Οδηγίες για την Καταγραφή Εξοπλισμού στο Βιβλίο Υλικού

Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να καταγράφεται ο εξοπλισμός του Σχολείου στο Βιβλίο Υλικού με λάθος τρόπο, είτε με ελλειπή περιγραφή, είτε με υπερβολικές λεπτομέρειες. Με τον όρο ‘Βιβλίο Υλικού’ αναφερόμαστε τόσο στο παλιό βιβλίο περιουσίας του Σχολείου, όσο και στην ηλεκτρονική καταγραφή του εξοπλισμού στο Myschool, αλλά και την ανεπίσημη καταγραφή που κάνει ο καθένας μας για προσωπική του χρήση. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να εντοπίσουμε πχ κάποιον υπολογιστή στο βιβλίου υλικού.

Παραδείγματα λανθασμένης καταγραφής:

  • Υπολογιστής VENTO
  • Κεντρική μονάδα
  • Σταθμός εργασίας
  • Υπολογιστής ALTEC Pentium (R) 4 2.8GHz, RAM 512Mb DDR-SDRAM PC3200 400MHz, HDD Seagate Barracuda 120Gb SATA 5400rpm, Graphics Card VGA sis6326 512Mb, Motherboard Elitegroup ECS 848P-A Socket 478, DVD Creative 48x RW, Audio AC’97, LAN Realtek 8139 100Mbps, Power Supply Force 350W, Case Midi Tower ATX, Mouse OEM 500dpi, Keyboard OEM 105keys Greek layout.

Οι τρεις πρώτες περιπτώσεις στην παραπάνω καταγραφή δεν παρέχουν καμία ουσιαστική περιγραφή, ενώ στην τελευταία περίπτωση γινόμαστε υπερβολικά λεπτομερείς, χωρίς να χρειάζεται.

Η ορθή διαδικασία:

Όσον αφορά τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με την καταγραφή του οποίου συνήθως ασχολούνται οι εκπ/κοί Πληροφορικής (χωρίς να αποτελεί υποχρέωσή τους), μας ενδιαφέρει κυρίως η καταγραφή υπολογιστών και ακριβού εξοπλισμού, όπως οθόνες, βιντεοπροβολείς, εκτυπωτές και switch. Υλικά όπως ποντίκια, πληκτρολόγια, ηχεία, ακουστικά, μικρόφωνα, web κάμερες κλπ θεωρούνται αναλώσιμα και δεν έχει νόημα να καταγράφονται.

Όταν θέλουμε να περιγράφουμε έναν υπολογιστή, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ισχύς του, που καθορίζεται από τον συνδυασμό Επεξεργαστή και Μνήμης. Αυτά τα δυο χαρακτηριστικά είναι ενδεικτικά πχ για το αν ένα μηχάνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για server, ή αν χρειάζεται αναβάθμιση, ή αν είναι για απόσυρση.

Με βάση τα παραπάνω, αν πχ κάποιος μας ρωτήσει τι υπολογιστή έχουμε στην αίθουσά μας, αρκεί να του πούμε ότι έχουμε πχ έναν i5 6ης γενιάς με 8Gb μνήμη. Για να καταγράψουμε έναν τέτοιο υπολογιστή στο βιβλίο υλικού, θα δώσουμε την περιγραφή:

  • H/Y i5-6400 8Gb RAM

Δεν είναι απαραίτητο ούτε να γράψουμε ότι ο επεξεργαστής είναι στα 2.7MHz, αφού το μοντέλο του επεξεργαστή είναι συγκεκριμένο (εκτός από πολύ παλιούς επεξεργαστές, όπου πχ ένας Pentium 4 στα 3GHz ήταν αισθητά ισχυρότερος από έναν Pentium 4 στα 1.7GHz), ούτε για τη μνήμη μας ενδιαφέρει αν είναι στα 2400MHz. Τέτοιες λεπτομέρειες είναι απαραίτητες μόνο σε περίπτωση αναβάθμισης του εξοπλισμού, όμως δεν θα ανατρέξουμε ποτέ στο βιβλίο υλικού για να δούμε τι μνήμη φοράει το μηχάνημα προκειμένου να την αλλάξουμε.

Για να βρούμε την πληροφορία στον υπολογιστή μας:

Στο Linux, κάνουμε από το μενού Εφαρμογές > Εργαλεία Συστήματος > Παρακολούθηση Συστήματος. Στην καρτέλα ‘Σύστημα’ βρίσκουμε ακριβώς την πληροφορία που ψάχνουμε.

Στα Windows μπορούμε να ανοίξουμε παράθυρο εξερεύνησης και να βρούμε αυτό που θέλουμε στις ιδιότητες του ‘Υπολογιστή μου’.

 

Προφανώς, όταν δείχνει ότι έχουμε μνήμη 19Gb, στην πραγματικότητα έχουμε 20Gb και ο υπολογιστής απλά υπολογίζει με διαφορετικό τρόπο τη στρογγυλοποίηση.

 

Άλλος εξοπλισμός:

Οι οθόνες θα πρέπει να δηλώνονται ξεχωριστά από τους υπολογιστές, έτσι ώστε στην περίπτωση που χαλάσει κάποιο από τα δυο να μπορούμε να το ξεχρεώσουμε από το βιβλίο υλικού. Για άλλες συσκευές συνήθως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο της συσκευής που τις περισσότερες φορές είναι ευδιάκριτο πάνω στη συσκευή. Σημαντικό είναι να δηλώσουμε:

  1. τον τύπο της συσκευής (H/Y, οθόνη, εκτυπωτής, φωτοτυπικό, …),
  2. τις δυνατότητές του (LCD ή CRT, inkjet ή laser, …),
  3. την ταυτότητά του (μοντέλο), ή αν δεν το γνωρίζουμε
  4. τα χαρακτηριστικά του (πχ διάσταση οθόνης).

Για μια οθόνη πχ που είναι μάρκας HP, τύπου LCD, μοντέλο L1706, διάσταση οθόνης 17″ και αναλογία οθόνης 4:3, μπορούμε να γράψουμε στο βιβλίο Οθόνη LCD HP L1706, ή Οθόνη LCD HP 17″ 4:3.

Παρόμοια, για άλλες συσκευές προσπαθούμε να κάνουμε μια συνοπτική περιγραφή των δυνατοτήτων τους, όπως πχ:

  • Εκτυπωτής Laser Έγχρωμος Lexmark C540dn
  • Φωτοτυπικό Konica-Minolta Bizhub 363
  • Switch TP-Link TL-SG1016DE 16θ 1000Mbps   <-  (16 θέσεων & Gigabit Ethernet)

Τέλος, είναι σημαντικό να φαίνεται και η ποσότητα του εξοπλισμού. Αν πχ έχουμε 6 οθόνες, θα πρέπει στη στήλη ‘ποσότητα’ να γράψουμε οπωσδήποτε τον αριθμό 6. Αν δεν υπάρχει η στήλη ‘ποσότητα’ στο βιβλίο μας, θα γράψουμε στην περιγραφή

  • 6x οθόνη Viewsonic VP2785-4K
Κατηγορία: howto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων