Ο Καραγκιόζης στο σχολείο μας!!!

Σήμερα Παρασκευή (27/5/2022) ήρθε στο σχολείο μας ο κύριος Δημήτρης Καρόγλου και η βοηθός του η κυρία Ξένια εκπροσωπώντας το Θέατρο Σκιών «ΣΚΙΑΣ ΟΝΑΡ» για να παίξουν μια παράσταση Καραγκιόζη για το Νηπιαγωγείο και τον Παιδικό Σταθμό!

Η παράσταση είχε τίτλο «Ο Καραγκιόζης στο πανηγύρι»!

Γελάσαμε με την ψυχή και στο τέλος ο κύριος Δημήτρης μας έδειξε πώς χειρίζεται τις φιγούρες πίσω από το πανί αλλά και πώς γίνεται να φαίνονται η φιγούρες πάνω στο πανί.

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Δημήτρη και την κυρία Ξένια!!!

20220527 090539 20220527 092035 20220527 093901 20220527 094623 20220527 100625

Η Μέλη και το WRO HELLAS 2021 -2022!!!

Μέσα στη χρονιά γνωρίσαμε τη μικρή μελισσούλα  – ρομπότ (BeeBot) και  μετά από ψηφοφορία της δώσαμε το όνομα «Μέλη». Παίξαμε πολλά παιχνίδια μαζί της και τα παιδιά έμαθαν να την προγραμματίζουν πολύ καλά και να λύνουν αποστολές διαδρομών επάνω σε πίστα με κουτάκια!

Εδώ είναι μερικά από τα παιχνίδια μας με τη Μέλη:

Το αποκορύφωμα όμως της ενασχόλησης μας με την Εκπαιδευτική Ρομποτική ήταν η δήλωση συμμετοχής στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO HELLAS 2021 -2022!!

Το θέμα φέτος ήταν o Πρωτογενής Τομέας – η Αγροτική Παραγωγή και πιο συγκεκριμένα «Ο πλούτος του τόπου μου». Η νηπιαγωγός με τα παιδιά αποφάσισαν να παρουσιάσουν τις πατάτες Νευροκοπίου καθώς είναι το κύριο προϊόν παραγωγής του τόπου.

Στην αρχή φτιάξαμε έναν εννοιολογικό χάρτη για την πατάτα για να δούμε τι ξέρουμε για αυτή πριν ξεκινήσουμε.

1648467371664

Στη συνέχεια, κάναμε μια αφίσα γεμάτη από ζωγραφιές με πατάτες

1648467228569

και δώσαμε στους γονείς των παιδιών ένα μικρό ερωτηματολόγιο για να μας περιγράψουν την διαδικασία παραγωγής της πατάτας κατά την διάρκεια του χρόνου.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους γονείς που μας βοήθησαν και μας έδωσαν τις πολύτιμες πληροφορίες που χρειαζόμασταν!!!

Επίσης, χρησιμοποιήσαμε εικόνες που έδειχναν τον κύκλο ζωής της πατάτας και παίξαμε μαζί με τη Μέλη για να της βάλει στη σειρά με τη βοήθεια των παιδιών!

Καθώς πλησίαζε ο καιρός του διαγωνισμού τα παιδιά έφτιαξαν την πίστα πάνω στην οποία θα κινούνταν το BeeBot για να παρουσιάσει τις πατάτες Νευροκοπίου. Η πίστα απεικόνιζε το χωριό του Περιθωρίου και τα χωράφια με τις πατάτες κατά την διάρκεια των τεσσάρων εποχών. Προσθέσαμε και ένα εμπόδιο (σύμφωνα με τον κανόνα-έκπληξη του διαγωνισμού) το οποίο ήταν ένα τρακτέρ που κουβαλούσε τις πατάτες από το χωράφι. Οι πατάτες κατασκευάστηκαν με πηλό και δημιουργήσαμε και πλαστικά βελάκια για να γράφουμε τον κώδικα για το ρομπότ πριν από τον προγραμματισμό.

Μετά από πολύ δουλειά και επιμονή καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πίστα μας και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο!

Τέλος βιντεοσκοπήσαμε το μικρό μας παραμύθι, στο οποίο η Μέλη πηγαίνει στο Περιθώρι και μαθαίνει για την πατάτα και πώς την καλλιεργούν οι παραγωγοί κατά την διάρκεια ενός χρόνου. Το υποβάλλαμε στον διαγωνισμό και τώρα είναι διαθέσιμο στο κανάλι του WRO HELLAS ή στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=A79PsX9PTB8 ή  αν πάτε στο YouTube και πληκτρολογήσετε «Νηπιαγωγείο Περιθωρίου Πατάτες Νευροκοπίου!!!

Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά του Ολοήμερου που εργάστηκαν με τόση επιμονή και κέφι για αυτό το αποτέλεσμα!!!

Το παρεάκι μας!

Από τον Νοέμβριο και για τους δυο επόμενους μήνες δουλέψαμε με τα παιδιά ένα project για την Φιλία!

Με αφορμή το project μας, δηλώσαμε συμμετοχή στον 3ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με θέμα «Φιλία είναι…». Ο Μαραθώνιος μας πρότεινε να επιλέξουμε ένα από τρία προτεινόμενα πακέτα βιβλίων, να τα δουλέψουμε στην τάξη και να συμπληρώσουμε τα σχετικά φύλλα εργασίας που θα μας έστελναν.

Πριν ξεκινήσουμε με τα βιβλία αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν εννοιολογικό χάρτη στον οποίο θα καταγράφονταν οι πρότερες γνώσεις των παιδιών σχετικά με το ποιος είναι ο φίλος/ φίλη για τα ίδια.

Αυτά που καταγράφηκαν σε πρώτη φάση από τα παιδιά  ήταν τα εξής:

Φίλος/ Φίλη είναι:

  • Κάποιος που παίζουμε μαζί
  • Κάποιος που χαιρετάμε
  • Κάποιο που του φερόμαστε ευγενικά
  • Κάποιος που μοιραζόμαστε πράγματα
  • Κάποιος που ζωγραφίζουμε μαζί
  • Κάποιος που θέλουμε να κρατήσουμε κοντά μας για πάντα

1648467371679

Στη συνέχεια ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης. Τα  βιβλία ήταν τα παρακάτω:

Η διαδικασία που ακολουθήσαμε ήταν η εξής: 1) Τα παιδιά άκουγαν την ιστορία από το βιβλίο, 2) συζητούσαν τις απορίες, τις εντυπώσεις και τις σκέψεις τους για το περιεχόμενο, 3)προσπαθούσαν να εντοπίσουν το μήνυμα της Φιλίας μέσα στο βιβλίο και 4) συμπλήρωναν τα σχετικά φύλλα εργασίας που περιείχαν παιχνίδια και ζωγραφιές. Η διαδικασία άρεσε πολύ στα παιδιά, συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις και συμπλήρωσαν με μεγάλη προσήλωση τα φύλλα εργασίας.

Αφού ολοκληρώσαμε τα βιβλία και τα φύλλα εργασίας επικαιροποιήσαμε τον εννοιολογικό μας χάρτη με αυτά που ανακαλύψαμε μέσα από τις ιστορίες. Αυτά που προστέθηκαν από τα παιδιά ήταν τα εξής:

Φίλος/ Φίλη είναι:

  • Κάποιος που μας δίνει χαρά
  • Κάποιος που μας δίνει θάρρος
  • Κάποιος που μας βοηθάει σε μια δύσκολη στιγμή
  • Κάποιος που μπορεί να είναι διαφορετικός από εμάς
  • Κάποιος που μαζί κάνουμε καινούργια πράγματα

20220509 095728

Μουσικοκινητικά παιχνίδια

Δεν σταματήσαμε όμως εδώ!

Συνεχίσαμε με μουσικοκινητικά παιχνίδια με θέμα τη Φιλία:

  • Παραλλαγμένες μουσικές καρέκλες: Σε αυτό το παιχνίδι ο στόχος δεν είναι να νικήσει ένα παιδί αλλά ολόκληρη η τάξη. Μόλις σταματήσει η μουσική, το κάθε παιδί πρέπει να πάει να βρει γρήγορα μια καρέκλα να καθίσει αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσει και τους φίλους του να βρουν μια θέση. Αν κάποιο από τα παιδιά δεν βρει θέση να καθίσει εγκαίρως, τότε χάνουν όλα τα παιδιά. Η δυσκολία αυξάνεται καθώς οι θέσεις μειώνονται και τα παιδιά καλούνται να βρουν δημιουργικούς τρόπους για να μην μείνουν οι φίλοι χωρίς καρέκλα (η ιδέα προήλθε από ιστολόγια συναδέλφων)

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την πρόκληση και ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο: Τα παιδιά καθοδηγούσαν εκείνα που δεν έβρισκαν θέση ώστε να εντοπίσουν τις κενές καρέκλες και στριμώχνονταν για να ανοίξουν χώρο και να μην μείνει κανένα παιδί εκτός. Όταν οι καρέκλες μειώθηκαν κατά πολύ τότε τα παιδιά σκέφτηκαν ότι τα όρθια παιδιά πρέπει να ακουμπάνε κάποιο που κάθεται έτσι ώστε να είναι «συνδεδεμένα» με μια θέση. Στο τέλος, σχηματίστηκαν αλυσίδες που συνέδεαν τα όρθια παιδιά με το καθιστό. Παρακάτω παρατίθενται κάποιες εικόνες από το παιχνίδι:

  • Δρόμος με εμπόδια για ζευγάρια: Σε αυτό το παιχνίδι η Νηπιαγωγός χρησιμοποίησε τις καρέκλες και τα παγκάκια της τάξης για να φτιάξει μια διαδρομή με εμπόδια. Στην αρχή τα παιδιά πιάστηκαν σε ζευγάρια και η οδηγία ήταν να διασχίσουν αυτή την διαδρομή χωρίς να αφήσουν το χέρι του άλλου παιδιού. Στη συνέχεια, το παιχνίδι έγινε πιο δύσκολο καθώς τα παιδιά έπρεπε να διασχίσουν και πάλι σε ζευγάρια την διαδρομή αλλά αυτή τη φορά να κρατάνε συνεργατικά ένα πανί το οποίο είχε μέσα μια κορίνα. Αν έπεφτε η κορίνα το ζευγάρι έχανε.

Και αυτή η δραστηριότητα άρεσε πολύ στα παιδιά και συμμετείχαν όλα με πολύ χαρά καθώς και οι δυο διαδρομές εκτελέστηκαν χωρίς λάθος και χωρίς να πέσει σε κανένα ζευγάρι η κορίνα.

 

Εικαστικά

Ομαδική εργασία: Με αφορμή ένα ανοιξιάτικο τραγούδι («Πετούν τα πεταλούδια») τα παιδιά αποφάσισαν και πρότειναν να φτιάξουν μια ομαδική ζωγραφιά που να αποτυπώνει όλα τα παιδιά της τάξης πιασμένα χέρι, χέρι μέσα σε ένα ανοιξιάτικο περιβόλι. Δυστυχώς λόγω ασθενειών δεν πρόλαβαν να μπουν όλα τα παιδιά στην ζωγραφιά.

 

Κονκάρδες Φιλίας!

Τέλος φτιάξαμε και κονκάρδες φιλίας από λέξεις γεμάτες αγάπη!! Οι λέξεις ήταν: αγάπη, φίλοι, φροντίδα, χαρά, παιχνίδι, μοιρασιά! 

Τα παιδιά με την βοήθεια της Νηπιαγωγού και της δασκάλας των Αγγλικών χρησιμοποιήσαν την εφαρμογή  wordart.com και έφτιαξαν συννεφόλεξα, τα οποία εκτύπωσαν και πλαστικοποίησαν για να φτιάξουν τις κονκάρδες. Αφού τις ολοκλήρωσαν, το κάθε παιδί αντάλλαξε την κονκάρδα του με τα άλλα παιδιά εκφράζοντας τα συναισθήματά του με τους φίλους του και τις φίλες του!

.png