Για ένα ανθρώπινο και βιώσιμο Ηράκλειο. Εκδήλωση ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία FREE MOBILITY Ανεμπόδιστη ελεύθερη μετακίνηση, Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, Περιβάλλον & Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη | , στις 21-05-2015

Σήμερα Πέμπτη 21 Μαΐου 2015 και ώρα 11.00 στην Αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας με θέμα: “FREE MOBILITY -Ελεύθερη και ανεμπόδιστη μετακίνηση”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ηρακλείου κ. Πέτρου Ινιωτάκη σε συνεργασία με την Υπεύθυνη επικοινωνίας Κρήτης για το Πρόγραμμα ECOMOBILITY -FREEMOBILITY κ. Πιταροκοίλη Στέλλα, προκειμένου να παρουσιάσουν την εργασία τους οι μαθητές του ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής που διακρίθηκαν με το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ECOMOBILITY- FREE MOBILITY 2014- 2015.

Στόχος είναι ένα Ηράκλειο ανθρώπινο και βιώσιμο που διέπεται από τις αρχές τις κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Δεν ήταν μια εκδήλωση φιλανθρωπίας.

Ήταν μια εκδήλωση επιβράβευσης, αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης.

Η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο σκέψης, να εμβαθύνεις στην οπτική του άλλου και να βλέπεις πέρα από τα στενά πλαίσια των συμφερόντων σου αλλά και το σθένος να συμμετέχεις ενεργά σε συζητήσεις και διαλογικές αντιπαραθέσεις είναι μερικοί από τους στόχους που επιτεύχθηκαν μέσα από αυτήν την εκστρατεία.

Προέκυψε εύλογα ο προβληματισμός… Τι κοινωνία θέλουμε; Τι σχολείο;

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης -Νέας Γενιάς – Καινοτομίας κ. Καναβάκη Μαρία, ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Αναστασάκης Ιωάννης, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης κ Περικλειδάκης Γεώργιος, η Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης της 6ης Περιφέρειας Ηρακλείου κ. Δρακάκη Μαρία, Δημοτικοί και Διαμερισματικοί Σύμβουλοι, ο κ. Δαφέρμος και η κ. Πλατύρραχου Κάλλια, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης κ. Χαρωνίτης και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες και δημότες του Ηρακλείου.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση τόνισαν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελεύθερη μετακίνηση προκύπτει από τη συμπεριφορά των κατοίκων.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης όλοι γνωρίζουμε πως είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει χρηματοδότηση για έργα και υποδομές λόγω έλλειψης πόρων. Όμως «είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας; …να σταματήσουμε να παρκάρουμε στο πεζοδρόμιο ή στις θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ; …να σταματήσουμε να παρεμποδίζουμε τη διέλευση των πεζών, των ηλικιωμένων, των ανθρώπων με μόνιμες ή προσωρινές κινητικές δυσκολίες;» Και αν ναι, τότε… αυτός που έχει αναλάβει την ευθύνη να τηρεί το νόμο ακόμη και να επιβάλει την ποινή που πρέπει!

Όμως ο πολιτισμός ως καθημερινότητα δεν είναι μόνο θέμα νόμων. Νόμοι υπάρχουν πολλοί που ρυθμίζουν την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους εντός των πόλεων και των οικισμών (πλατείες, άλση, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, κ.ά.).

Για ένα Ηράκλειο για όλους, μια πόλη αξιοβίωτη, που θα χωρά όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές.

Η αλλαγή είναι ευθύνη όλων μας!

Είναι ζήτημα συλλογικής προσπάθειας και ενεργούς συμμετοχής.

Η καθηγήτρια Πληροφορικής και υπεύθυνη του προγράμματος Ecomobility – Free Mobility κ. Στέλλα Πιταροκοίλη, μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Πέτρο Ινιωτάκη, φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” όπου και αναφέρθηκαν όχι μόνο τα κακώς κείμενα στις μετακινήσεις εντός πόλεως μέσα από τα μάτια των μαθητών αλλά συζητήθηκαν και οι λύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν σαν το μίτο που έδωσε η Αριάδνη στο Θησέα προκειμένου να βγει από τον λαβύρινθο και έτσι η πόλη του Ηρακλείου να γίνει μια πόλη βιώσιμη και προσβάσιμη σε όλους.

To απόσπασμα της εκπομπής μπορείτε να το παρακολουθήσετε πατώντας εδώ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση