ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΡΟ

Ο παιδίατρος κ. Χρήστος Κουτσόπουλος στην τάξη μας

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου μας επισκέφτηκε, μετά από πρόσκλησή μας στον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας, ο παιδίατρος κ. Χρήστος Κουτσόπουλος. Μας μίλησε για τη σημασία του νερού στην υγεία μας. Η δράση αυτή έγινε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος : «Καθαρό νερό και αποχέτευση: Διασφαλίζουμε τη διαθεσιμότητα και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους».

Το νερό που πίνουμε, που πλενόμαστε, ο τρόπος που καθαρίζουμε τα χέρια μας, η συχνότητα καθαρισμού, η ποσότητα του νερού που πίνουμε ήταν μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν, ώστε να λυθούν όλες οι απορίες. Η συνάντηση έγινε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας. Μαζί μας ήταν και το Ε΄2 τμήμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας με το οποίο συνεργαζόμαστε στο  περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

Υδροηλεκτρικός Σταθμός Ταυρωπού – Διυλιστήριο επεξεργασίας νερού Καρδίτσας

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου επισκεφτήκαμε με το Ε΄2 τμήμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ και το Διυλιστήριο επεξεργασίας νερού Καρδίτσας.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ ήταν σε λειτουργία και έτσι – λόγω του θορύβου του υδροστροβίλου – η ενημέρωση έγινε έξω από το χώρο του σταθμού και στη συνέχεια μπήκαμε στο εσωτερικό για να δούμε το χώρο λειτουργίας του. Συνήθως δε λειτουργεί αυτή την περίοδο, αλλά οι πολλές βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της λίμνης Πλαστήρα στο σημείο της υπερχείλισης. Έτσι αντί να αφήσουν τη λίμνη να υπερχειλίσει από το φράγμα και να ακολουθήσει το νερό τη φυσική του πορεία προς το Ιόνιο,”τραβάνε” το νερό προς τον σταθμό για να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό λόγω της εκτροπής του να κατευθυνθεί πια προς το Αιγαίο πέλαγος.

Στο διυλιστήριο η κ. Ζωή μάς ξενάγησε στους χώρους και μας εξήγησε τα στάδια επεξεργασίας του νερού για να φτάσει καθαρό και κατάλληλο για να το χρησιμοποιήσουμε στα σπίτια μας.

Επεξεργασία ποιήματος: «Ήταν ένας ποταμός»

Η 21η Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και η επόμενη ημέρα, 22α Μαρτίου, έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Νερού.  Τις δύο αυτές ημέρες  τις εντάξαμε στο περιβαλλοντικό  μας πρόγραμμα και για το λόγο αυτό επεξεργαστήκαμε το ποίημα        «Ήταν ένας ποταμός» της Μάρως Λοΐζου (Το ποτάμι τρέχει να συναντήσει τη θάλασσα, εκδ. Πατάκη, 1999).  Πρώτα το ακούσαμε με μουσική επένδυση (δημιουργία κλίματος εξιστόρησης) και στη συνέχεια πήγαμε στο διπλανό πάρκο να συνεχίσουμε την επεξεργασία του ποιήματος κάτω από τα δέντρα του πάρκου, μιας και η 21η Μαρτίου  είναι ταυτόχρονα και Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Αφού χωριστήκαμε σε ομάδες, ενώσαμε τα κομμάτια του ποιήματος και το αποκαταστήσαμε (επανασύνθεση) και έπειτα η κάθε ομάδα συμπλήρωσε ένα φυλλάδιο, όπου απάντησε σε ερωτήσεις κατανόησης αλλά και μετέτρεψε το ποίημα αλλάζοντας τη δομή της ιστορίας (αλλαγή των γεγονότων, εμπλοκή νέων καταστάσεων). Δημιουργήσαμε ακόμη τα “Δελτία ταυτότητας” του ποταμού και αποτυπώσαμε τα συναισθήματά του. Στο τέλος η κάθε ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματά της στις υπόλοιπες ομάδες.

Λουτρά Σμοκόβου – Λίμνη Σμοκόβου

Την Παρασκευή 17 Απριλίου επισκεφτήκαμε – μαζί με το Ε΄2 τμήμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας – τα Λουτρά Σμοκόβου και το φράγμα της λίμνης Σμοκόβου. Στο σχολείο – πριν την επίσκεψη – είχαμε μιλήσει για το πώς δημιουργούνται οι θερμές πηγές, τι σημαίνει ιαματικά λουτρά, για τη δημιουργία της λίμνης Σμοκόβου και τώρα ήρθε η ημέρα να τα δούμε και από κοντά.  Στα Ιαματικά Λουτρά Σμοκόβου ο κ. Ανδρέας Δασκαλάς μας ξενάγησε στους χώρους τους και μας μίλησε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τον ευχαριστούμε και για την πολύτιμη ενημέρωση που μας παρείχε αλλά και για τον κόπο να ανοίξει τα λουτρά για εμάς. Χωριστήκαμε σε ομάδες και συμπληρώσαμε ένα φυλλάδιο σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών των λουτρών Σμοκόβου.  Το δεύτερο μέρος της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης περιελάμβανε το φράγμα της λίμνης Σμοκόβου. Το περπατήσαμε από τη μία άκρη στην άλλη και είδαμε το σημείο που έκλεισε για να κτιστεί το φράγμα ώστε να δημιουργηθεί η λίμνη αλλά και το άνοιγμα της υπερχείλισης.  Κάθε ομάδα συμπλήρωσε δύο φυλλάδια σχετικά με το παραλίμνιο τοπίο και απολαύσαμε στη συνέχεια την ηλιόλουστη ημέρα στη φύση με φαγητό, παιχνίδι και ωραία παρέα…

Συμπλήρωση φυλλαδίου για τα λουτρά Σμοκόβου

Την Τρίτη 8 Μαΐου συγκεντρωθήκαμε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας, χωριστήκαμε σε ομάδες και επεξεργαστήκαμε φυλλάδια που αφορούσαν τη λειτουργία των λουτρών Σμοκόβου. Αφορούσαν κυρίως ιστορικά στοιχεία, μέσα από δημοσιεύσεις τοπικών εφημερίδων, λειτουργίας των λουτρών, διαμονής, ασφάλειας και μετάβασης σε αυτά, που ξεκινούσαν από την εποχή της απελευθέρωσης της περιοχής το 1881.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η τάξη μας πραγματοποίησε την Τρίτη 5 Ιουνίου εκδήλωση για να τιμήσει  την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Διαβάσαμε κείμενα σχετικά με την ημέρα και παρακολουθήσαμε ολιγόλεπτες ταινίες με θέμα τα πλαστικά απορρίμματα, πώς αυτά καταλήγουν στους ωκεανούς και την καταστροφή που προκαλούν. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες και παίξαμε το παιχνίδι μνήμης: «Θυμήσου  τις εικόνες». Ένα παιχνίδι σχετικό με τα σκεύη που χρησιμοποιούμε στο σπίτι  και έχουν σχέση με το νερό και τους τρόπους που μπορούν να ταξιδέψουμε στη θάλασσα. Ακούσαμε και αναγνωρίσαμε ήχους του νερού και παρουσιάσαμε μουσικοθεατρικά το “Τραγούδι της σακούλας”.  Στο τέλος παίξαμε και απολαύσαμε το παιχνίδι: «Παροιμίες για το νερό – Τρεις απαντήσεις, μία αλήθεια». Την εκδήλωσή μας παρακολούθησαν αλλά και συμμετείχαν ενεργά σε αυτή και μαθητές/τριες  των Γ΄- Δ΄ – ΣΤ΄ τάξεων.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια παγκόσμια εκδήλωση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, η μεγαλύτερη γιορτή για το περιβάλλον, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Από τότε που ξεκίνησε το 1972, έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα δημόσιας προβολής που γιορτάζεται ευρέως σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πάνω απ’ όλα, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια μέρα όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να συνειδητοποιήσουν τη σημαντικότητα του περιβάλλοντος και να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία του πλανήτη μας.

Φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φιλοξενεί η Ινδία.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η μάχη ενάντια στο πλαστικό με το σύνθημα: «Μαζί για τη μόλυνση από πλαστικά απορρίμματα».

Δείτε τις δημοσιεύσεις του τοπικού τύπου για την εκδήλωσή μας:

ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ

ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ