Στο 2ο Δ.Σ. Νίκαιας το πρόγραμμα «Ταπερίστας» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων από δύο τμήματα: την Α’ τάξη και το ΣΤ2.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα σημαντικότερα σημεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος από τα πρωτάκια.
Για μία εβδομάδα οι μαθητές σημείωναν σε ένα ειδικό σημειωματάριο καταγράφοντας τις καθημερινές τους πρακτικές σχετικά με το σχολικό τους γεύμα και ρόφημα, αν συνηθίζουν το σπιτικό δεκατιανό ή την προμήθειά του από κατάστημα ή από το κυλικείο του σχολείου τους, αν το μετέφεραν σε σκεύος ή σε συσκευασία, ποιες τροφές προτιμούσαν.
Στην επόμενη φάση οι μαθητές καλούνταν να χρησιμοποιήσουν, σε καθημερινή βάση, για τη μεταφορά του σχολικού τους γεύματος δοχείο και μπουκάλι πολλών χρήσεων. Το γεύμα το προετοίμαζαν οι ίδιοι ή με τη βοήθεια μελών της οικογένειάς τους.
Παράλληλα έμαθαν νέες πληροφορίες με τη βοήθεια ενημερωτικών βίντεο για τη σπατάλη τροφίμων και πώς μπορούμε να την αποφύγουμε, για την εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών, για τις υγιεινές επιλογές κολατσιού. Παρακάτω στα έργα των μαθητών αριστερά εικονίζονται τα πραγματικά δεκατιανά και δεξιά τα δεκατιανά που έχουν υγιεινές επιλογές τροφίμων.
Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων όσοι μαθητές της τάξης μας είχαν στο δεκατιανό τους μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών, κατά προτίμηση εποχικών, και άφηναν τα λιγότερα απορρίμματα, κέρδιζαν επάξια το Βραβείο «Ταπερίστας»!