Τα κίτρινα καπέλα, της Κέλλυ Ματαθία Κόβο Εκδόσεις: Πατάκη 25/10/2022

καπελα1

Στα παιδιά.
Για να διαλέγουν το φως απ’ το σκοτάδι.
Για να θυμούνται.
«Θυμάμαι, πριν πολλά χρόνια, σ’ ένα μεγάλο καταπράσινο βοσκοτόπι, ζούσαν χαρούμενα κι αρμονικά πρόβατα, κατσίκες, κουνέλια και λαγοί, κότες, κόκορες και ποντικοί.» Εκεί ζούσε και η οικογένεια Μπε, ο κύριος και η κυρία Μπε και τα επτά μικρά τους προβατάκια. Μια μέρα ο κύριος Μπε πληροφορήθηκε πως άγρια θηρία από τα μακρινά, χιονισμένα βουνά ήθελαν να αιχμαλωτίσουν τα πρόβατα. Ο λόγος ήταν άγνωστος. Στο βοσκοτόπι άρχισε να πλανάται μια παράξενη απειλή. Ο κύριος Μπε θυμάται αναζητούσε λύσεις για τη σωτηρία της οικογένειάς του. Ένα βράδυ τα θεριά κατέβηκαν από τα βουνά και παγίδευσαν τα πρόβατα αφού πρώτα τα υποχρέωσαν να φορέσουν όλα κίτρινα καπέλα. Τα πρόβατα ζούσαν πια φυλακισμένα. Δεν μπορούσαν να πάνε στις δουλειές τους, ούτε στο σχολείο, ούτε να βοσκήσουν ή να παίξουν ελεύθερα.
Ο κύριος και η κυρία Μπε αποφάσισαν να δραπετεύσουν Ο κύριος Μπε κατέστρωσε τολμηρό σχέδιο με τους πιο έμπιστους φίλους του: Τον Κόκορα τον Πρωινό και τον Ποντικό τον Τρομερό. Έστειλε τηλεγράφημα και στον επιστήθιο φίλο του τον Λαγό ο οποίος ήταν πρόεδρος σε ένα νησιωτικό χωριό. .Και μια μέρα ο φόβος έφυγε. Η οικογένεια Μπε επέστρεψε ελεύθερη στο σπίτι της. Όμως ο τόπος τους δεν ήταν πια ο ίδιος. Αρκετοί από τους φίλους τους δεν κατάφεραν να σωθούν.
Και το λουλούδι της παπαρούνας; o λουλούδι της παπαρούνας (remembrance poppy) πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1921 εις μνήμην των πεσόντων (στρατιωτικού προσωπικού) που “χάθηκαν” στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, τον επονομαζόμενο -πριν το ξέσπασμα του Β’ Πολέμου (1939-1945)- ως ο Μεγάλος Πόλεμος (Όλα ξεκίνησαν με ένα ποίημα. Το ποίημα “In Flanders Fields” («Στις πεδιάδες της Φλάνδρας») είναι ένα από τα πιο φημισμένα ποιήματα σε αγγλική γλώσσα με θέμα τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο (WWI). Γράφτηκε στις 3 Μαΐου του 1915 από τον Καναδό αντισυνταγμάρχη υγειονομικού John McCrae, ο οποίος υπηρετούσε ως νοσοκόμος αξιωματικός στις Δυνάμεις του Καναδά. Εμπνεύστηκε την συγγραφή αφού την προηγούμενη ημέρα, ένας φίλος ονόματι Alexis Helmer είχε “πέσει” στην 2η Μάχη της Φλάνδρας κοντά στο Υπρ (στα γαλλικά Ypres) στο Βέλγιο.

καπελα2

Οι δικοί μου άνθρωποι, της Μαρίζας Ντεκάστρο 24/10/2022

δικοι μου ανθρωποι1

«Όλοι ήξεραν αλλά κανείς δεν μιλούσε»
Η πρώτη φράση του βιβλίου
Η οικογένεια της Ρεβέκκας είναι Εβραίοι. Ο πατέρας βγάζει πλαστές ταυτότητες. Αλλάζουν ονόματα όλοι, προς το ελλληνικότερον. Ο μπαμπάς από Αβραάμ, γίνεται Αλέκος, η Ρεβέκκα που τη φώναζαν Μπέκη και Μπεκούλα, γίνεται Κούλα, όλοι παίρνουν ένα άλλο όνομα. Ήταν αστείο στην αρχή για τα παιδιά. Μα ήταν για προστασία τους πάνω απ’ όλα.
1943. Τα πράγματα για τους Εβραίους γίνονται εξαιρετικά δύσκολα. Σε όλες τις χώρες. Τους ψάχνουν παντού. Θέλουν να τους εξοντώσουν.Μια λαμπρή συνωμοσία οδηγεί την οικογένεια σε ένα χωριό της Κορινθίας όπου όλοι σιωπούν, όλοι κρύβουν τους Εβραίους από το κυνηγητό των Γερμανών. Μια νέα οικογένεια, ένα καινούριο μέρος, μια νέα ζωή. Μέχρι να φύγει το κακό και να φύγουν από το χωριό, σώοι και περήφανοι.«Τίποτα δεν είναι πλασμένο από τη φαντασία μου» ξεκαθαρίζει στο εισαγωγικό της σημείωμα η Μαρίζα Ντεκάστρο που καταγράφει με σεβασμό και υψηλή ποιότητα αφήγησης τη μαρτυρία της ξαδέρφης της Ρεβέκκας Καμχή, κόρης της Φρίντας (Σακκή) και του Αβραάμ Καμχή, οι οποίοι διέφυγαν με πρωτοβουλία του ΕΑΜ στο Μάτσανι (νυν Κρυονέρι) Κορινθίας, όπου πέρασαν τους τελευταίους 11 μήνες του πολέμου, διάστημα κατά το οποίο οι Ναζί έκαναν απίστευτες φρικαλεότητες, βλέποντας το τρένο της νίκης να φεύγει οριστικά.
Ας μην ξεχνάμε και τους Εβραίους της πόλης μας και την τραγική τους πορεία. Στις 25 Μαρτίου του 1944 οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής προχώρησαν στη σύλληψη των 1.850 Eβραίων των Ιωαννίνων, σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Eλληνικής Eβραϊκής κοινότητας, με παρουσία αιώνων στην Ιστορία της χώρας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, απ’ όπου βγήκαν ζωντανοί μόνον οι 163.

.jpg

δικοι μου ανθρωποι2

28η Οκτωβρίου 1940

28η οκτωβριου 3


Ξημερώματα…
…28 Οκτωβρίου 1940. Οι σειρήνες του πολέμου ουρλιάζουν δαιμονισμένα. Οι καμπάνες ηχούν. Πόλεμος! Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Ακούγεται το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν.Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 05.30 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. ”Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους”.
Στο ψυχρό τηλεγράφημα του Μουσολίνι ο λαός μας απαντά με αποφασιστική κραυγή: «ΟΧΙ!». «ΟΧΙ, δε θα παραδοθούμε», «ΟΧΙ, θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε!».Οι Έλληνες…
…πολέμησαν και νίκησαν! Στα αλβανικά βουνά γράφτηκε με ανεξίτηλα γράμματα το έπος του ’40!

28η οκτωβριου 2

28η οκτωβριου 1

28η οκτωβριου 4

Και βγάζω το καπέλο μου… του Μάκη Τσίτα 19/10/2022

βγαζω το καπελο 1

“Κεφάτος και ορεξάτος ξύπνησε για βόλτα”, ούτε οι μικροί ήρωες της ιστορίας, ούτε ο αναγνώστης γνωρίζουν ποιος είναι αυτός που ξύπνησε. Το καπέλο και τα μαύρα γυαλιά που φοράει κανέναν δεν ενοχλούν, είναι χειμώνας και έχει ήλιο, άρα είναι απαραίτητα αξεσουάρ και τα δύο. Έτσι ο δρόμος του τον οδηγεί σε ένα πανέμορφο πάρκο. Τα παιδιά είναι τρία και χρειάζονται τέσσερα για το παιχνίδι που θέλουν να παίξουν. Το παιχνίδι προχωράει, ο ευγενικός κύριος απαλλάσσεται από τη γενειάδα του, το καπέλο και τα γυαλιά του και τα παιδιά αρχίζουν να βλέπουν τι κρύβεται στην πραγματικότητα από κάτω…….

βγαζω το καπελο 2

Ο Έντβαρτ Μουνκ (Edvard Munch, 12 Δεκεμβρίου 1863 – 23 Ιανουαρίου 1944) ήταν Νορβηγός ζωγράφος. Το πιο γνωστό έργο του, Η Κραυγή, αποτελεί έναν από τους εμβληματικούς πίνακες της παγκόσμιας τέχνης.

1

«Ένα δειλινό περπατούσα σ’ ένα δρομάκι με δυο φίλους, την ώρα που ο ήλιος άρχισε να δύει. Ο ουρανός, ξαφνικά, έγινε κόκκινος σαν αίμα. Σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα σ’ έναν φράχτη. Έβλεπα αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιορδ και την πόλη. Οι φίλοι μου προχώρησαν κι εγώ έμεινα εκεί, τρέμοντας από την αγωνία. Κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση».

2

Το “Δέντρο που Έδινε” του Σελ Σιλβερστάιν εκδόθηκε το 1964. Πρόκειται για ένα από τα πλέον αριστουργηματικά κείμενα που διαβάσατε ποτέ σε “παιδικό” βιβλίο.11/10/2022

.jpg

“Μία φορά κι έναν καιρό ήταν μια μηλιά… και αγαπούσε ένα αγοράκι. Κάθε μέρα το αγοράκι πήγαινε και μάζευε τα φύλλα της και τα έπλεκε στεφάνι κι έπαιζε τον βασιλιά του δάσους.
Σκαρφάλωνε στον κορμό της κι έκανε κούνια στα κλαδιά της κι έτρωγε μήλα.
Παίζανε και κρυφτό…κι όταν το αγόρι κουραζόταν, αποκοιμιόταν στον ίσκιο της.Το αγόρι αγαπούσε τη μηλιά… πάρα πολύ κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη. Μα πέρασαν τα χρόνια και το αγόρι μεγάλωσε. Και πολλές φορές η μηλιά έμενε μοναχή.
Τότε μια μέρα το αγόρι πήγε στη μηλιά κι η μηλιά είπε: «Έλα αγόρι, έλα να σκαρφαλώσεις στον κορμό μου και να κάνεις κούνια στα κλαδιά μου, να φας μήλα και να παίξεις στον ίσκιο μου από κάτω και να ‘σαι ευτυχισμένο»………

Η τελεία Συγγραφέας: Reynolds, Peter H. Εκδόσεις: Αίσωπος 8/10/2022

.jpg

“Έλα, φτιάξε κάτι! Μια γραμμή, έστω μια τελεία… κι ό,τι βγει…”
Η Λία λέει πως δεν μπορεί να ζωγραφίσει. Η δασκάλα της όμως έχει άλλη γνώμη…
Μια πρωτότυπη ιστορία για το ταλέντο και τις ικανότητες που κρύβει ο καθένας μας. Από τότε στρώθηκε στη δουλειά. Ανακάτευε χρώματα, μάθαινε τις μίξεις και έφτιαχνε υπέροχες… τελείες. Τις πιο υπέροχες όμως! Κι όταν ένα αγοράκι ισχυρίστηκε πως δε μπορούσε να ζωγραφίσει, η Λία ήξερε πια τι έπρεπε να κάνει. Μα ο,τι και η δασκάλα της κάποτε…

cod week τελεια

1

2

3

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ…..

Collage 20221005 162333

«Η παλέτα των συναισθημάτων» της Έρα Μουλάκη. Η Συναισθηματικούλα ήταν ένα χαριτωμένο κοριτσάκι που συχνά όμως έκλαιγε χωρίς να ξέρει ακριβώς γιατί, και κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει πώς αισθανόταν. Μέσα της κρατούσε εγκλωβισμένα χιλιάδες συναισθήματα.Ώσπου μια μέρα γνώρισε το γείτονά της που ήταν ζωγράφος και με τη βοήθειά του η γλυκιά μας Συναισθηματικούλα ταξίδεψε στον κήπο των συναισθημάτων όπου είναι γεμάτος χρώματα. Έδωσε στο κάθε συναίσθημα το δικό της χρώμα για να μπορεί να τα ξεχωρίζει.

Collage 20221006 171832

Collage 20221006 171928

IMG 20221006 171901