Ο Δήμος Ηρακλείου βραβεύει τους μαθητές του ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής για την εργασία τους

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία FREE MOBILITY Ανεμπόδιστη ελεύθερη μετακίνηση, Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, Περιβάλλον & Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη | , στις 18-05-2015

DIΣτο πλαίσιο του προγράμματος ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ και ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ FREE MOBILITY, o Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ηρακλείου κ. Πέτρος Ινιωτάκης, σας προσκαλεί στην εκδήλωση παρουσίασης των προτάσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα, τα δικαιώματα ατόμων με κινητικές δυσκολίες και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών του Δήμου Ηρακλείου, από την ομάδα ΘΗΣΕΑΣ των μαθητών του ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής Ηρακλείου, η οποία βραβεύτηκε με το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο Ηλεκτρονικής Έκφρασης στο διαγωνισμό FREE MOBILITY.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015 και ώρα 11.00 στην Αίθουσα “Ανδρόγεω” του Δήμου Ηρακλείου (2ος όροφος).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που καλλιεργεί την περιβαλλοντική διάπλαση των νέων, μέσα από το μήνυμα: «Οι μαθητές ερευνούν, οι πόλεις ενημερώνονται, η κοινωνία ευαισθητοποιείται» με σκοπό την ευρύτερη διάδοση στην οικογένεια, στο σχολείο και στην τοπική κοινότητα οικολογικών στάσεων και συμπεριφορών και την ανατροπή της αλόγιστης χρήσης αυτοκινήτων.

Η Εκστρατεία FREE MOBILITY υλοποιείται για πρώτη φορά και είναι παράλληλη δράση της Εκστρατείας ECOMOBILITY, που υλοποιείται για 12η συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα με την ελπίδα οι μαθητές από τα Ειδικά Σχολεία να προσεγγίσουν τις δυσκολίες που προκαλούν οι συνθήκες και οι συνήθειες μετακίνησης στη λειτουργία των πόλεων και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ίδιων και των συμπολιτών τους. Τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και άλλων Υπουργείων, ενώ επιστρατεύονται αξιόλογα Επιστημονικά Ιδρύματα και Οργανισμοί, που στηρίζουν την προετοιμασία των εργασιών και προτάσεων των μαθητικών ομάδων σε κάθε πόλη.

freemobilility

Η ομάδα ΘΗΣΕΑΣ του ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής έχει μελετήσει και καταγράψει τις συνήθειες μετακίνησης των κατοίκων του Ηρακλείου, τις ελλείψεις στις συγκοινωνιακές δομές και τα προβλήματα που προκαλούνται σε πεζούς, σε ηλικιωμένους και σε άτομα με κάποιου είδους αναπηρία. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί παρουσία Τοπικών Αρχών, φορέων, επιστημόνων, Μέσων Ενημέρωσης και πολιτών, οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις δικές τους λύσεις στους πολίτες για αλλαγή συμπεριφορών στη μετακίνηση τους καθώς και τη βραβευμένη ιστοσελίδα που δημιούργησαν «Αναφέρω το Εμπόδιο- Βρίσκω Λύση» http://www.theseas-her-access.com/, με σκοπό να λειτουργήσει ως εργαλείο αναφοράς των εμποδίων κινητικότητας και πρόσβασης στην πόλη μας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.

Καθώς σήμερα είναι περισσότερο επιτακτική η ανάγκη αλλαγής και αναθεώρησης του τρόπου που σκεφτόμαστε και ενεργούμε, τέτοιες προσπάθειες ενεργούς συμμετοχής και συλλογικής προσπάθειας από μαθητές αξίζουν σεβασμού, προσοχής και επιβράβευσης. Άλλωστε οι μαθητές και οι έφηβοι με αναπηρία πρέπει να  βρίσκονται στον πυρήνα των προσπαθειών για τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, όχι απλώς ως δικαιούχοι αλλά και ως φορείς αλλαγών δεδομένου ότι είναι τα κατάλληλα άτομα να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το αν ικανοποιούνται οι ανάγκες τους.

χωρίς τίτλο

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση