Έρχονται απεριόριστα νέα top level domains στο Διαδίκτυο.

Πηγή: techteam.gr

Οποιαδήποτε εταιρεία, οργανισμός ή φορέας θα μπορεί σύντομα (εφόσον διαθέτει αρκετά χρήματα) να καταχωρίσει το δική του επέκταση ονόματος χώρου (top level domain – TLD) στο Διαδίκτυο, όπως «.ξενοδοχείo», «.τράπεζα» ή «.iphone». H απόφαση, που φέρνει τη μεγαλύτερη αλλαγή στη λειτουργία του Παγκόσμιου Ιστού εδώ και 26 χρόνια, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία που ελέγχει τη βασική υποδομή του Internet. «Είναι η αρχή μιας εντελώς νέας φάσης για το Διαδίκτυο» δήλωσε ο Πίτερ Ντάνγκεϊτ Θρας, πρόεδρος του ΔΣ της ICANN, της Διαδικτυακής Εταιρείας Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης. Η απόφαση, που ανακοινώθηκε σε συνάντηση της ICANN στη Σιγκαπούρη, θεωρείται η σημαντικότερη αλλαγή στο Διαδίκτυο από τα εγκαίνια του ονόματος χώρου .com το 1984. Χρειάστηκαν έξι χρόνια διαπραγματεύσεων πριν δοθεί το πράσινο φως, κυρίως επειδή υπήρχε η ανησυχία ότι τα νέα ονόματα χώρου θα μπορούσαν να παραβιάζουν εμπορικές ονομασίες ή πνευματικές ιδιοκτησίες.

Όμως οι πρώτοι που θα ενδιαφερθούν να ζητήσουν νέες καταλήξεις θα είναι πιθανότατα μεγάλες εταιρείες που επιθυμούν να προστατεύσουν τις εμπορικές τους ονομασίες. Η Microsoft και η Apple, για παράδειγμα, θα είχαν κάθε λόγο να μεταναστεύσουν από το χώρο .com στους δικούς τους χώρους .microsoft και .apple. Μόνο ένα από τα 13 μέλη του ΔΣ της ICANN ψήφισε κατά της αλλαγής.

Τα κυριότερα σημεία του νέου συστήματος

  • Τα νέα ονόματα χώρου θα μπορούν να καταχωρούνται σε οποιαδήποτε γλώσσα
  • Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις για 90 ημέρες, αρχίζοντας από τις 12 Ιανουαρίου 2012.
  • Αιτήσεις μπορούν να καταθέτουν εταιρείες, οργανισμοί και φορείς, όχι όμως και ιδιώτες.
  • Οι κανονισμοί για την έγκριση νέων ονομάτων χώρου έχουν έκταση 360 σελίδων και το κόστος για την κατάθεση κάθε αίτησης, ανεξαρτήτως του αν θα γίνει τελικά δεκτή, ανέρχεται στις 185.000 δολάρια.
  • Το υψηλό τίμημα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τις νέες καταλήξεις. Θα αποτρέπει επίσης τους καιροσκόπους που σπεύδουν να κατοχυρώσουν πολύτιμες διευθύνσεις για να τις πουλήσουν αργότερα σε όσους πράγματι ενδιαφέρονται.
  • Για τις αιτήσεις που προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες η ICANN θα διαθέσει κονδύλι 2 εκατ. δολαρίων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στο προσεχές μέλλον θα εγκριθούν 500 με 1.000 γενικά ονόματα χώρου ανώτατου επιπέδου (gTLD), τα οποία θα αντιστοιχούν κυρίως σε εταιρείες, μάρκες, πόλεις και γενικές περιγραφές όπως «.εστιατόρια». Ήδη έχουν εμφανιστεί φορείς που προωθούν την κατάληξη .sport για τους αθλητικούς δικτυακούς τόπους, ενώ δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ζητήσει ανεξάρτητα τη δημιουργία του .eco. Στην περίπτωση που υπάρχουν πολλοί φορείς ή εταιρείες που διεκδικούν το ίδιο όνομα χώρου, η ICANN θα προχωρά σε δημοπρασία. Η εταιρεία εκτιμά πάντως ότι οι ενδιαφερόμενοι θα προτιμούν να καταλήγουν σε μεταξύ τους συμφωνία ώστε να αποφεύγουν αυτό το ενδεχόμενο.

Μέχρι σήμερα, στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούνται 290 καταλήξεις χωρών, όπως .gr και .fr, καθώς και 22 ανοιχτά ονόματα χώρων όπως .com και .tel για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Κατηγορίες: Δίκτυα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση