Γρήγορο internet με χαμηλό κόστος

Πολύ υψηλές ταχύτητες Ίντερνετ και εξαιρετικά χαμηλό κόστος σύνδεσης στο διαδίκτυο θα διασφαλίσει σε περίπου 2 εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα το δίκτυο οπτικών ινών, η εγκατάσταση του οποίου θα γίνει σταδιακά στα επόμενα 7 χρόνια. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης, παρουσιάζοντας σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο, με την εγκατάσταση του δικτύου, η Ελλάδα γίνεται πρωτοπόρος σε θέματα τεχνολογίας στην ΕΕ και αίρεται η απομόνωση της ελληνικής περιφέρειας.

optikes_ines_m.jpg

Ταχύτητες ίντερνετ πολλαπλάσιες από τις σημερινές σε χαμηλότερο κόστος θα απολαμβάνουν από το 2011 πρώτα τα Σπάτα και επιχειρήσεις μέσω του δικτύου οπτικών ινών. Δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και 52 άλλες πόλεις , συνολικά σε 186 δήμους της Ελλάδας, θα καλυφθούν με 16.000 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών σταδιακά ως το 2017, απολαμβάνοντας με μία σύνδεση, εκτός από ίντερνετ σε ταχύτητες 100 Mbps, τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, τηλεργασία, τηλεεκπαίδευση, τηλεϊατρική, ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η εγκατάσταση του δικτύου οπτικών ινών, του μεγαλύτερου έργου πληροφορικής και τεχνολογίας που προκηρύχτηκε ποτέ στη χώρα μας, είναι προϋπολογισμού 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά το ελληνικό δημόσιο θα συμμετέχει με 700 εκατομμύρια ευρώ και 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα καταβάλλουν ιδιώτες επενδυτές.

Η διάρκεια της σύμπραξης με του ιδιώτες θα είναι 30 χρόνια. Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί το πρώτο 6μηνο του 2010 Οι ανάδοχοι θα συγκροτήσουν τρεις Ειδικούς Φορείς Διαχείρισης (Ε.ΦΟ.ΔΙΑ.), οι οποίοι θα μισθώνουν την οπτική ίνα στον παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που θα επιλέγει ο καταναλωτής. Το δημόσιο θα χρηματοδοτεί με 350 ευρώ κάθε σπίτι ή επιχείρηση για την εγκατάσταση της οπτικής ίνας. Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη του δικτυού οπτικών ινών κανένα κτίριο δεν θα αδειοδοτείται από την πολεοδομία εάν δεν συμπεριλαμβάνει μελέτη οριζόντιας και καθετής καλωδίωσης για την οπτική ίνα.

Κατηγορίες: Δίκτυα, Επικαιρότητα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση