγάπη για τον Πόντο, άφησαν ανεξίτηλα την σφραγίδα τους στην μουσική μας παράδοση.

 

– Τους Πόντιους λυράρηδες-τραγουδιστές:

τον κ. Θεοδοσιάδη Κώστα

τον κ. Καλιοντζίδη Μιχάλη,

τον κ. Νικολαίδη Στάθη,

τον κ. Παρχαρίδη Αλέξη,

τον κ. Σαββίδη Σταύρο

που μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε τα τραγούδια τους.

(Είμαστε όμως σίγουροι, ότι αν είχαμε χρόνο και προλαβαίναμε να ζητήσουμε άδεια και από άλλους πόντιους καλλιτέχνες, θα μας το επέτρεπαν όλοι.)

 

– Τον κ. Αποστολίδη Αδάμ, λυράρη-τραγουδιστή της Χρυσούπολης, για τη συνέντευξη που μας έδωσε, για το cd που χάρισε στην ομάδα του blog, όπως και για το ότι μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε τα τραγούδια του.

– Τον κ. Αμοιρίδη Χαράλαμπο, στρατιωτικό δικηγόρο,για τις πληροφορίες που μας έδωσε για την τοπική ποντιακή ιστορία.

– Την κ. Μακρίδου Γρηγορία, φιλόλογο, για τις πληροφορίες που μας έδωσε για την τοπική ποντιακή ιστορία.

– Τον κ. Μακρίδη Νίκο, πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Νέστου, για τη βοήθεια του.

– Το Pontos-news.gr, που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε άρθρα του.

– Τον κ. Σιδηρόπουλο Στέφανο, χοροδιδάσκαλο, που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε τις 94 ποντιακές χορογραφίες  με τον κ. Κοκοβίδη Τάσο.

– Tη συμπολίτισσά μας κ. Διαμαντίδου Μαρία, Σχεδιάστρια – Ερευνήτρια Ποντιακής Ενδυμασίας, που προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει σε πολλά θέματα και μας έδωσε τα κείμενα-έρευνές της για την ποντιακή ενδυμασία.

– Τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Στεγνού «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» και ειδικότερα τον πρόεδρο  κ. Αποστολίδη Βασίλη , την κ. Κοσμίδου Ελένη, τον κ. Παναγιωτίδη Μπάμπη , και τον κ.Κυριακίδη Αλέξανδρο, που στήριξαν τις προσπάθειες του 2ου Γυμνασίου Χρυσούπολης και για το ποντιακό θεατρικό που ετοιμάζουμε και για το blog μας.

– Το Lelevose.gr και τον κ. Τριανταφυλλίδη, που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε άρθρα της σελίδας.

– Τον κ. Ζουρναντζίδη Νίκο που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε κείμενα και άρθρα του.

– Το blog,   pontiakilyra  και τον κ. Δαμιανίδη Θεόδωρο, που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε άρθρα του .

– Τον κ. Κοντοστέλιο Μανώλη, ο οποίος οργάνωσε το 1ο Συνέδριο για την Τοπική Ιστορία του Δήμου Νέστου και μας έδωσε όποιες πληροφορίες του ζητήσαμε.

– Τον κύριο, Διαμαντίδη Θεόδωρο, πρώην Πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων Νέστου , τον κύριο Μαρμαλίδη Σωτήρη, χοροδιδάσκαλο και  μέλος του συλλόγου Ποντίων Χρυσούπολης , την κυρία Κοσμίδου Χρυσή, τον κύριο Κώστα Ιωαννίδη , πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Κοσμά, οι οποίοι μας βοήθησαν με τα ονόματα των ποντίων καλλιτεχνών του Δήμου Νέστου.

Τον κ. Κουκκίδη Κώστα, γονέα μαθητή του Σχολείου μας που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε φωτογραφίες του.

 

 

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το blog για πολλούς λόγους.

 

Για να τιμήσουμε τους προγόνους μας.

Να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.

Να μεταβιβάσουμε τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τις παραδόσεις στις επόμενες γενιές.

Να ενώσουμε τους Πόντιους.

Να γνωριστούμε…

 

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Ετοιμάσαμε αυτό το blog, γατί είμαστε ΠΟΝΤΙΟΙ!!!

 

Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος δε μας έφτασε. Πώς να χωρέσεις ιστορία τόσων ετών σε κάποιες σελίδες και άρθρα μέσα σε 4 μήνες; Ίσως κάναμε λάθη. Μπορεί να ξεχάσαμε κάποιους. Σίγουρα όμως δεν το κάναμε σκόπιμα.

Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να ενημερώσουμε και να ζητήσουμε έγκριση για καθετί που αναδημοσιεύσαμε. Τους περισσότερους τους βρήκαμε , για μερικούς δεν βρήκαμε στοιχεία επικοινωνίας. Σχεδόν σε όλες τις σελίδες και τα άρθρα έχουμε και ενεργά link  των πηγών. Όλες τις πηγές, μας τις βάλαμε  στους σελιδοδείκτες για να τις επισκεφτείτε και εσείς και να αναζητήσετε και άλλες πληροφορίες για τον Πόντο. Με τη βοήθεια όλων σας και χωρίς πίεση χρόνου θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τις τυχόν αστοχίες και παραλείψεις και να τις διορθώσουμε.

Η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ. Αυτή είναι η αρχή. Υποσχόμαστε ότι δε θα σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε blog (άραγε πώς είναι το blog στα ποντιακά;;;) και τα επόμενα σχολικά έτη.

Άλλωστε ο Πόντος δεν πέθανε , ούτε θα πεθάνει ποτέ.

Είναι μέσα στην καρδιά μας.

Ο Πόντος είμαστε εμείς, τα παιδιά μας , τα παιδιά των παιδιών μας…

 

Οι μαθητές του Σχολείου μας, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ήταν:

 

Από την Α΄ Γυμνασίου

Μελίδου Δήμητρα

Ταξίδης Γιώργος

 

Από τη Β΄ Γυμνασίου

Καποπούλου Αλεξάνδρα

Ταξίδου Λεώνη

 

Από τη Γ΄ Γυμνασίου

Μαυροπούλου Κωνσταντίνα

Ξανθοπούλου Ελπίδα

 

Την παιδαγωγική καθοδήγηση της μαθητικής ομάδας είχαν οι καθηγητές:

Αμοιρίδου Σοφία,  φιλόλογος

Ξανθόπουλος Γιώργος, τεχνολόγος

 

 

 

Σε κάποιες σελίδες και άρθρα ακούγονται ποντιακά τραγούδια από Πόντιους καλλιτέχνες που μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε τα τραγούδια τους και τραγούδια από Πόντιους καλλιτέχνες που έχουν πεθάνει και, παίζοντάς τα, θέλουμε να τους τιμήσουμε. Μπορείτε να σταματήσετε τον ήχο πηγαίνοντας στο τέλος του κειμένου και πατώντας «παύση».

 

Μιχάλης Καλιοντζίδης, Όλα τα κόρτσοπα, Ομάλι Νικόπολης 

 


Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων