Windows XP lite SP3 και αξιοποίηση παλαιότερου υπολογιστικού εξοπλισμού

Πηγή: ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χανίων

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά Σχολεία σε σχέση πάντα με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι η διαρκής και δυσβάστακτη οικονομικά ανάγκη ανανέωσης του υπάρχοντος υπολογιστικού εξοπλισμού. Ο υφιστάμενος εγκατεστημένος υπολογιστικός εξοπλισμός στα σχολεία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας στη συντριπτική του πλειοψηφία θεωρείται ήδη «γηρασμένος» αν όχι παρωχημένος κάτι που προκαλεί συνεχώς τεχνικά προβλήματα αλλά και δυσλειτουργίες…


Στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χανίων σε μια προσπάθεια πειραματισμού και διερεύνησης της όσο το δυνατόν καλύτερης αξιοποίησης του υπάρχοντος εξοπλισμού στα σχολεία, δοκιμάσαμε τα Windows XP GR lite SP3. Τα Windows XP GR lite SP3 είναι μια ειδική έκδοση των ΧΡ σχεδιασμένη για παλαιότερους υπολογιστές με χαμηλή μνήμη και επεξεργαστική ισχύ που δεν μπορούν να «τρέξουν» μια πλήρη έκδοση των XP.
Η δοκιμή έγινε με ένα υπολογιστή ο οποίος είχε εδώ και καιρό εγκαταλειφθεί παρότι το υλικό του λειτουργούσε ακόμα. Ο συγκεκριμένος υπολογιστής έχει τα εξής χαρακτηριστικά : Επεξεργαστής: Intel Pentium MMX στα 167 ΜΗz, Μνήμη: 256 ΜΒ, Σκληρός δίσκος: 10 GB. Το σχολείο από το οποίο προέκυψε ο συγκεκριμένος υπολογιστής τον προόριζε για πέταμα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων για ανακύκλωση.
Ξεκινήσαμε λοιπόν την προσπάθεια «ανάστασης», του εν λόγω απαρχαιωμένου μηχανήματος, με ένα καλό καθάρισμα από την σκόνη που είχε μαζέψει τη τελευταία δεκαετία που πέρασε από τη αγορά του. Στη συνέχεια βρήκαμε ένα κατάλληλο παλιό πληκτρολόγιο (5-din) αφού θύρα PS/2 δεν υπήρχε πόσο μάλλον USB. Το σειριακό ποντίκι βρέθηκε ευτυχώς σχετικά εύκολα και τοποθετήθηκε στην RS232 θύρα. Τοποθετήθηκε επίσης και μια κάρτα δικτύου σε μια από τις δύο PCI υποδοχές που ήταν ευτυχώς ελεύθερες, οι υπόλοιπες κάρτες ήχου και γραφικών ήταν βαλμένες σε ISA υποδοχές. Αμέσως μετά ξεκινήσαμε την εγκατάσταση των Windows XP lite SP3 που εντελώς απροσδόκητα τελείωσε πολύ πιο γρήγορα από ότι θα περίμενε κανείς, περίπου σε 25 λεπτά, και το απαρχαιωμένο μηχάνημα ξεκίνησε τελικά εμφανίζοντας το γνώριμο λογότυπο της Microsoft.
Η ταχύτητα εκκίνησης και πλοήγησης στα διάφορα παράθυρα και εφαρμογές ήταν αξιοσημείωτα γρήγορη λαμβάνοντας υπόψη ότι το εν λόγω μηχάνημα είναι πάνω από δέκα ετών. Παράλληλα εγκαταστήσαμε και το office 2003 το οποίο «έτρεχε» επίσης ικανοποιητικά και γρήγορα. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι η συγκεκριμένη έκδοση δεν εγκαθιστούσε κάποιο πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο (browser), η προσπάθεια εγκατάστασης του Explorer απέτυχε όπως και του Chrome, όταν όμως δοκιμάσαμε ένα ελαφρύ σελιδομετρητή όπως ο Κ-meleon όλα πήγαν μια χαρά. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα πλοηγηθήκαμε στο Internet με άνεση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εκτός βέβαια από τις σελίδες με βαριά γραφικά και video όπως το youtube όπου η απαρχαιωμένη κάρτα γραφικών τα βρήκε λίγο σκούρα.
Τελειώνοντας τη σύντομη αυτή παρουσίαση του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα μπορούσαμε ως συμπέρασμα, να υποστηρίξουμε ότι πεπαλαιωμένος εξοπλισμός όπως υπολογιστές με επεξεργαστές Pentium III ή και παλαιότεροι με μικρή μνήμη RAM (ελάχιστο 128MB) θα μπορούσαν να ζήσουν μια δεύτερη «νεότητα» με τη συγκεκριμένη έκδοση των XP. Οπότε πέρα από τη λύση του ανοικτού λογισμικού που έτσι και αλλιώς μπορεί να δώσει παράταση ζωής σε παλαιούς υπολογιστές υπάρχει και η λύση της Microsoft για τους οπαδούς των Windows. Σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, τέτοιου είδους επιλογές μπορούν δώσουν οικονομικές λύσεις στις ανάγκες των σχολείων.

Κατηγορίες: Λογισμικό, Υλικό. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση