Tο 1ο ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας, με την ομάδα Ursa Minor, θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό διαστημικής  “CanSat in Greece“, που διοργανώνει η Space Innovation  (SPIN) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Πρόκειται για πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής, ο οποίος στοχεύει στην εξοικείωση των συμμετεχόντων μαθητών Λυκείου με τεχνολογίες παρόμοιες αυτών που χρησιμοποιούνται σε έναν πραγματικό δορυφόρο. Αποτελεί δε προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον ESA.

 

 

Φέτος, για πρώτη χρονιά, ο διαγωνισμός διαθέτει κατηγορία και για προπτυχιακούς φοιτητές.

Οι ομάδες αποτελούνται από 4 – 6 μέλη και καλούνται να οραματιστούν μια διαστημική αποστολή, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού (ύψος 11,5 cm και διάμετρο 6,6 cm) για να την εκτελέσει. Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύεται σε ύψος ενός χιλιομέτρου και κατά την προσεδάφισή του με την βοήθεια αλεξίπτωτου, εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε ομάδα. Η φετινή εκτόξευση θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ σε αυτήν θα πάρουν μέρος συνολικά δέκα ομάδες.

 

H αποστολή των ομάδων είναι διπλή.

Με την ολοκλήρωση της εκτόξευσης, κάθε ομάδα αναλύει – παρουσιάζει τα δεδομένα που κατέγραψε ο “δορυφόρος” της, όπως μετρήσεις γεωγραφικών συντεταγμένων, ατμοσφαιρικής πίεσης και θερμοκρασίας. Επιπλέον κάθε ομάδα θα πρέπει να προτείνει και μια δευτερεύουσα αποστολή, η οποία θα δίνει και το στοιχείο της ιδιαιτερότητάς της.

Η δευτερεύουσα αποστολή της ομάδας Ursa Minor είναι εμπνευσμένη από αποστολές της NASA στον πλανήτη Άρη και συγκεκριμένα από αυτή του Pathfinder. Το CanSat της ομάδας είναι ένα όχημα (rover) το οποίο κατά την πτώση του με το αλεξίπτωτο παίρνει επιπλέον μετρήσεις υγρασίας και έντασης του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη και επίσης βγάζει φωτογραφίες από μεγάλο υψόμετρο. Όταν προσεδαφιστεί, αποδεσμεύει το αλεξίπτωτο και κινείται μέσω τηλεχειρισμού. Από το έδαφος τώρα στέλνει στον σταθμό βάσης (Γη) όλες τις μετρήσεις της πρωτεύουσας αποστολής συν αυτές τις δευτερεύουσας και επιπλέον φωτογραφίες από το έδαφος του πλανήτη. Στο video μπορείτε να δείτε την ομάδα κατά την διάρκεια δοκιμών του μικροδορυφόρου.

 

Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός “CanSats in Europe” διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2010 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Από τότε έχουν λάβει χώρα επτά ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί με ισάριθμες ελληνικές συμμετοχές. Οι ελληνικές αποστολές έχουν καταλάβει δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και 2014.

 

Οι ομάδες του διαγωνισμού CanSat in Greece 2018:

  • Zephyrus II – 7ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων
  • CAN.CAN – 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο)
  • Gaia – 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης
  • L.I.F.E. – Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά
  • Ursa Minor – 1ο ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας
  • Πήγασος – Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ROBOTONIO
  • x-alon – Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Αλοννήσου
  • Polyclitus – Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
  • Elementary saveSatellite 1 – Σύλλογος RoboSpecialists Ξάνθης
  • H2O – Γενικό Λύκειο Εκπαιδευτηρίου Πάνου

 

Η ομάδα Ursa Minor του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας αποτελείται από επτά μαθητές της Β’ τάξης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πορεία της ομάδας Ursa Minor μπορείτε να τους ακολουθήστε στο Facebook ή διαβάστε στο ιστολόγιο.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό CanSat in Greece επισκεφθείτε τη σελίδα: http://goo.gl/8vkp5X .

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους μαθητές του σχολείου μας.