Αντετοκούνμπο

Με αφορμή τις σημερινές επιτυχίες του Γιάννη Αντετονκούμπο, την κατάκτηση του NBA από την ομάδα του και την στέψη του ίδιου στην κορυφή του πλανήτη ακούς συνεχώς διθυράμβους σε όλα τα ΜΜΕ. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται συνεχώς για την ταπεινή του καταγωγή, για το πως ξεκίνησε σε μια ξένη αφιλόξενη χώρα φτωχός και λησμονημένος από κάθε είδους πρόνοια, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την χώρα καταγωγής των γονιών του. Προκαλεί συγκίνηση και απορία η επιτυχία του και πως η ζωή τα φέρνει μερικές φορές οι πιο καταφρονημένοι να πετυχαίνουν να κατακτήσουν τις πιο υψηλές κορυφές.
Με αφορμή τα παραπάνω θέλησα να γράψω σήμερα και να υπενθυμίσω πως κακώς προκαλεί τόση απορία κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό στην ιστορία του ανθρώπου, αποτελεί θα έλεγα τον κανόνα όπως είχε διαπιστώσει ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος. Όποιος στην φτώχεια και στην ανέχεια μεγαλώνει, παίρνει τέτοια δύναμη από την ζωή που πολλές φορές εκτινάσσεται με τεράστια ορμή προς τα πάνω στα απάτητα υψώματα της επιτυχίας.
Ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Έζησε το 600-520 π.χ. και ήταν νομοθέτης, πολιτικός, φιλόσοφος, ποιητής. Σε ερώτηση που δέχτηκε: Αν υπάρχει θεός ο οποίος ζει αιώνια, ποια είναι η δουλειά του μέσα στην αιωνιότητα; Πως ξοδεύει το χρόνο του; Με τι ασχολείται;
Η απάντηση του ήταν:
“Ζευς ταπεινοί τα υψηλά και τα ταπεινά υψοί”
Δηλαδή:
Ο Δίας ταπεινώνει αυτούς που υπερηφανεύονται και τους ταπεινούς τους εξυψώνει.

Ένα πράγμα δηλαδή κάνει ο θεός, μια είναι η εργασία του, η δουλειά του, ένα πράγμα απεργάζεται νυχθημερόν εις την αιωνιότητα, Πως θα ταπεινώνει τους υπερήφανους και πως θα ανυψώνει τους περιφρονημένους και ταπεινούς. Ας μην μας προκαλεί απορία λοιπόν η απόλυτη επιτυχία ενός φτωχού μετανάστη.

Κατηγορίες: Αρχαίοι, Γνωμικά, Επικαιρότητα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.